Unde s-au dus cele mai multe fonduri UE
Circa 200 de milioane de euro au „intrat” in domeniul justitiei si afacerilor interne din 2004 pana in prezent, prin fondurile de preaderare, arata datele Comisiei Europene. Din acestea, peste 60 de milioane de euro numai pentru reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei. In topul proiectelor finantate se gasesc cele legate de dotarea cu echipament IT si software a instantelor si procuraturilor. Fondurile structurale alocate Romaniei incepand din 2007 nu contin programe indreptate in mod direct catre justitie.
Raportul interimar pe justitie al Comisiei Europene arata ca „numai prin programul PHARE au fost pusi la dispozitie, in domeniul justitiei si afacerilor interne in Romania, peste 187 de milioane de euro din 2004”. La acestea se adauga „Facilitatea de Tranzitie”, ultimul instrument de finantare de preaderare, care a adus 8,75 milioane de euro. In total, sunt aproape 200 de milioane de euro alocati incepand cu 2004 pentru domeniul amplu al justitiei si afacerilor interne.
Din acestea, arata Comisia Europeana in Raportul publicat astazi, reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei au „inghitit” 63 de milioane de euro, impartiti pe urmatoarele sub-domenii:
- Reforma judiciara: 45,4 milioane euro
- Agentia Nationala de Ingritate: 1,6 milioane euro
- Coruptie la nivel inalt: 6,5 milioane euro
- Coruptie la nivel local: 9,9 milioane euro
In topul proiectelor finantate, se gasesc:
- Echipament IT, training si dezvoltarea managementului de caz si a software-ului de documentare, in instante si procuraturi (mai multe proiecte, in derulare) – 28,7 milioane euro
- Dezvoltarea Capacitatii Institutionale si dotarea cu echipamente a Institutului National al Magistraturii si a Scolii Nationale a Magistratilor (mai multe proiecte, in derulare) 5,24 milioane de euro
- Intarirea suportului societatii civile in lupta impotriva coruptiei – 2,5 milioane euro.
- Dezvoltarea capacitatii institutionale si tehnice si echiparea birourilor Consiliului National al Magistraturii – 2,4 milioane euro
- Echipament IT si software pentru Directia Nationala Anticoruptie –1,75 milioane euro
Raportul Comisiei Europene mentioneaza faptul ca reforma sistemului judiciar a primit cele mai multe fonduri si „ar putea sa se apropie de nivelul de saturatie din acest punct de vedere”. De aceea, documentul recomanda ca asistenta viitoare sa fie axata pe sprijinirea Agentiei Nationale de Integritate si pe lupta impotriva coruptiei.
Ce finantari sunt disponibili de acum incolo
Fondurile europene disponibile incepand cu anul 2007 provin, in principal, din trei surse: din programele de prederare inca neincheiate, din anumite programe bilaterale (incheiate intre Romania si un alt stat membru) si din fondurile structurale.
In ce priveste fondurile de preaderare, raportul Comisiei spune ca „Romania este incurajata sa utilizeze pe deplin bugetul de sprijin acordat de UE, care este inca disponibil prin Facilitatea de tranziție și prin TAIEX (Instrumentul de Asistenta Tehnica si Schimb de Informatie al CE, n.r.)”
Legat de sprijinul pe care il pot acorda alte state membre, „Comisia recomanda statelor membre sa ia in considerare acordarea unui sprijin practic și direct Romaniei, sub forma schimbului de bune-practici, oferirea de locuri de practica profesionala, de burse, realizarea de parteneriate instituționale cu departamente cheie cum ar fi Agentia Nationala de Integritate sau Directia Nationala Anticoruptie.”
A treia sursa posibila de finantare, si cea mai consistenta, fondurile structurale, nu vizeaza in mod direct domeniul justitiei. Anumite proiecte pot fi depuse, pentru probleme punctuale, in cadrul a doua programe: Programului Operational Sectorial (POS) „Dezvoltarea Capacitatii Administrative” si POS „Dezvoltarea Resurselor Umane”.