Un sondaj comandat de Bush şi Biden arată că americanii îşi pierd încrederea în democraţie
Jumătate din americani cred că SUA se află într-un „real pericol de a deveni o ţară nedemocratică, autoritară”. O majoritate de 55% apreciază că democraţia este „slabă”, iar 68% cred că „devine mai slabă”. Opt din 10 americani se declară fie „foarte” fie „oarecum” preocupaţi de starea democraţiei din patria lor, porivitThe Washington Post, citat de Rador.
Aceste date fac parte din rezultatele revelatoare ale unui sondaj de opinie bipartizan dat publicităţii marţi şi care a fost comandat de Institutul George W. Bush, de Centrul Biden de la Universitatea Pennsylvania şi de Freedom House, care monitorizează vitalitatea democraţiilor din lumea întreagă. Cele trei grupuri au făcut un parteneriat pentru a crea Democracy Project, cu obiectivul de a lua pulsul sănătăţii sistemului american. „Sperăm că această muncă poate fi un pas înainte spre restabilirea încrederii în democraţie şi în instituţiile democratice”, a spus Bush într-o declaraţie.
Preocuparea referitoare la starea democraţiei în SUA transcende divizările tribale dintre republicani şi democraţi, o majoritate din membrii de toate rasele, genurile, vârstele, nivelurile de educaţie şi venit exprimându-şi teama. „Americanii sunt profund îngrijoraţi de sănătatea democraţiei lor şi vor să o facă mai puternică”, a spus Michael Abramowitz, preşedintele Freedom House. „Se pare că există o criză de încredere în funcţionarea democraţiei noastre şi aceasta nu este o problemă partinică”.
Raportul apare pe fondul dezbaterii privind civilitatea şi pe fondul abordării polarizatoare a lui Donald Trump în calitate de preşedinte.
Fostul vicepreşedinte Joe Biden, care supervizează Centrul Biden, a spus că rezultatele arată că „noi nu putem considera garantate libertăţile noastre – trebuie să muncim pentru ele şi trebuie să le apărăm”.
Vestea cea bună este că americanii continuă să susţină în mod covârşitor conceputul democraţiei şi cred că este important să fie păstrat sistemul pe care l-au moştenit. Aceasta este o deosebire faţă de anii dinaintea celui de-al doilea război mondial, când mulţi oameni au fost acaparaţi de vraja comunismului şi fascismului. Solicitaţi să clasifice importanţa de a trăi într-o democraţie pe o scală de la 1 la 10, 10 fiind „de o importanţă absolută”, 60% au ales 10 în noul sondaj. În total, 84% din respondenţi au ales o notă cuprinsă între 6 şi 10. În cazul democraţilor, 92% au fost de această opinie. Dintre republicani, 81%.
A existat o scindare partizană când au fost invitaţi să se pronunţe dacă America este într-un „real pericol de a deveni o ţară nedemocratică, autoritară” sau „nu există nici un pericol real”. La modul general, 50% din participanţii la sondaj au spus că există un real pericol şi 43% au spus că nu există. Dar 57% din democraţii autoidentificaţi au spus că pericolul este real, în vreme ce doar 37% din republicani au fost de această părere.
Reprezentanţii minorităţilor rasiale, femei şi tineri care nu au profitat de recompensele depline ale măreţiei americane tind totodată să perceapă mai puţine beneficii de pe urma democraţiei şi ca urmare sunt mai puţin convinşi de valoarea sistemului. Doar 42% din respondenţii non-albi au spus că sunt mulţumiţi de „modul în care lucrează democraţia în ţara noastră”, comparativ cu 51% din respondenţii albi. Evidenţiind o diferenţă generaţională în atitudini, doar 39% din respondenţii cu vârsta mai mică de 35 de ani au ales nota 10 pe scala de la 1 la 10 când au fost rugaţi să clasifice importanţa democraţiei.
Discriminarea rasială şi impactul coroziv al banilor asupra politicii sunt doi factori majori care provoacă această criză de încredere. Participanţii la studiu au fost puşi în faţa unei liste cu 11 teme şi au fost rugaţi să aleagă două de cea mai mare preocupare pentru ei în privinţa democraţiei din America. Aproape 3 din 10 au ales „sumele mari de bani (care circulă) în politică” şi „rasismul şi discriminarea”, o legătură statistică cu tema principală. În total, 8 din 10 americani cred că „influenţa banilor în politică” se agravează, în loc să se diminueze.
Trei din patru americani cred că „legile promulgate de guvernul nostru naţional zilele astea reflectă majoritar ceea ce doresc interesele speciale puternice şi agenţii lor de lobby”. Aceasta include 81% din democraţi şi 70% din republicani. Doar 17% din americani au fost de acord cu afirmaţia alternativă: „legile promulgate de guvernul nostru naţional zilele astea reflectă majoritar ceea ce vrea poporul”.
Chiar atunci când sunt urmăriţi alţi factori, există o legătură directă între preocupările oamenilor în privinţa puterii banilor în politică şi nivelul lor de încredere în democraţie.
Sondajul a fost proiectat şi realizat de North Star, firmă republicană, şi Greenberg Quinlan Rosner, firmă democrată. Sondajul realizat la nivel naţional, cu participarea telefonică a 1.400 de adulţi în perioada 28 aprilie-8 mai, are o marjă de eroare de +/- 2,6%. Coaliţia a realizat de asemenea un studiu cu participarea a 10 grupuri ‘focus’ în cinci state federale, cu participarea unor segmente diferite de public, pentru a înţelege cum ar putea pleda cel mai eficient cauza democraţiei.
Banii implicaţi în politică au fost cea mai mare preocupare care a apărut în fiecare grup de focalizare. „Lăcomia şi puterea sunt atât de periculoase”, a spus un participant din Pittsburgh. „Sunt atât de scăpate de sub control în acest moment. Cel care are cei mai mulţi bani va fi cel mai puternic”.
James Hohmann, The Washington Post (preluareRador)