Unda verde de la Consiliul Concurentei pentru ca SRTv sa primeasca un multiplex digital prin care sa-si poata difuza opt canale TV
Consiliul Concurentei a avizat favorabil la data de 2 iunie proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii Audiovizualului care prevede ca Societatea Romana de Televiziune (SRTv) sa primeasca prin incredintare directa unul din cele sase multiplexe digitale terestre, care ar putea duce la aparitia unei noi platforme majore de retransmisie a programelor TV, pe langa platforma de cablu si cea de satelit. Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.
In avizul sau, Consiliul Concurentei avertizeaza ca „alocarea catre SRTv a unui intreg multiplex (capabil sa asigure transmisia simultana a cel putin 8 canale Standard Definition in format DVB-T) ar putea depasi necesitatile de spectru ale acestei intreprinderi pentru prestarea serviciului public de interes general” si ca „trebuie luate in considerare masuri in sensul evitarii subventionarii activitatilor sale comerciale”.
Avertismentul Consiliului Concurentei: Statul sa fie atent sa nu subventioneze SRTv
- (…) „in masura in care SRTv ar dobandi ulterior dreptul sa actioneze pe piata concurentiala prin furnizarea de servicii multimedia (de exemplu, servicii de publicitate, ghidul electronic de programe, etc.) si a altor canale TV proprii concurente cu cele ale difuzorilor privati – servicii ce nu sunt incluse in sfera serviciilor de interes public general – scutirea SRTv de plata taxei de acordare a licentei aferente Multiplexului nr.1 si a tarifului de utilizare a spectrului aferent acestuia constituie practic o subventionare de catre Statul Roman a ofertei SRTv privitoare la astfel de servicii”, atentioneaza autoritatea de concurenta.
In cazul in care SRTv va ajunge sa presteze activitati comerciale prin utilizarea unei parti din spectrul alocat, „ar trebui sa i se impuna acestei intreprinderi obligatii de plata, proportional cu largimea de banda utilizata sau care poate fi utilizata de SRTv pentru respectivele activitati comerciale”, concluzioneaza Consiliul Concurentei.
Noua strategie de tranzitie la televiziunea digitala terestra: SRTv primeste prin incredintare directa una din cele sase licente
Contactat luni de HotNews.ro, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat ca dupa primirea acestui aviz, proiectul de act normativ mai trebuie sa fie avizat acum de Ministerul Finantelor si de Ministerul Justitiei. Acesta a mai declarat ca si-ar dori ca atat acest proiect de act normativ, cat si proiectul de Hotarare de Guvern privind noua strategie de trecere la televiziunea digitala terestra sa fie aprobate in sedinta de Guvern pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare (30 iunie 2011).
Aceste doua acte normative reprezinta practic cadrul legal necesar pentru demararea procesului de tranzitie la televiziunea digitala terestra, proces care a fost amanat anul trecut.
Potrivit noii strategii, in Romania se vor acorda sase multiplexe digitale terestre nationale, din care primul se va acorda cu obligatia ca pe acesta sa se retransmita exclusiv programele publice nationale de televiziune, free to air si cu obligatii de acoperire in teritoriu si populatie. SRTv ar urma sa opereze acest multiplex prin infrastructura proprie sau inchiriind infrastructura necesara de la alt operator. Celelalte cinci multiplexe ar urma sa fie acordate prin procedura de selectie competitiva.