Sari direct la conținut

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în scandalul locurilor distribuite de Minister: Doctoratul la frecvență redusă este transformat în regulă

HotNews.ro

Ministerul Educației transformă doctoratul cu frecvență redusă din excepție, în regulă, acuză Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Instituția avertizează, într-o poziție publică a Senatului universitar, că “împărțirea locurilor bugetate în mod aproximativ egal între forma de învățământ cu frecvență și forma de învățământ cu frecvență redusă”, la studiile doctorale, afectează calitatea cercetării doctorale. Amintim că Guvernul Ponta a reintrodus în 2014 doctoratul la formele de învățământ cu frecvență redusă, după ce ele fuseseră scoase din lege in 2011.

Amintim că actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, este rectorul suspendat al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași reacționează în scandalul locurilor bugetate repartizate de Ministerul Educației către universitățile de stat, pentru admiterea în anul universitar 2018-2019. Într-o poziție a Senatului Universității din Iași se arată că “împărțirea locurilor bugetate în mod aproximativ egal între forma de învățământ cu frecvență și forma de învățământ cu frecvență redusă aduce o modificare substanțială literei și spiritului legislației privitoare la studiile doctorale”.

Forma de învățământ cu frecvență redusă a fost introdusă ulterior Codului studiilor doctorale, dar ca o simplă excepție de la regula doctoratului cu frecvență. Din nefericire, prin decizia ministerială menționată, o simplă excepție este transformată într-o regulă, dar în absența altor modificări legislative care să o susțină și fără o întemeiere transparentă a acestei decizii. Considerăm că această modificare tacită afectează standardele înalte de calitate pe care universitatea noastră dorește să le păstreze pentru cercetarea doctorală”, avertizează Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Documentul semnat de președintele Senatului Universității Al.I. Cuza din Iași, Ovidiu-Gabriel Iancu, arată următoarele:

  • Luând cunoștință de modul în care Ministerul Educației Naționale a repartizat locurile finanțate de la bugetul de stat pentru admiterea în anul universitar 2018-2019, Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași își exprimă dezacordul și îngrijorarea.
  • Constatăm că diminuarea locurilor bugetate alocate universităților din Consorțiul „Universitaria” s-a făcut în mod netransparent, în absența unor justificări serioase, fără a se ține cont de anvergura internațională, de performanțele academice și de faptul că universitățile de cercetare avansată și educație sunt cele care reprezintă în cel mai înalt grad mediul academic din România, lucru consfințit de ultima clasificare a universităților.
  • Considerăm nejustificată alocarea către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la studiile de master, cu 280 de locuri bugetate mai puțin decât în anul precedent (de asemenea, cu 25 locuri mai puțin la licență și cu 10 locuri la studiile doctorale). În baza autonomiei universitare, solicităm totodată ca locurile rămase neocupate la licență, categoria absolvenți de licee situate în mediul rural, să poată fi redistribuite în interiorul universității către alte categorii de candidați declarați admiși la studiile de licență.
  • Apreciem decizia Ministerului Educației Naționale ca fiind în contradicție cu nevoile de calificare la nivel înalt ale absolvenților studiilor de licență. Deoarece îi creează universității noastre un dezavantaj vizibil în comparație cu alte universități, această decizie ministerială constituie un motiv real de îngrijorare pentru toți profesorii și studenții din interiorul comunității academice.
  • Referitor la studiile doctorale, împărțirea locurilor bugetate în mod aproximativ egal între forma de învățământ cu frecvență și forma de învățământ cu frecvență redusă aduce o modificare substanțială literei și spiritului legislației privitoare la studiile doctorale. Forma de învățământ cu frecvență redusă a fost introdusă ulterior Codului studiilor doctorale, dar ca o simplă excepție de la regula doctoratului cu frecvență. Din nefericire, prin decizia ministerială menționată, o simplă excepție este transformată într-o regulă, dar în absența altor modificări legislative care să o susțină și fără o întemeiere transparentă a acestei decizii. Considerăm că această modificare tacită afectează standardele înalte de calitate pe care universitatea noastră dorește să le păstreze pentru cercetarea doctorală.
  • Ca urmare a acestor argumente, Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași solicită Ministerului Educației Naționale revizuirea acestor alocări incorecte către universitatea noastră, care sa țină cont de rezultatele obținute la admiterea din anul universitar 2017-2018”.

Posibilitatea ca doctoratele să fie organizate la forme de învățământ cu frecvență redusă a fost reintrodusă în 2014 de către Guvernul Ponta, printr-o ordonanță de urgență care a modificat masiv legea educației Funeriu-Miclea din 2011. Fostul ministru Mircea Miclea a explicat atunci, pentru HotNews.ro, care este efectul doctoratelor cu frecvență redusă:

  • Daca va uitati la toti cei cu imposturi la doctorat, toti au facut doctoratul in regim de frecventa redusa. Eu am scris in legea educatiei ca doctoratul se face exclusiv in regim de zi. Atunci sansa de a frauda era mica, pentru ca asta este ceea ce faci, te duci la doctorat pentru ca ai o vocatie. Nu sa te trezesti ca esti parlamentar sau altceva si spui: ia sa imi si eu un doctorat sa mi se spuna doctor. De asta am zis ca se face doar in regim cu frecventa. Din nou se deschide poarta de a face teze de doctorat foarte proaste, pentru ca majoritatea covarsitoare a tezelor proaste sunt facute de cei de la forma de invatamant cu frecventa redusa, care nu au vocatie” – Mircea Miclea. Integral aici

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro