Sari direct la conținut

Un furnizor de acces la internet poate bloca un site care incalca drepturile de autor – avocatul Curtii de Justitie a UE

HotNews.ro

Justitia poate cere unui furnizor de acces la internet (ISP) sa blocheze, pentru clientii sai, accesul la un site acuzat ca difuzeaza opere culturale piratate, a afirmat marti avocatul general al Curtii de Justitie a UE (CJUE), scrie AFP.

ISP-ul utilizatorului unui site internet care aduce atingere dreptului de autor „poate fi considerat drept un intermediar ale carui servicii sunt utilizate de un tert pentru a aduce atingere unui drept de autor si, pe cale de consecinta, poate fi destinatarul unei cereri” a justitiei, afirma, in concluziile sale, Cruz Villalon.

Avocatului general al CJUE i s-a cerut avizul intr-un dosar in care sunt implicati un ISP din Austria, UPC, si mai multi detinatori de drepturi de autor. La ordinul justitiei austriece, UPC a blocat accesul la site-ul kino.to, un portal specializat in continut de streaming.

Decizia a fost contestata la Curtea Suprea austriaca, care a solicitat opinia CJUE pentru a sti daca un ISP poate fi considerat un intermediar si poate primi, in acest fel, o ordonanta.

Villalon a raspuns afirmativ la aceasta cerere.

Concluziile avocatului general nu obliga CJUE dar Curtea, care se va pronunta ulterior, urmeaza in general acest aviz.

Chestiunea daca trebuie sau nu legiferat in ceea ce priveste drepturile de autor ramane un dosar deschis in UE iar Comisia urmeaza sa isi anunte propunerile in acest domeniu in primavara lui 2014.

12 tari, printre care Finlanda, Olanda, Marea Britanie si Polonia, au cerut deja o reforma in profunzime a drepturilor de autor online in numele relansarii cresterii europene, prin intermediul economiei digitale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro