Sari direct la conținut

Una din trei gravide nu merge deloc la medic în timpul sarcinii – date alarmante

HotNews.ro
Bebeluș, Foto: Vladimirs Prusakovs | Dreamstime.com
Bebeluș, Foto: Vladimirs Prusakovs | Dreamstime.com

Sarcina nemonitorizată corespunzător este una dintre cauzele majore care duc la complicații. La nivel național, 30 din 100 de femei gravide nu au nicio vizită medicală pe parcursul sarcinii. Numai la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), 11% dintre pacientele care au născut în ultimii cinci ani au avut sarcini nemonitorizate. Procentul a crescut semnificativ de la an la an, conform datelor organizației „Salvați Copiii”.

Dacă în 2018 a fost înregistrat un procent de 6,3% de sarcini neinvestigate, acesta s-a dublat pe parcursul anilor de pandemie: în 2020 au fost 12% sarcini neinvestigate, dintre gravidele care au născut, iar în următorii doi ani, procentul a crescut la 14%.

În rândul gravidelor cu vârsta sub 19 ani, paciente adolescente, acest procent ajunge și până la 65% în unele centre.

La nivel mondial, o femeie moare la fiecare două minute din cauza sarcinii sau a nașterii

La nivel mondial, o femeie moare la fiecare două minute din cauza sarcinii sau a nașterii.

Ultimele date statistice arată că numărul deceselor materne în România a fost în continuă scădere în ultimii 20 de ani, însă, conform INS, a existat o creștere semnificativă a mortalității materne în anul 2021 (28.2 la 100.000 născuţi vii), comparativ cu anul 2020 (15.9 la 100.000 născuţi vii).

Rata din anul 2021 a fost datorată în mare parte cauzelor indirecte de deces matern (19.4 la 100.000 născuți vii), respectiv patologiilor non-obstetricale, dar cu impact asupra mamei și sarcinii. Această perioadă corespunde apogeului perioadei de pandemie Covid 19.

Potrivit definiției, decesul matern este decesul unei femei în cursul sarcinii sau într-o perioadă de 42 de zile de la terminarea sa (oricare ar fi durata sau localizarea sarcinii, prin orice cauză determinată sau agravată de sarcină sau de îngrijirile pe care le-a solicitat) şi post-abortum 30 de zile. (Foto: Dreamstime.com)

O problemă suplimentară este ridicată de gravidele care s-au refugiat din Ucraina și care, din punct de vedere profesional, se încadrează în categoria de sarcini cu risc crescut: majoritatea pacientelor, dintre cele peste 50 care au fost consultate în cadrul ambulatoriului integrat SUUB și în Clinica Obstetrică- Ginecologie din cadrul SUUB, au ajuns în România fără acte medicale care să ateste parcursul normal al sarcinii și au nevoie de consultații și analize complexe.

Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra necesității accesului la servicii medicale pentru toate gravidele și anunță că maternitatea SUUB cu echipamente medicale de ultimă generație, în valoare de 178.500 euro, necesare secțiilor Obstetrică – Ginecologie și Neonatologie. Printre echipamentele medicale donate de Salvați Copiii România se numără și un ecograf performant, o investigație care poate fi salvatoare pentru mamă și pentru făt.

Scopul ecografiei în sarcină este identificarea unor complicații precoce, precum suspiciunea unei sarcini extrauterine sau a unui risc de avort spontan, identificarea unor riscuri asociate cu prognostic matern și fetal nefavorabil. Pe lângă importanța diagnosticului precoce în conduita terapeutică specifică unei sarcini, există malformații fetale pentru care intervențiile neonatale precoce sunt salvatoare.

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro