Sari direct la conținut

Un aliat al Rusiei a primit milioane de e-mailuri militare americane din cauza unei greșeli de tastare. Ce informații sensibile conțineau

HotNews.ro
Militar american, Foto: Shutterstock
Militar american, Foto: Shutterstock

Milioane de e-mailuri militare americane au fost trimise din greșeală în Mali, un aliat al Rusiei, din cauza unei mici erori de dactilografiere, scrie BBC.

E-mailurile destinate domeniului „.mil” al armatei americane au fost trimise ani de zile către această țară din Africa de Vest, care se termină cu sufixul „.ml”.

Unele dintre e-mailuri ar fi conținut informații sensibile, cum ar fi parole, fișe medicale și itinerariile unor ofițeri de rang înalt.

Pentagonul a declarat că a luat măsuri pentru a rezolva problema.

Un antreprenor olandez Johannes Zuurbier, care are un contract din 2013 pentru a gestiona domeniul de internet al statului Mali a sesizat problema autorităților americane, potrivit cotidianului Financial Times.

Acesta susține că în ultimele luni, ar fi colectat zeci de mii de e-mailuri trimise greșit.

Niciunul nu era marcat ca fiind clasificat, dar acestea includeau date medicale, hărți ale instalațiilor militare americane, date financiare și documente despre călătorii oficiale, precum și unele mesaje diplomatice.

Zuurbier a transmis SUA că în curând contractul său cu guvernul din Mali se va încheia, ceea ce înseamnă că „riscul este real și ar putea fi exploatat de adversarii SUA”.

Comunicațiile militare americane care sunt marcate ca fiind „clasificate” și „strict secrete” sunt transmise prin intermediul unor sisteme IT separate, ceea ce face puțin probabilă compromiterea accidentală a acestora, potrivit unor actuali și foști oficiali americani, citați de BBC.

Chiar și așa, informațiile care aparent sunt inofensive se pot dovedi utile pentru adversarii Washingtonului, în special dacă acestea includ detalii despre militari, crede avocatul Steven Stransky, fost consilier în cadrul Departamentului de Securitate Internă al SUA.

„Acest tip de comunicare ar însemna că un actor străin poate începe să construiască dosare despre personalul nostru militar, în scopuri de spionaj, sau ar putea încerca să îi determine să dezvăluie informații în schimbul unor beneficii financiare”, a declarat Stransky.

„Sunt cu siguranță informații pe care un guvern străin le poate folosi”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA a declarat pentru BBC că s-au luat măsuri pentru a se asigura că e-mailurile „.mil” nu sunt trimise către domenii incorecte, inclusiv blocarea lor înainte de a pleca și notificarea expeditorilor că trebuie să valideze destinatarii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro