Sari direct la conținut

Un nou avertisment al OMS privind pandemia de coronavirus: Sunt așteptate noi variante, pe măsură ce țările relaxează măsurile sociale VIDEO

HotNews.ro
Variante coronavirus, Foto: Freepik
Variante coronavirus, Foto: Freepik

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a reluat vineri avertismentul că sunt așteptate noi variante de coronavirus, dacă nu există prevenire prin menținerea unor măsuri sociale și vaccinare anti-Covid. Deja responsabilă pentru o nouă creștere a cazurilor de Covid în Regatul Unit de câteva săptămâni, varianta Delta, mai contagioasă, ar putea provoca o revenire a pandemiei la scară largă încă din această vară, dacă nu se face nimic pentru a contracara devreme, avertizează specialiștii și autoritățile sanitare.

”Așa cum am zis, sunt așteptate noi variante și vor continua să fie raportate. Asta fac virusurile. Evoluează, dar putem preveni apariția variantelor, prin prevenirea transmiterii. Este simplu. Mai multă transmitere, mai multe variante. Mai puțin transmitere, mai puține variante. Este urgent să folosim toate instrumentele la dispoziție pentru a preveni transmiterea. Măsurile sociale în combinație vaccinarea echitabilă. De asta a zis OMS că vaccinurile trebuie furnizate echitabil”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus în timpul unei noi conferințe de presă.

Potrivit acestuia, la nivel global este o mare îngrijorare cu privire la varianta Delta.

”Varianta Delta este cea mai transmisibilă dintre variantele identificate până acum. A fost identificată în cel puțin 85 de țări. Se răspândește rapid printre populațiile nevaccinate. Mai multe cazuri înseamnă mai multe spitalizări”, a spus șeful OMS.

”Pe măsură ce unele țări relaxează măsurile sociale și de sănătate publică, începem să vedem o creștere a transmisiei în întreaga lume „, a avertizat el.

Avertismentul lui Tedros de vineri vine să repete avertismentul colegei sale Maria Van Kerkhove, epidemiolog, care a spus luni că în viitor ar putea apărea ”o constelație de mutații” ale coronavirusului care ar putea duce la pierderea eficienței coronavirusului.

Epidemiologul subliniază că, deși vaccinurile anti-Covid arată semne ale unei eficiențe reduse împotriva variantei Delta, acestea încă sunt eficiente în prevenirea unei forme severe a bolii și în prevenirea deceselor.

”Vestea bună este că până acum funcționează încă împotriva variantei Delta. Ar putea veni un moment când vom avea o constelație de mutații în care vaccinurile își vor pierde eficiența, de asta vrem să prevenim infecțiile. Din nou, vaccinurile sunt extrem de puternice, dar trebuie… să luăm măsuri să prevenim”, a declarat Maria Van Kerkhove, care a subliniat că oamenii trebuie să facă ambele doze de vaccin și să nu se oprească la prima doză.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro