UE va avea inca nevoie de surse conventionale de energie
Parlamentul European estimeaza ca Uniunea Europeana va avea inca nevoie de surse conventionale de energie, iar daca nu se iau masuri urgente dependenta de importuri a Uniunii in ce priveste combustibilii fosili, va creste pana in 2030 la 65% din consumul total. Totodata, UE va miza in continuare foarte mult pe energia nucleara.
Intrucat aprovizionarea cu gaz si petrol este nesigura din cauza riscurilor geopolitice si a concurentei crescande, este nevoie de a produce energie mult mai eficient si durabil, se arata intr-un raport privind „sursele conventionale de energie”, adoptat miercuri de Parlamentul European.
Raportul, realizat de Herbert Reul (PPE-DE), a fost adoptat cu 509 voturi pentru, 153 impotriva si 30 abtineri.
Avind in vedere angajamentul Uniunii in ce priveste contracararea schimbarilor climatice, deputatii au subliniat ca Uniunea si statele sale membre ar trebui sa-si dubleze eforturile in domeniul cercetarii si dezvoltarii energetice, „mai ales in vederea cresterii eficientei producerii si aprovizionarii cu energie, reducerii consecintelor ecologice, imbunatatirii sigurantei tehnologiilor
existente, elaborarii metodelor de stocare a energiei provenite din surse regenerabile”.
Deputatii cer totodata Comisiei Europene sa prezinte propuneri legislative privind tehnologia de captare si stocare a carbonului (CSC). Ei subliniaza ca, pe termen lung, atat timp cat necesarul de baza nu poate fi asigurat din sursele de energie regenerabile, se impune folosirea combustibililor fosili pentru producerea de energie electrica.
Deputatii recomanda, totodata, ca in viitor, instalatiile de producere a energiei sa functioneze pe baza tehnologiei CSC, in cazul in care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnologic.
Parlamentul recunoaste, in acest context, rolul energiei nucleare ca fiind o componenta importanta a aprovizionarii cu energie electrica in 15 din cele 27 state membre, si, prin urmare, in intreaga Uniune, generand o treime din productia totala de energie electrica a UE.
In acelasi timp, deputatii constata faptul ca energia nucleara este, la momentul actual, sursa principala de energie cu emisii de CO2 reduse si subliniaza rolul potential al acesteia in combaterea schimbarilor climatice.