Sari direct la conținut

UE va înăspri sancţiunile împotriva companiilor petroliere ruseşti, dar nu interzice importul de ţiţei rusesc

HotNews.ro
UE va înăspri sancţiunile împotriva companiilor petroliere ruseşti, dar nu interzice importul de ţiţei rusesc

Statele din Uniunea Europeană urmează să adopte noi sancțiuni împotriva companiilor importante petroliere ruseşti – Rosneft, Transneft şi Gazprom Neft -, dar vor continua să cumpere petrol de la ele, a declarat luni pentru Reuters o sursă europeană.

Cele trei companii sunt deja supuse restricțiilor UE privind împrumuturile și finanțarea datoriilor. În cadrul noului pachet de sancțiuni, care va fi discutat luni, mai târziu, de către diplomații de vârf ai UE, acestea se vor confrunta și cu o interdicție cu privire la investiții, care ar trebui să le înghețe finanțarea din surse din UE pentru noi proiecte de producție și explorare a tuturor combustibililor fosili.

Dorința unor state UE de a continua să cumpere țiței rusesc a dus la întârzierea aprobării de noi sancțiuni

Dar, în semn de îngrijorare a UE cu privire la impactul sancțiunilor asupra prețurilor și livrărilor de petrol, guvernele UE au insistat să clarifice că noile măsuri nu vor împiedica statele și companiile UE să cumpere petrol de la cele trei companii rusești, a spus sursa, potrivit Reuters.

Asta este în contradicţie cu acţiunile anunţate săptămâna trecută de SUA, care au interzis importurile de gaze şi petrol din Rusia, decizie care a provocat o creştere semnificativă a cotaţiilor barilului de ţiţei. SUA nu importă însă la fel de multe gaze naturale din Rusia precum Uniunea Europeană.

„Vom propune o interdicţie importantă cu privire la noile investiţii europene în sectorul energetic rusesc”, a anunţat vinerea trecută preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fără a indica însă care sunt companiile vizate.

Potrivit sursei citate de Reuters, mai multe guverne europene au solicitat excepţii care să permită companiilor din UE să îşi plătească facturile către marile companii petroliere ruseşti şi să continue să cumpere ţiţei de la ele. Aceste solicitări sunt de vină şi pentru întârzierile apărute în aprobarea noilor sancţiuni, care iniţial urmau să fie aprobate duminică.

După ce modificările introduse în textele legale vor califica faptul că se va putea cumpăra în continuare petrol de la companiile ruseşti, diplomaţii europeni ar urma să discute şi să aprobe propunerile modificate în cursul zilei de luni, a adăugat sursa citată de Reuters, potrivit Agerpres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro