TVR, cu audiențe infime, 2.200 de angajați și buget 83 milioane de euro, vrea și mai mulți șefi, încă 90 (Europa Liberă)
Televiziunea Publică anunță că are o nouă organigramă și un nou regulament de funcționare, aprobate deja de Consiliul de Administrație. Cea mai importantă schimbare: apariția a încă 90 de posturi de conducere, semnalează Europa Liberă România.
Doar că reorganizarea ar putea avea probleme legislative, susține singurul membru al Consiliului de Administrație care nu a votat proiectul, Luminița Iordănescu. Asta pentru că propune înființarea de noi posturi de conducere, lucru interzis de așa-zisa „lege a austerității” – votată de Guvern toamna aceasta pentru a stopa risipa de bani din instituțiile publice.
Pentru ca cele 90 de posturi de șefi să poată fi înființate, ar fi nevoie de girul Guvernului, care să facă o excepție de la „legea austerității” pentru TVR. Executivul nu a formulat încă un punct de vedere pe acest subiect.
Televiziunea Română (TVR), deținută de Societatea Română de Televiziune (SRTv), funcționează cu fonduri de la bugetul de stat.
Pentru 2024, Guvernul a stabilit un buget de 415 milioane de lei, adică 83,5 milioane de euro. Cumulat, audiențele celor trei posturi naționale de televiziune al SRTv au fost, în 2022, în medie, de 65.000 de telespectatori pe zi.
Proiectul privind reorganizarea SRTv a trecut cu nouă voturi pentru, două abțineri și un singur vot împotrivă.
Dan Turturică: Reorganizarea nu va duce la concedieri, ci la crearea unui nou sistem de „relații între structuri şi între oameni”
Societarea Română de Televiziune spune că așteptările publicului și obligațiile legale stau la baza acestei reorganizări de personal. „Reorganizarea Televiziunii Române este un act de responsabilitate, un demers care urmărește exclusiv interesul publicului, prin crearea unui cadru propice dezvoltării instituției și, implicit, creșterii relevanței TVR în spațiul media”, spune într-un comunicat Dan-Cristian Turturică, președinte-director general al SRTv.
Acesta numește noua structură „mai suplă și mai bine adaptată erei digitale” și spune că își propune „eficientizarea fluxului de lucru, creșterea performanţei prin reaşezarea structurilor, alocarea responsabilă a resurselor, cheltuirea judicioasă a banului public și punerea în valoare a celei mai importante componente a sa – oamenii”.
Reorganizarea nu va duce la concedieri, ci la crearea unui nou sistem de „relații între structuri şi între oameni”, mai spune Dan Turturică.
Noua organigramă și noul Regulament de Ordine și Funcționare (ROF) ar urma să intre în vigoare în termen de 90 de zile, adică în martie 2024. Europa Liberă a intrat în posesia celor două documente și le-a analizat. Citește integral pe romania.europalibera.org