Sari direct la conținut

Un licean roman propune un dispozitiv cu care orbii sa poata "vedea" cu ajutorul limbii

HotNews.ro
Ionut Budisteanu, Foto: Intel
Ionut Budisteanu, Foto: Intel

Romanul Alexandru Budisteanu, din Ramnicu Valcea, a castigat patru premii la o competitie de stiinta organizata de Intel prezentand un proiect de inteligenta artificiala care i-ar ajuta pe nevazatori sa perceapa cu ajutorul limbii obiectele din jur. Scopul proiectului lui Ionut este crearea unui dispozitiv low-cost in sprijinul persoanelor nevazatoare, care au vazut candva si au in memorie forma obiectelor. Proiectul a fost prezentat la competitia International Science and Engineering Fair organizata de Intel pentru liceeni.

Alexandru Budisteanu a participat cu un proiect bazat pe inteligenta artificiala, care ii ajuta pe orbi “sa vada” cu ajutorul limbii.

Scopul proiectului lui Ionut este crearea unui dispozitiv low-cost in sprijinul persoanelor nevazatoare, care au vazut candva si au in memorie forma obiectelor. Lucrarea doreste sa utilizeze limba drept traductor pentru vedere. Pentru acest lucru, sunt folosite un software multifunctional si un dispozitiv hardware ajustabil, ce va fi plasat pe limba.

Dispozitivul permite preluarea imaginilor de la un webcam, procesarea lor in timp real cu inteligenta artificiala pentru adjustarea imaginilor si trimiterea imagini pe o matrice senzor care va fi plasata pe limba. Prin aceasta practica, persoana nevazatoare va avea acces in timp real la lumea inconjuratoare. Pe matricea senzor va fi generat un curent electric proportional cu imaginea, iar creierul persoanei nevazatoare va reusi sa decodifice informatia plasata pe limba, arata un comunicat al intel.

El a castigat premiul IEEE Computer Society, in valoare de 1.000 de dolari, premiul China Association for Science and Technology (CAST) de 3.000 de dolari; 10.000 de dolari, care reprezinta IEEE Foundation Presidents’ Scholarship Award si IEEE Foundation Prize.

In acest an la competitia din Pittsburgh au participat peste 1.500 de tineri oameni de stiinta ce au fost selectati din 446 de targuri afiliate din 70 de tari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro