Un fenomen tot mai extins: Ai o răceală care durează și nu scapi de tuse de săptămâni întregi? Cât este normal să persiste tusea și după cât timp devine un semnal de alarmă / Semnul clar că e suprainfecție
Numărul persoanelor care se îmbolnăvesc de viroză sau de gripă este mai mare de la o săptămână la alta. Dacă unii dintre noi scapă de simptome într-o săptămână – două, sunt și persoane în cazul cărora simptomele – tusea și nasul care curge, cel mai frecvent – persistă săptămâni întregi. Ce este de făcut în acest caz și după cât timp persistența simptomelor devine un semnal de alarmă?
În cele mai multe cazuri, primul căruia românii i se adresează pentru o viroză de sezon sau pentru gripă este medicul de familie. Am stat de vorbă cu dr. Gindrovel Dumitra, unul dintre cei mai cunoscuți medici de familie din România și vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.
În țara noastră „nu avem, în acest moment, în circulație un agent patogen deosebit care să provoace viroze de sezon persistente”, explică, pentru cititorii HotNews, medicul Gindrovel Dumitra. Asta chiar dacă în jurul nostru oamenii par, mulți dintre ei, cu răceli prelungite sau recurente. De multe ori nici nu facem diferența: ”s-a întors răceala” sau este una nouă, la scurt timp după cea de dinainte?
„În primul rând, trebuie să ne uităm la particularitățile de reacție ale fiecărei persoane. Fiecare persoană reacționează altfel, iar evaluarea se face individual”, spune medicul Dumitra.
O tuse care nu se vindecă în 3 săptămâni poate indica alte probleme
Medicii consideră că un termen rezonabil pentru ca tusea și restul simptomelor să treacă este de până la 3 săptămâni, spune dr. Gindrovel Dumitra. „Dacă o tuse nu se vindecă în 3 săptămâni, ea poate indica alte probleme, peste care viroza s-a suprapus, exacerbând simptomele.”
Un prim scenariu și cel mai banal este situația când se trece dintr-o viroză în alta: „Te infectezi cu un virus, apoi, peste scurt timp, intri în contact cu un alt virus, iar peste două săptămâni cu altul”, explică medicul Gindrovel Dumitra. Mai ales că în această perioadă, circulația lor este foarte răspândită. Iar în acest fel, răceala ajunge să persiste.
„În aceste situații, primul sfat este să ne evaluăm comportamentul și este recomandată purtarea unei măști, dacă ne aducem aminte și de măsurile de protecție din pandemie”, este sfatul medicului.
Febra ca semn al suprainfecției
Un alt scenariu este o infecție respiratorie banală, obișnuită, dar care s-a suprainfectat. Această situație este ușor de recunoscut, deoarece, pe lângă tuse, ar apărea și febra, potrivit medicului.
În alte cazuri însă, poate fi vorba despre „un substrat alergic sau inflamator preexistent, ignorat până acum și exacerbat de triggerul care este reprezentat de viroza banală”.
„Sunt persoane care suferă de astm sau de o alergie pe care <le duc pe picioare> – nu știu despre ele sau nu le provoacă simptome supărătoare. Iar o răceală banală poate fi triggerul care declanșează simptomele persistente: nasul care curge multă vreme, în cazul rinitei alergice, tusea, uneori cu expectorație, care ține mai mult de 3 săptămâni”, explică dr. Gindrovel Dumitra, pentru cititorii HotNews.
„Vorbim despre o hiperreactivitate bronșică – dacă o persoană suferă de alergie și acum răcește, inflamația se adaugă peste simptomatologia de bază, iar simptomatologia devine mai pronunțată. Nu este ceva deosebit, dar totul se evaluează de la persoană la persoană”, spune medicul.
„Noi, medicii, avem ca limită această durată de 3 săptămâni. Dacă o tuse nu se vindecă în 3 săptămâni, trebuie să căutăm despre ce este vorba: poate fi pnemonie, astm bronșic sau altceva”, arată dr. Gindrovel Dumitra.
Concluzia medicului: după 3 săptămâni de persistență a simtomelor, trebuie mers la doctor și evaluat dacă există și o altă problemă de sănătate, peste care răceala de sezon s-a suprapus.
Numărul îmbolnăvirilor de viroză și gripă, în creștere
Numărul îmbolnăvirilor de viroză și gripă este în creștere în această perioadă, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică.
În ultimele două săptămâni, numărul infecțiilor respiratorii a fost de aproximativ 150.000, în creștere față de săptămânile precedente. Iar INSP vorbește despre cifre „subraportate în perioada sărbătorilor”.
În România s-au înregistrat, în acest sezon rece, trei decese cauzate de gripă.
Dacă în cazul virozelor nu există vaccin, pentru gripă există un vaccin care ne poate proteja de îmbolnăvire. Vaccinul împotriva gripei se poate administra direct în unele farmacii sau poate fi ridicat din farmacie și administrat în cabinetul medicului de familie.
Câteva categorii de populație beneficiază de vaccin gripal gratuit cu rețetă de la medicul de familie: copiii cu vârsta între 6 luni și 18 ani, femeile gravide, persoanele cu vârsta între 18 și 65 care suferă de o boală cronică, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar.
Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 ani și 65 de ani, fără boli cronice, vaccinul împotriva gripei este 50% compensat.
Citește și: