Sari direct la conținut

UE ar putea înlocui gazul lichefiat rusesc cu cel american, spune Ursula von der Leyen / Cum încearcă Europa să îl domolească pe Trump

HotNews.ro
Terminal LNG, Foto: Mischa Keijser / ImageSource / Profimedia
Terminal LNG, Foto: Mischa Keijser / ImageSource / Profimedia

Uniunea Europeană ar putea lua în considerare înlocuirea importurilor rusești de gaz natural lichefiat (GNL) cu cele din Statele Unite, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reporterilor, scrie Reuters.

„Încă primim mult GNL din Rusia și de ce să nu îl înlocuim cu GNL american, care este mai ieftin pentru noi și ne reduce prețurile la energie”, a spus von der Leyen.

Ea a spus că abordarea UE cu privire la politicile comerciale implementată atunci când Donald Trump va prelua din nou puterea în calitate de președinte al SUA în ianuarie va fi să analizeze interesele comune și să negocieze.

Reuters scria în februarie că Statele Unite au devenit cel mai mare furnizor de gaze pentru Europa din 2022, depășind Rusia, după ce țările europene au început să refuze gazul rusesc în urma invadării Ucrainei.

„SUA sunt pe primul loc la toate materiile prime cheie pe care are nevoie să le cumpere Europa”, a apreciat Viktor Katona, analist la Kpler, la un eveniment desfăşurat la Londra. Până acum în această lună, Statele Unite au livrat Europei 2,17 milioane barili pe zi (bpd) de ţiţei. Exporturile de motorină s-au situat la 207.000 bpd, depăşind importurile din Arabia Saudită, de aproximativ 201.000 bpd.

Cu toate acestea, în luna mai anul acesta Rusia a depășit Statele Unite ca principal furnizor de gaze naturale lichefiate în Europa, influențată, în special, de oprirea unei instalații de export a gazelor lichefiate din Statele Unite, informa Financial Times, potrivit potrivit The Kyiv Independent, în iunie.

În ultimii ani, SUA au devenit principalul furnizor de gaze lichefiate în Europa, reprezentând 28% din importuri în 2021, 43% în 2022 și 46% în 2023, spun analiștii de la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEAF).

SUA plănuiesc noi terminale și sporirea capacității de export. Luând în considerare doar terminalele LNG care se află deja în construcție, până în 2030 capacitatea de export a americanilor va ajunge la aproximativ 238 de miliarde de metri cubi. Această cifră este cu 76% mai mare decât cererea europeană de gaze lichefiate estimată la nivelul anului 2030.

Mai mult, dacă ar fi construite toate terminalele LNG plănuite de SUA, până în 2030 s-ar ajunge la o capacitate de 465 miliarde de metri cubi, peste cererea de gaz estimată a întregii Europe, de aproximativ 392 miliarde metri cubi.

UE se pregătește cu emoții de sosirea lui Trump la Casa Albă

Cu toate acestea, o analiză a Goldman Sachs avertiza vineri că revenirea lui Donald Trump la Casa Albă va avea un impact economic puternic asupra Europei, atât din cauza probabilității unor taxe vamale extrem de dure, cât și din cauza costurilor fiscale ale creșterii cheltuielilor pentru apărare.

Când victoria lui Trump a fost clară, pe 6 noiembrie, Reuters scria că Uniunea Europeană ia în considerare opțiuni pentru a-l domoli pe Donald Trump la întoarcerea sa la Casa Albă, în timp ce se pregătește de tarifele vamale dure și alte amenințări comerciale.

Trump a avertizat cu puțin timp înainte de victoria sa prezidențială că blocul celor 27 de națiuni va trebui să „plătească un preț mare” pentru că nu cumpără suficiente exporturi americane.

UE recunoaște că amenințările că taxele generale de 10% propuse de Trump pentru toate importurile din SUA și 60% pentru cele din China sunt credibile, nu doar retorică de campanie, spun oficialii UE.

UE va încerca să contacteze viitoarea administrație Trump înainte de învestirea sa și se gândește deja la viitoarele domenii de cooperare care ar putea atenua sau chiar elimina amenințarea tarifară.

Un posibil câmp este gazul natural lichefiat (GNL), din care UE ar putea importa mai mult din SUA pentru a reduce deficitul comercial care îl îngrijorează pe Trump.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro