Sari direct la conținut

Un esec fara vinovati

HotNews.ro

PNL si PSD evita in mod abil discutia despre eventuale responsabilitati si sanctiuni interne dupa esecul la referendum, lansand teme „chewing-gum”, bune de rontait ca sa abata atentia de la subiecte importante.

In numai doua zile, dezbaterea publica a intrat pe piste false: Va intra PSD la Guvernare? Va iesi PNL de la guvernare? Negociaza „grupul de la Cluj” cu PD? Negociaza PNL unificarea dreptei? Nu zic, intrebari legitime. Dar ele vin mult prea devreme.

Inca n-avem un raspuns la intrebarea zilei: cine plateste oalele sparte la referendum?

Cine achita factura la PSD? Cine la PNL? Cine da socoteala pentru ruptura evidenta intre electorat si elita politica din cele doua partide? La PSD au existat tentative timide de a forta o discutie despre asumarea raspunderii si eventuale sanctiuni.

Dar, intre timp, „sursele” din partid au trimis presa si opinia publica dupa cai verzi pe pereti: negocierile dintre „grupul de la Cluj” si PD, la pachet cu o eventuala intrare la guvernare (mare dezamagire printre fanii PD, sah la razvratitii Rus&Dancu).

Misiune indeplinita. Discutia a murit in fasa, iar Mircea Geoana a gasit solutia salvatoare: vinovatii trebuie musai gasiti. Dar in afara, nu in interiorul partidului. I-a si identificat: „aliatii de paie”. Fara sa le spuna pe nume. Dar cine ar putea fi ei?

De exemplu, liberalii. Au sustinut actiunea suspendarii de pe tusa si prin campanii negative in presa, semnate anonim. N-au organizat mitinguri, nu s-au expus. Insa liberalii au o problema ceva mai mare decat aliatii lor de conjunctura, pesedistii. 59% din electoratul PNL a votat impotriva suspendarii, fata de doar 24% voturi pro-Basescu numarate in randurile PSD.

Este, in mod evident, un vot de blam la adresa conducerii PNL, care nu s-a obosit macar sa mimeze, dupa referendum, o discutie despre responsabilitati si eventuale sanctiuni. Cel putin asa procedeaza orice organizatie politica profesionista: stabileste raspunderi, criterii de performanta si, dupa caz, ia masuri. Liberalii i-au intrecut insa pe aliatii lor de la PSD in fuga de raspundere.

Inca de a doua zi dupa referendum, seful de campanie, Ludovic Orban, a lansat abil fumigena iesirii de la guvernare. Tot ca o mica diversiune, liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu a imaginat sceneta comica a unificarii dreptei.

Or, competitia dintre PNL si PD pe o tema comuna seamana cu provocarea lansata de un soricel unui elefant (diferenta intre un partid de sapte la suta si altul trecut de cincizeci).

Mircea Geoana, Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Calin Popescu Tariceanu si Ludovic Orban pot rasufla usurati. Au scapat. In cel mai pur stil balcanic, s-au spalat pe maini. Responsabilitatea si performanta politica, onoarea si asumarea esecului sunt subiecte excelente de predat la scolile de vara.

Oricat vor fenta insa propriul partid, nu vor putea evita cea mai eficienta sanctiune: judecata propriilor alegatori la alegerile care vor urma. Si vom avea, pana in 2009, alegeri din sase in sase luni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro