Sari direct la conținut

Un sindicat din radioul public acuza un alt sindicat si conducerea institutiei de manipularea angajatilor si a ascultatorilor

HotNews.ro

Sindicatul Profesionistilor din Media si Cultura Romana, sindicat din radioul public, acuza conducerea institutiei si un alt sindicat, Sindicatul Liber din SRR, de manipularea angajatilor si a ascultatorilor, in legatura cu initiativa legislativa de modificare a legii nr.41/1994. „Dezavuam felul in care, pentru a manipula angajatii din SRR, sindicatul majoritar, fidel actualei conduceri, se foloseste (pentru prima data de la instaurarea in SRR a administratiei Miculescu) de toate mijloacele de promovare (on line, on air, presa scrisa, blogging, retele de socializare, agentii de presa, panotare interna, comunicare) pentru o menita sa stranga semnaturi si sa creeze o falsa stare de tensiune si frica”, se arata intr-un comunicat al Sindicatul Profesionistilor din Media si Cultura Romana.

Subiectul care a dus la aceasta campanie este initiativa legislativa de modificare a legii nr. 41/1994, „care a devenit subiect in prime time pentru spatii largi de emisie ale posturilor centreale si regionale. Consideram ca acesta atitudine este nefireasca si nociva, neavand alt scop decat unul de manipulare, atata timp cat:

-Aceasta initiativa legislativa in discutie este o problema de dezbatere parlamentara intre reprezentantii partidelor, ca atare SRR nu are calitatea sa se implice in aceste zone.

-Nu rezulta din nici un punct de vedere al reprezentantilor vreunui partid politic faptul ca SRR ar fi in pericol sau ca angajatii ar putea sa devina functionari publici,nici ca este iminenta o fuziune cu TVR, asa cum se insinueaza cu scopul de a strange semnaturi, desi aceste speculatii nu se regasesc in nici un proiect parlamentar.

-Divergentele de opinii sau strategii privitoare la o propunere parlamentara sau alta nu reprezinta o problema care sa determine o atare reactie sindicala disproportionata in radioul public, dezbaterile parlamentare fiind normale, manipularile si „inflamarile” de genul celor pe care le practica Sindicaltul Liber fiind artificiale, nocive si periculoase„, se arata in comunicatul Sindicatului Profesionistilor din Media si Cultura Romana.

Sindicatul Profesionistilor din Media si Cultura Romana acuza „manipularea angajatilor SRR de bunacredinta prin folosirea fricii (unirea cu TVR-ul falimentar si transformarea in functionari publici)”, pe care o considera „o metoda oneroasa de a obtine schimbari care sa serveasca anumite grupuri de interese” si le cere „colegilor sa nu se lase manipulati ca sa semneze listele pe care nu se stie la ce le va folosi actuala conducere si Sindicatul Liber aservit”.

Semnatarii comunicatului sustin ca Radio Romania „este intr-o situatie de vulnerabilitate, in conditiile in care bugetele posturilor au scazut dramatic (pentru ca actuala conducere sa poata raporta „economii”), emisiunile automat nu mai au nici ele bugete, marile personalitati abia daca mai vin la postul national, iar atunci cand o fac, este doar din respect pentru ceea ce a reprezentat Radiodifuziunea odata.”

Ei acuza si faptul ca „reprezentanti ai structurilor de conducere si control din SRR au simultan cu veniturile ce rezulta din functie si contracte paralele platite tot de institutie, apropiatii conducerii au beneficiat de mariri salariale preferentiale – facute fara transparenta si fara criterii profesionale, in conditiile in care veniturile majoritatii salariatilor au scazut in mod dramatic”, iar „actuala conducere a procedat si la un sistem de angajari clientelare” si „a cheltuit sute de mii de euro pe proiecte fara valoare si cu deficiente majore”.

  • Petitia „Nu distrugeti cultura la Radio Romania!”, pe site-ul SRR

Pe site-ul Radio Romania Actualitati a fost publicata o petitie online cu titlul „Nu distrugeti cultura la Radio Romania!”, in care se sustine ca „O initiativa legislativa promovata in procedura de urgenta de Parlamentul Romaniei pune in pericol buna functionare si independenta editoriala a Radioului Public”.

„Schimbarea Legii 41 de dragul schimbarii ar afecta nu doar calitatea actului editorial, cu influente directe asupra dreptului la informare, cultura si educatie pentru milioanele de ascultatori de radio si utilizatori de internet, dar ar avea efecte si asupra Radio Romania ca organizatie. Amestecarea atributiilor de conducere, perturbarea lantului de decizie ar induce ideea ca politicul poate avea o influenta tot mai directa asupra actului editorial. In cazul unor astfel de tulburari, intodeauna primii sacrificati sunt cei care activeaza in fragilul domeniu al culturii. Este aceasta initiativa legislativa o solutie pentru acoperirea uriasei datorii financiare a TVR? Cu siguranta, nu! In schimb, realizata asa cum este ea propusa acum si in lipsa unei dezbateri publice, risca sa destabilizeze grav si, in cele din urma, sa distruga Radio Romania!”, se arata in petitie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro