Sari direct la conținut

Un milion de vaci intra in somaj

Saptamana Financiara

Doua miliarde de litri de lapte se vor duce pe apa sambetei din acest an. Romaniei i-a fost alocata, in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana, o cota de lapte de 3 miliarde de litri fata de o productie anuala de 5 miliarde. Iar cota nu poate fi depasita pentru ca vin penalizarile: 0,2783 euro pentru fiecare litru produs in plus.

Vestea buna este ca preturile la lactate vor scadea, iar fermierii vor primi mai multi bani, cu titlu de subventie.

Diferit de tarile occidentale, Romania are o problema in legatura cu livrarile de lapte. O mare parte din cota alocata este reprezentata de vanzarile directe ale fermierilor, de peste 1,9 miliarde litri de lapte, comparativ cu 1,2 miliarde care se proceseaza.

Asta arata ca numarul fermelor care respecta normele europene este foarte mic, in comparatie cu al fermelor de subzistenta, acolo unde sunt unul-doua capete de bovine. Asa se face ca in tara noastra au solicitat cota de lapte 850.000 de producatori, cifra care se apropie de numarul total de producatori din Uniunea Europeana! Comparativ, in Olanda sunt doar 25.000 de producatori.

Asa cum am mentionat, in tara noastra se produc anual cinci miliarde de litri de lapte, iar cota alocata de UE este de trei miliarde. In schimb, vechii membri ai UE si-au tras partea leului din cota totala de lapte. Astfel, micuta Olanda are o cota de 11 miliarde de litri/an, iar Germania – de 28 de miliarde.

In Romania, incepand din acest an, surplusul de doua miliarde de litri nu va mai putea fi vandut, asa ca va trebui consumat in gospodarii. Cotele pentru vanzarea directa, respectiv pentru procesare vor putea fi modificate pe baza datelor concrete pentru anul 2006, dar mutarea nu se va putea realiza decat din cota de vanzare directa catre cea stabilita pentru procesare.

Cine sufera?

Una dintre consecintele introducerii cotei de lapte va fi legata de efectivul de vaci actual (numeric si productiv). Numeric avem 1,73 milioane vaci si o productie medie de circa 3.400 l/ cap.

Pentru o activitate comerciala rentabila este necesara o productie marfa de minimum 4.000 l care, raportata la cota de 3,057 milioane de tone, inseamna un efectiv necesar de 750.000 vaci, pentru care trebuie intocmit si realizat programul de modernizare a fermelor de vaci. Rezulta ca diferenta de aproape un milion vaci trebuie sa primeasca alta destinatie. O solutie ar fi cresterea lor pentru carne.

Reglementarile cu privire la cotele de lapte sunt cuprinse intr-o ordonanta emisa de Guvern in luna august 2005. Ordonanta interzice cumpararea laptelui de la producatori care nu detin cota individuala pentru livrari. De asemenea, ordonanta reglementeaza productia traditionala si ecologica de lapte.

O alta precizare importanta este cea referitoare la continutul de grasime a laptelui si produselor lactate. Astfel, daca anul urmator creste procentul de grasime a laptelui, atunci automat scade cota de lapte a unui producator.

Concesii europene

O veste buna este ca Romania, la fel ca si Polonia, a obtinut o amanare de doi ani in ce priveste respectarea standardelor de calitate. Asta inseamna ca, pana in 2009, pe piata va mai putea fi livrat lapte neconform cu standardele UE. Din 2009, doar fermele care au parte de investitii majore vor mai putea trimite lapte pe piata.

Asta in primul rand deoarece micii fermieri nu au instalatii pentru racirea laptelui, ceea ce face ca germenii sa se dezvolte in ritm exponential. Or, o conditie esentiala pentru a putea procesa laptele este ca, imediat dupa mulgere, acesta sa fie racit la 4-5 grade Celsius.

Pana la sfarsitul anului trecut, au obtinut aprobare pentru fabrici de lapte de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), 370 de unitati, din care doar cateva zeci respecta standardele de calitate impuse de Uniunea Europeana. Celelalte, fara investitii majore, risca sa intre in faliment.

Trebuie precizat aici ca fermierii pot beneficia de fonduri pentru modernizare din partea UE, cu conditia sa depuna proiecte eligibile si sa aiba partea lor de bani pentru finantare.

„Exista destui producatori care si-au facut linii separate pentru procesarea laptelui conform, dar din 2009 numai astfel de lapte va mai putea fi procesat, adica lapte care are mai putin de 100.000 de germeni pe mililitru si mai putin de 400.000 de celule somatice pe mililitru“, ne-a declarat Daniel Ticu, sef serviciu Administrare Cota de Lapte de la Ministerul Agriculturii.

Preturile o iau la vale

Integrarea europeana a Romaniei va aduce o scadere a preturilor la lapte si produsele lactate ca urmare a concurentei, dar si la concedieri in randul celor care lucreaza in acest sector. Piata va deveni foarte competitiva din 2007 pentru ca se vor elimina taxele vamale la produsele din import.

Preturile vor scadea cu pana la 10% fata de cele pe care le avem acum la raft, dupa cum estimeaza specialistii. Scaderea pretului produselor nu va afecta veniturile fermierilor care, dimpotriva, vor primi chiar mai multi bani.

Integral in Saptamana Financiara

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro