Sari direct la conținut

UE a publicat prima sa listă cu peste 200 de medicamente și vaccinuri esențiale

HotNews.ro
Medicamente, Foto: Gicamatescu | Dreamstime.com
Medicamente, Foto: Gicamatescu | Dreamstime.com

Comisia Europeană a publicat prima sa listă de medicamente esențiale, ca parte a unei reforme mai ample a legislației care reglementează industria farmaceutică cu scopul de a evita penuria de medicamente, transmite Reuters.

Aceasta este cea mai mare reformă a legislației medicale existente din ultimele două decenii.

„Includerea pe această listă nu este un indiciu că un medicament este posibil să se confrunte cu o penurie în viitorul apropiat. Mai degrabă, aceasta semnifică importanța critică a evitării penuriei pentru aceste medicamente specifice”, a subliniat Comisia.

Lista UE a medicamentelor esențiale permite Agenției Europene a Medicamentelor (EMA), Comisiei Europene și șefilor agențiilor pentru medicamente să colaboreze pentru a se asigura că pot lua măsuri proactive pentru a evita penuria de medicamente, a spus EMA.

Lista conține medicamente de uz uman a căror aprovizionare continuă este considerată o prioritate în UE, pentru a evita prejudicii grave pentru pacienți și pentru a ajuta sistemele de sănătate să funcționeze.

Medicamentele de pe această listă vor fi considerate prioritare pentru acțiuni la nivelul UE în vederea consolidării lanțurilor lor de aprovizionare și a reducerii la minimum a riscului de întrerupere a aprovizionării.

Aceasta include atât medicamente inovative, cât și medicamente generice de uz uman care acoperă o gamă largă de domenii terapeutice – cum ar fi vaccinurile și medicamentele pentru boli rare.

Aceasta conține peste 200 de substanțe active selectate după ce statele membre ale UE au analizat 600 de substanțe active din listele naționale existente de medicamente esențiale.

Un medicament esențial este identificat prin combinarea a două criterii: gravitatea bolii și disponibilitatea unor medicamente alternative.

De asemenea, pentru a fi inclus pe listă, un medicament trebuie să îndeplinească criterii suplimentare, cum ar fi faptul că este esențial în cel puțin o treime din țările UE/Spațiului Economic European.

(foto articol DreamsTime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro