Un inalt oficial rus crede ca Nabucco este un proiect politic si nu va avea nicio valoare comerciala
Konstantin Kosacev, presedintele comisiei de afaceri externe din Duma de Stat, sustine ca, spre deoseire de South Stream, Nabucco este un proiect politic si nu va vea nicio valoare comerciala. Spre deosebire de el, fostul premier Mihail Kasianov crede ca cele doua proiecte pot fi complementare. Gazprom insa este un subiect care ii face precauti in declaratii pe rusii prezenti la Bucuresti, la The Bucharest Conference.
Presedintele comisiei de afaceri externe din Duma de Stat sustine ca, spre deosebire de South Stream, proiectul Nabucco este unul politic. „Si nu cred ca va avea valoare comerciala”, a spus el, argumentand ca nu va reusi sa gasesca suficient gaz pe care sa il transporte in Europa.
Un oficial american a declarat insa zilele acestea la Bucuresti, in cadrul unei sesiuni a conferintei care avea ca tema energia, ca – potrivit unor studii pe care le are Departamentul de Stat – Azerbaidjanul are suficient gaz sa sustina toate proiectele de genul Nabucco din Europa despre care se vorbeste in ultima vreme si ca poate asigura 25% din gazul necesar Europei pentru multi ani de acum inainte.
Kosacev insa a respins acest argument: „As vrea sa verificati informatia, pentru ca, din cate stiu, Azerbaidjanula facut numeroase declaratii despre resursele de gaz si petrol si unele dintre ele n-au fost intotdeauna confirmate in practica”.
Prezenta presedintelui Putin la incheierea acordurilor pentru South Stream nu este considerata de parlamentarul rus un gest politic, insa Nabucco este in mod clar un proiect politic. Cand i s-a replicat ca presedintele SUA sau presedintele Comisiei Europene nu au fost vazuti in aceleasi ipostaze ca Putin, la proiectul Nabucco, replica lui Kosacev a venit transant: „Presedintele Bush nudistribuie gaz. Presedintele Putin o face”.
Apoi a incercat sa dea explicatii: „Am vrut sa spun ca SUA nu este o tara care exporta gaz. Este vorba despre relatii comerciale, iar Rusia este interesata sa furnizeze gaz Europei. Este vorba despre comert, asa cum Germania este interesata sa vanda Mercedes. Este interesul nostru comercial”, a spus el.
Faptul ca Romania nu a fost invitata sa participe la proiectul South Stream nu are o semnificatie politica, la fel cum nici stabilirea pretului gazului pentru romania de catre Gazprom nu are nimic de-a face decat cu considerente economice. Kosacev nu si-a putut insa explica pretul cel mai ridicat din Europa la gazul rusesc pe care il plateste Romania. „Este o intebare pentru experti, eu sunt politician si nu vreau sa aduc politica in aceasta discutie”, a spus el.
Kasianov crede ca nu ar trebui sa existe intermediari intre Romania si Gazprom
Fostul premier rus, Mihail Kasianov, crede ca ar trebui sa existe contracte directe intre Romania si Gazprom, fara intermediari, desi acestia existau si in timpul mandatului sau.
„Nu stiu de ce apar intermediarii in discutie. Nu stiu sa va zic, intrucat nu fac parte din Guvern acum, dar pozitia de principiu este ca nu ar trebui sa existe intermediari, daca rolul lor nu este foarte clar. Iar daca romanii si rusii nu inteleg de ce exista intermediarii, inseamana ca ceva nu e in regula”, sustine el.
Kasianov nu-si amintea ca acesti intermediari au existat si in timpul mandatului sau. „Nu-mi amintesc asta, pentru ca la acea vreme nu existau probleme reale pe tema asta”, a spus el.
South Stream: Bulgarii au fost mai destepti decat romanii
In relatia cu Gazpromul, bulgarii sunt mai buni decat romanii, a spus analistul rus Serghei Markov, consilier pe politica externa al Guvernului de la Moscova. El a evitat sa dea o explicatie la refuzul Gazprom de a avea o comunicare cu guvernul roman. „Nu stiu exact pozitia Gazprom. Dar bulgaria a fost mai de succes. Poate Gazprom nu are decat un raspuns: bulgarii sunt mai buni decat voi”, a spus Markov.
Intrebat de ce Rusia n-a adresat o oferta de colaborare si romaniei la South Stream, analistul rus a avut un raspuns foarte transant: „Bulgarii au fost mai destepti decat voi, v-au luat-o inainte”. El crede ca, daca componenta economica a relatiei dintre cele doua tari ar fi mai dezvoltata, va exista si o deschidere a Gazprom in a discuta cu Romania direct si a vorbi despre pretul gazelor.
Exista insa o problema: politicienii romani nu creeaza climatul de incredere necesar oamenilor politici rusi. Markov argumenteaza ca relatiile economice erau mai bune pe vremea lui Ceausescu.