Sari direct la conținut

​Un proiect susținut de USR, atacat de contabili: riscuri de fraudă / S-ar putea distruge calitatea contabilității din România pe modelul farmaciilor

HotNews.ro
Fiscalitate, Foto: Stevanovicigor | Dreamstime.com
Fiscalitate, Foto: Stevanovicigor | Dreamstime.com

O inițiativă legislativă susținută de mulți parlamentari USR, un membru AUR și doi neafiliați prevede că cei care nu au experiență în domeniul contabilității își pot face firme pe această piață. Problema este că la fel s-a întâmplat și cu farmaciile și astfel s-a ajuns la situații negative pentru toți românii: medicamente și tot felul de suplimente de care n-avem nevoie ne sunt împinse în față.

HotNews.ro a mai scris despre acest subiect când era doar o idee, un proiect care circula prin diverse sertare din Ministerul Finanțelor. Se pare că a fost scos de-acolo și introdus în Parlament sub formă de inițiativă legislativă a unor parlamentari.

Vezi: Cum sunt obligați farmaciștii să ne vândă anumite produse / Probleme mari vor fi și în domeniul fiscal dacă se fac modificări asemănătoare

Potrivit unui punct de vedere al CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), se urmărește eliminarea condiției ca societățile care prestează servicii financiar-contabile să fie deținute și administrate de experții contabili – liber-profesioniștii contabili care își desfășoară activitatea autonom, pe proprie răspundere și în mod independent, care au responsabilitatea etică și legală să servească atât interesele specifice ale beneficiarilor serviciilor lor, cât și interesul public, și care sunt sub incidența unui sistem de organizare profesională și de control.

„Toate acestea în numele unei așa-zise liberalizări care, în fapt, nu face altceva decât să creeze premisele ca interesul profesional să devină subjugat de interesul capitalului”, menționează sursa citată.

Conform CECCAR, modificările propuse introduc un nou prestator de servicii financiar-contabile: societățile de expertiză contabilă care NU sunt controlate de experții contabili și care, în consecință, NU au răspundere profesională și etică.

„Deși se poate admite că numărul prestatorilor de servicii ar putea crește, trebuie avute în vedere riscurile asupra securității afacerilor, dar și asupra conformării fiscale voluntare a contribuabililor. În mod evident, aceste societăți vor pune accentul pe maximizarea rezultatelor financiare, în detrimentul celor profesionale”, menționează sursa citată.

  • Totodată, această „liberalizare” a pieței induce un risc major pentru securitatea afacerilor, pentru securitatea economiei, în ansamblu, având în vedere că, prin efectul Legii nr. 82/1991, s-ar acorda răspunderea pentru conformarea la legislația financiar-contabilă, care implică și conformarea fiscală voluntară, unor societăți pentru care nu există nicio formă de control profesional și etic, nefiind controlate de experți contabili.

„Aceste modificări ale legislației vor crea premisele apariției unor scheme de fraudă financiară și evaziune fiscală care vor pune la adăpost inițiatorii infracțiunilor prin transmiterea responsabilității către terțe societăți, care nu au răspundere profesională și etică”, spune CECCAR.

Efectul pe termen mediu va fi deprofesionalizarea acestui sector de activitate, esențial pentru a asigura ordinea în economie și crearea de valoare sustenabilă, spun contabilii.

CECCAR a trimis un punct de vedere către Parlament.

Sursă foto: Dreamstime.com

Citește și:

O ordonanță din 2017 poate pune în pericol sănătatea românilor. Autoritățile europene au spus că e greșit ce se întâmplă

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro