Ultimele ore ale unei retrageri care va rămâne în istorie: Focuri de armă festive trase în aer după ce ultima aeronavă americană a decolat de pe Aeroportul din Kabul / Talibanii declară independența Afanistanului
Retragerea militară a Washingtonului a fost finalizată luni înainte de miezul nopții, cu 24 de ore înainte de sfârșitul zilei de 31 august, termenul stabilit de președintele american, după ce dimineață nu mai puțin de 5 rachete au fost trase către aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul de către ISIS-K. Asta după ce duminică armata americană a dat o lovitură aeriană care a distrus un vehicul capcană folosit de gruparea teroristă ISIS-K în atacurile sinucigașe cu bombă. 10 membri ai unei familii, dintre care șase copii, au fost uciși în atacul cu dronă condus de SUA, relatează CNN și BBC. Informațiile nu au fost confirmate, SUA transmițând că anchetează cazul.
00.25: În mai multe părți ale Kabulului s-au auzit focuri de armă în semn de celebrare după ce ultima aeronavă americană C-17 a decolat de pe Aeroportul Internațional Hamis Krzai chiar înainte de miezul nopții.
20.17. Bilanțul victimelor atacului cu dronă se ridică la 10. Rămășițele unei fete de 2 ani, pe nume Malika, au fost descoperite luni. Ea era dată dispărută după atac.
19.10: ”Amenințările sunt reale. Sunt încă active și, în multe cazuri, precise”, a spus purtătorul de cvânt al Pentagonului John Kirby cu privire la posibilitatea unui alt atac pe aeroportul din Kabul, în ajunul finalizării retragerii SUA din Afganistan.
„Suntem în comunicare cu talibanii (…) pentru a ne asigura că nu există greșeli sau neînțelegeri”, a adăugat el, refuzând să spună când va avea loc efectiv retragerea totală a SUA, programată pentru marți.
18.25: Secretarul de presă al Pentagonului a spus că SUA strânge informații pentru a încerca să înțeleagă situația la nivel local, după atacul cu dronă. ”Asta include inclusiv discuții cu talibanii despre ce ar fi putut vedea”.
Secretarul de presă al Pentagonului a spus că nu sunt în măsură să dispute decesul civililor.
”Niciun militar de pe fața pământului nu lucrează mai greu pentru a evita victimele civile decât militarii Statelor Unite și nimeni nu vrea să vadă cum sunt luate vieților celor inocenți. Luăm foarte, foarte în serios și atunci când am provocat pierderi de viață ale persoanelor inocente în timpl operațiunilor noastre, suntem transparenți cu asta”, a spus John Kirby.
Kirby a refuzat să spună câte porți ale aeroportului din Kabul mai sunt deschise, dacă mai sunt deschise.
”Aceasta a fost mereu o operațiune periculoasă, dar suntem într-o perioadă periculoasă în special acum”, a spus el.
17.43: Aproximativ 122.000 de persoane au fost evacuate până acum din Afganistan începând de pe 14 august, a spus Pentagonul.
26 de nave militare și două civile au plecat duminică, evacuând 1.200 de persoane, inclusiv angajați ai coaliției.
17.40: ”Corpurile sunt atât de arse încât nu le putem identifica”, a spus Ramin Yoousufi, ruda unei dintre victimele atacului cu dronă al americanilor care vizau un presupus atacator sinucigaș, relatează BBC.
Potrivit acestuia, copiii care au fost uciși aveau vârste cuprinse între 4 și 12 ani.
El a spus că familia era cunoscută pentru munca sa caritabilă din ultimele două decenii și că nu era asociată cu Statul Islamic.
”A fost un atac greșit, brutal… și a avut loc pe o informație greșită”, a spus Yousufi.
17.35: Un avion pakistanez având la bord medicamente şi materiale sanitare a aterizat luni în oraşul Mazar-i-Sharif din nordul Afganistanului, aducând primul transport de acest fel de când capitala Kabul a căzut în mâinile talibanilor, transmit dpa şi Reuters.
Anunţul a fost făcut de ambasadorul Pakistanului la Kabul, potrivit căruia transportul face parte din podul aerian umanitar de materiale esenţiale către Afganistan, în coordonare cu agenţii internaţionale.
15.54 Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atacul cu rachete de luni dimineața de la aeroportul din Kabul, informează BBC.
ISIS-K a susținut că atacul a fost unul de succes, însă oficialii americani spun că toate cele 5 rachete lansate luni dimineața au fost interceptate și distruse de sistemul de apărare antirachetă de la aeroportul internațional Hamid Karzai.
15.23 În contextul în care operațiunile de evacuare se apropie de final, agenția pentru refugiați a Națiunilor Unite (UNHCR) a averizat luni asupra unei crize umanitare mult mai ample pentru cei 39 de milioane de afgani rămași în țară.
Filippo Grandi, comisarul ONU pentru refugiați, a reluat apelul către comunitatea internațională, solicitând statelor să își păstreze granițele deschise și să dea dovadă de responsabilitate în această criză umanitară alături de Iran și Pakistan, state care deja găzduiesc 2,2 milioane de afgani.
Potrivit agenției pentru refugiați a ONU, până la sfârșitul acestui an, alți 500.000 de afgani ar putea părăsi țara natală.
14.50 SUA au evacuat în jur de 1.200 de persoane în cursul operațiunilor de duminică, a anunțat luni Casa Albă citată de Reuters.
13.48 Comandantul suprem al talibanilor Hibatullah Akhundzada se află în provincia Kandahar, potrivit presei locale.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, este citat de mai multe site-uri anunțând că acesta își va face curând apariția în public. Akhundzada, despre care se crede că are în jur de 60 de ani, a condus mișcarea din mai 2016 și este liderul politic, militar și religios al talibanilor. În trecut, au existat mai multe relatări potrivit cărora acesta ar fi fost mort.
În anii 80, a participat la rezistența islamistă împotriva campaniei militare a sovieticilor, însă reputația sa este mai cuând aceea de lider religios decât de comandant militar.
Akhundzada a fost șeful tribunalelor Sharia în anii 90 când talibanii au mai condus țara, și a trăit cea mai mare parte a vieții sale în Afganistan, amintește BBC.
13.06 Miniștrii de interne din UE urmează să adopte marți o declarație comună prin care se angajează să prevină un val necontrolat de migranți dinspre Afganistan, potrivit documentului consultat de Reuters.
Guvernele statelor membre UE nu doresc să mai repete criza migranților din 2015, când haosul a generat disesiuni în interiorul blocului comunitar, alimentând ulterior formațiunile de extremă dreapta.
UPDATE 10.39 Talibanii susțin că atacul cu dronă al armatei americane s-a soldat cu victime în rândul civililor și au condamnat operațiunea militară a SUA, relatează Reuters. Talibanii au mai acuzat SUA că nu i-au informat în prealabil cu privire la lovitura aeriană care avea drept țintă un vehicul plin cu explozibil, folosit în atacuri sinucigașe de către ISIS-K.
Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat luni pentru televiziunea de stat din China, CGTN, că 7 civili au murit în urma atacului. CNN vorbea despre 9 morți, printre care 6 copii.
UPDATE 9.55 În jur de 114.000 de oameni, inclusiv cetățeni străini și afgani aflați în pericol, au fost evacuați în ultimele două săptămâni, iar forțele americane și aliații trebuie să finalizeze operațiunea până marți, 31 august, conform acordului cu militanții islamiști.
În prezent, mai puțin de 4.000 de soldați americani se mai află pe aeroportul internațional din Kabul, urmând să plece. Operațiunea are loc pe fondul atacurilor sinucigașe cu bombă lansate de gruparea teroristă Statul Islamic.
Anunțul vine după ce Moscova a evacuat 360 de persoane în ultima săptămână, relatează Reuters.
UPDATE 8.41 Președintele american Joe Biden a fost informat cu privire la atacul cu rachete de luni dimineața de pe aeroportul din Kabul, inclusiv asupra faptului că atacul nu a perturbat operațiunile de retragere, a transmis Casa Albă într-o declarație de presă.
În continuare, nu există informații privind eventuale victime.
Sistemul de apărare antirachetă, conceput pentru protejarea trupelor terestre și instalat aeroport, ar fi interceptat rachetele, la mai mult precizat sursele citate.
Mai multe rachete au lovit orașul #Kabul luni dimineață. Rachetele au fost lansate dintr-o mașină din zona Khair Khana către aeroportul din Kabul, spun martorii oculari. pic.twitter.com/vtB3clcCA0
– TOLOnews (@TOLOnews) 30 august 2021
Atacul are loc cu mai puțin de 48 de ore înainte ca SUA să finalizeze operațiunea de retragere a trupelor sale, conform calendarului, respectiv la 31 august.
Zgomotul rachetelor șuierând deasupra capitalei afgane a fost auzit de locuitorii orașului și de corespondentul AFP chiar în primele ore ale diminețiilor de luni, relatează și The Guardian.
Potrivit unor surse din fosta administrație înlăturată de la putere de către talibani cu două săptămâni în urmă, rachetele au fost trase dintr-un vehicul situat în nordul capitalei.
Locuitorii din Kabul au mai putut auzi și reacția sistemului antirachetă de pe aeroport Hamid Karzai care ar fi interceptat cel puțin o rachetă, proiectil căzând pe stradă. De asemenea, a putut fi văzut fumul care sa ridicat deasupra clădirilor din nordul orașului.
Pe social media au apărut imagini cu un vehicul în flăcări, însă autenticitatea acestora nu a putut fi verificată. Din primele informații nu rezultă că există victime.
Duminică, armata americană a lansat un atac cu dronă, ținta fiind o mașină capcană folosită de gruparea teroristă ISIS-K în atacurile sinucigașe cu bombă. Au existat informații potrivit cărora riposta armatei americane s-ar fi soldat cu victime în rândul civilor, însă SUA au anunțat că investighează dacă.
„Știm că au fost explozii importante și puternice în urma distrugerii vehiculului, indicând prezența unei mari cantități de material exploziv în interior, care ar fi putut provoca alte pierderi”, a subliniat un oficial din armata americană.
„Nu este clar ce s-a întâmplat și anchetăm în continuare”, a adăugat el. „Am fi profund întristați de orice pierdut potențial de vieți inocente”, a mai spus acesta.
CNN a relatat în cursul nopții că 9 membri ai unei familii din Kabul ar fi fost uciși în urma loviturii armate americane, citând rude ale victimelor. Printre morți s-ar fi aflat și șase copii, cel mai mic fiind o fetiță de doar 2 ani, potrivit unei rude care a stat de vorbă cu un jurnalist ce colaborează cu CNN.
Președintele american Joe Biden a avertizat că noi atacuri sunt iminente. Gruparea teroristă ISIS-K, aflată în rivalitate cu talibanii, prezent la acest moment principala amenințare.
Atacul sinucigaș cu bombă de la aeroport, de săptămâna trecută, s-a soldat cu peste 170 de morți, printre care și 13 soldați americani. (știre actualizată)