TVR va obtine licente digitale pentru TVR 1 si TVR 2. Arbitrul Telecom va desemna operatorul de multiplex
Societatea Romana de Televiziune (SRTV) solicita acordarea de licente audiovizuale digitale pentru 11 posturi TV, printre care TVR 1, TVR 2, TVR 3 si TVR Info, potrivit unei cereri trimise catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA). SRTV cere de asemenea ca operatorul multiplexelor digitale pe care vor fi transmise aceste programe sa fie Societatea Nationala de Radiocomunicatii (Radiocom).
UPDATE1: CNA aproba licente digitale doar pentru posturile TVR 1 si TVR 2 si lasa in seama ANCOM desemnarea operatorilor de multiplexe.
UPDATE 2: CNA nu are nici un semn de la MCSI privind amendamentul de modificare a strategiei de trecere la televiziunea digitala
Update 3: ARCA spune ca CNA si-a dat doar un acord de principiu si ca, potrivit legii, Radiocom ar trebui sa emita programele TVR
SRTV a cerut pe 22 iulie in acest an, de la CNA, acordarea licentelor audiovizuale digitale pentru urmatoarele programe: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, TVR Cluj, TVR Craiova, TVR Iasi, TVR Timisoara, TVR Targu-Mures, TVR HD.
„Societatea Romana de Televiziune (SRTV) solicita desemnarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii ca operator pentru multiplexele digitale pe care vor fi transmise aceste programe si solicita Consiliului National al Audiovizualului consemnarea acestei societati in licenta audiovizuala in vederea acordarii de catre ANCOM a licentei de emisie catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii”, se arata in cererea SRTV.
Societatea mai mentioneaza ca, „in conformitate cu legea 504/2002 articolul 52, licentele audiovizuale digitale pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune se elibereaza fara concurs”.
Fara strategie de trecere la televiziunea digitala si fara operatori desemnati pentru difuzarea posturilor TV
„Cred ca, momentan, din discutiile pe care le-am avut si cu ANCOM, putem fi de acord cu acordarea de licente digitale pentru posturile de interes public si cu acoperire nationala TVR 1 si TVR 2, urmand ca intr-o etapa ulterioara sa acordam si celorlalte posturi TV licente”, a declarat marti Rasvan Popescu, presedintele CNA.
CNA a fost de acord pe 23 iulie cu proiectul de hotarare de guvern de aprobare a strategiei privind trecerea la televiziunea digitala, cu un amendament: ca documentul sa prevada procedura de acordare a multiplexelor digitale. Practic, in acest moment, un radiodifuzor si-a ales un operator de multiplex, fara a exista o strategie nationala de trecere la televiziunea digitala si fara sa se stie exact cum se vor acorda multiplexele cu posturile TV.
Gelu Trandafir, membru CNA si-a arat surprinderea in legatura cu faptul ca se acorda niste licente fara o strategie nationala aprobata si fara desemnarea unor operatori multiplex.
„Nu punem cumva carul inaintea boilor?”, a semnalat Gelu Trandafir, membru CNA.
„Potrivit Ordonantei 181/2008, art. 52, all. 3, nu suntem tinuti in loc de existenta unei strategii si putem acorda licente digitale. Radiodifuzorul poate opta pentru operatorul de multiplex in termen de 6 luni, iar nominalizarea operatorului este treaba ANCOM-ului”, a declarat Ioan Onisei, vicepresedintele CNA.
CNA nu are nici un semn de la minister privind amendamentul cerut la strategia de trecere la televiziunea digitala
CNA a decis sa acorde licente digitale doar pentru posturile TVR 1 si TVR 2, care au acoperire nationala, urmand ca ulterior sa acorde licente si altor posturi ale SRTV. CNA a precizat de asemenea ca sarcina desemnarii operatorilor de multiplex va reveni Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicati (ANCOM).
Intrebat de amendamentul facut la proiectul de act normativ cu strategia de trecere la televiziunea digitala, vicepresedintele CNA a spus ca autoritatea nu a primit, pana acum, nici un semn de la ministerul Comunicatiilor.
„Noi am facut un amendament si l-am trimis ministerului Comunicatiilor. Ministerul ar fi trebuit ori sa-l includa si sa vina cu nota de fundamentare la strategie s-o semnam ca sa mearga mai departe la avizare spre sedinta de guvern, ori eventual sa spuna ca nu sunt de acord cu amendamentul, ramanand ca guvernul sa aprecieze singur in sedinta. Dar, deocamdata, nu avem nici un fel de semnal”, a mai precizat Ioan Onisei.
ARCA spune ca CNA si-a dat doar un acord de principiu si ca, potrivit legii, Radiocom ar trebui sa emita programele TVR
Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), un ONG care reuneste principalele societati de radio si televiziune din Romania sustine ca marti CNA si-a dat doar un acord de principiu fata de cererea SRTV.
„Astazi CNA a luat in discutie cererea SRTV pentru acordarea licentelor digitale pentru toate programele sale, mai putin TVR international. Consiliul a decis sa transmita catre SRTV si ANCOM acordul de principiu privind acordarea de licente audiovizuale digitale , dar numai pentru programele 1 si 2 ale SRTV, urmand ca, dupa ce va primi de la ANCOM asignarea de frecvente pentru primul multiplex digital, sa acorde licentele propriu-zise pentru aceste doua programe. Fata de solicitarea SRTV ca CNA sa desemneze in RADIOCOM operatorul care va realiza transmisia programelor digitale, CNA a considerat ca desemnarea nu revine in competenta sa, si a invocat procedura de lege care ar prevede ca radiodifuzorul opteaza pentru operatorul de radiocomunicatii”, a precizat George Chirita, director executiv al asociatiei.
Nu in cele din urma, oficialul ARCA este de parere ca potrivit legii in vigoare Radiocom ar trebui sa fie operatorul de multiplex care sa difuzeze programele TVR.
„(…) in conformitate cu legea, procedura optiunii se aplica numai televiziunilor private si ca, pentru televiziunea publica, legea prevede o procedura separata, difuzarea programelor publice urmand a fi realizata de operatorul care va primi licenta in acest sens de la ANCOM. Cum este inca in vigoare si hotararea de guvern care stabileste ca principalul obiect de activitate al RADIOCOM este realizarea emisiei pentru programele publice de radio si de televiziune, rezulta din acest complex de reglementari ca RADIOCOM se califica pentru a fi operatorul care va face emisia pentru programele digitale ale TVR, in cadrul primului multiplex digital”, a mai spus Chirita.
Potrivit acestuia, „in acest multiplex, care poate transmite 7 programe de televiziune digitala la nivel de acoperire nationala, va mai exista loc pentru inca 5 programe, dincolo de cele 2 ale TVR. Ca urmare, este foarte probabil ca televiziunile private, care pot face uz de dreptul de a alege operatorul care va face transmisia programelor lor, vor opta pentru RADIOCOM, in ipoteza ca tarifele ce se vor negocia vor fi avantajoase pentru ambele parti, putand astfel solicita la CNA o licenta audiovizuala digitala in cadrul multiplexului in care se va afla si TVR”.