Ungaria a împrumutat un miliard de euro de la băncile chineze pentru a finanța proiecte în energie și infrastructură
Împrumutul, ale cărui costuri nu au fost precizate de oficiali, vine în condițiile în care Budapesta mai așteaptă încă fonduri europene de miliarde de euro, înghețate de Bruxelles din cauza îngrijorărilor privind statul de drept, potrivit Reuters.
Ungaria a împrumutat un miliard de euro de la băncile chineze în aprilie pentru a finanța proiecte de infrastructură și energie, a anunțat joi agenția guvernamentală pentru datorii AKK.
Împrumutul pe trei ani cu rată variabilă a fost oferit de China Development Bank, Export-Import Bank of China și filiala ungară a Bank of China Limited, a precizat un comunicat al AKK, confirmând o informație relatată inițial de site-ul de știri financiare Portfolio.hu.
Sub conducerea prim-ministrului Viktor Orban, Ungaria a devenit un important partener comercial și de investiții pentru China, într-un moment în care alte țări din Uniunea Europeană explorează posibilitatea de a reduce dependența față de Beijing.
În mai, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu Orban la Budapesta, în timpul primului său turneu european din ultimii cinci ani, și a declarat că China și Ungaria se vor îmbarca într-o „călătorie de aur” în relațiile bilaterale.
Costul împrumutului nu a fost dezvăluit
AKK nu a dezvăluit costul împrumutului sau condițiile de rambursare ale acestuia. Cu toate acestea, AKK a precizat că noul împrumut a făcut ca ponderea datoriei în monedă străină din totalul datoriei Ungariei să se apropie de pragul recent majorat de 30%.
Instituția a evitat alte comentarii.
În aprilie, Ungaria a anunțat că va amâna investiții în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, ca parte a unei campanii de reducere a deficitului bugetar, în contextul unei redresări economice slabe.
Deși guvernul de la Budapesta a înregistrat unele progrese în deblocarea fondurilor UE, finanțări în valoare de miliarde de euro rămân încă înghețate de Bruxelles, din cauza preocupărilor legate de statul de drept.
Aflat la putere din 2010, Viktor Orban și-a iritat aliații UE cu o autointitulată „misiune de pace” pentru Ucraina, care a inclus discuții cu Donald Trump și cu liderii Rusiei și Chinei, fără sprijinul UE.