Sari direct la conținut

UE va interzice companiilor mari să distrugă hainele noi nevândute

HotNews.ro
magazin de haine, Foto: Maureen McLean / Shutterstock Editorial / Profimedia
magazin de haine, Foto: Maureen McLean / Shutterstock Editorial / Profimedia

Parlamentul European și statele membre UE au anunțat marți un acord pentru a interzice distrugerea hainelor noi nevândute și pentru a spori „ecodesignul” mai multor bunuri de larg consum, astfel încât acestea să fie mai ușor de reparat și reciclat, relatează AFP.

Noua legislație, propusă de Comisia Europeană în martie 2022, stabilește noi cerințe în proiectarea produselor pentru a limita impactul acestora asupra mediului, a le face mai fiabile, reutilizabile și reparabile, dar și mai ușor de reciclat și mai eficiente în ceea ce privește resursele consumate.

Printre măsurile concrete, distrugerea hainelor și articolelor de încălțăminte nevândute va fi acum interzisă. Măsura va intra în vigoare la doi ani de la intrarea în vigoare a legii.

Companiile mici vor fi scutite de interdicție

Se acordă o perioadă de șase ani companiilor mijlocii, în timp ce companiile mici vor fi scutite de această măsură.

Comisia va avea competența de a extinde această interdicție la alte categorii de produse.

Mai mult, companiile mari vor trebui să dezvăluie în fiecare an volumul de produse aruncate și să ofere explicații ca să justifice această practică, în speranța de a le încuraja să renunțe la ea.

În ceea ce privește proiectarea ecologică, Comisia va defini cerințe specifice pentru anumite bunuri de consum pentru a încuraja economia circulară.

Acesta a clarificat marți că va acorda prioritate produselor „de impact mare”, în special textilelor, mobilierului (inclusiv saltelelor), fierului și oțelului, aluminiului, anvelopelor, precum și produselor electronice.

Autovehiculele sunt excluse din noua legislație deoarece sunt deja reglementate de reglementări specifice.

„A venit timpul să punem capăt modelului „atrage, fabrică, aruncă” care este atât de nociv pentru planeta, sănătatea şi economia noastră. Noile produse vor fi concepute într-o manieră care să fie benefică pentru toţi, care respectă planeta şi protejează mediul”, a declarat raportorul Alessandra Moretti, membră a grupului S&D.

Textul negociat de mai multe luni de colegiuitorii din UE urmează acum să fie adoptat în mod formal de eurodeputaţi în sesiune plenară şi de statele membre UE, potrivit Agerpres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro