Sari direct la conținut

UPDATE 4 Numele meu este Vulpescu. Remus Vulpescu

Contributors.ro
Razvan Orasanu, Foto: Arhiva personala
Razvan Orasanu, Foto: Arhiva personala

Domnul Vulpescu, seful OPSPI devine rapid ori cel mai mare expert in falimente al Romaniei, ori cel mai falimentar expert in ale privatizarii. Am colectionat in ultima vreme mai multe perle ale acestui simpatic personaj – nu m-am lamurit inca daca imi vine sa rad sau sa plang vazand cum sub bagheta domniei sale statul face zob companie cu copmanie. Luam niste scurte exemple, din ultima perioada, alaturate nu cu un porumbel, ci cu un stol intreg iesit din gura simpaticului personaj:

1. “Nu m-am consultat cu Ponta cand am cerut intrarea Hidroelectrica in insolventa”

http://www.mediafax.ro/economic/vulpescu-nu-m-am-consultat-cu-ponta-cand-am-cerut-intrarea-hidroelectrica-in-insolventa-9800891

Asta este geniala! Carevasazica premierul Ponta infiintase pe degeaba un comitet interministerial in care ii asezase cu penseta pe ultragreul Florin Georgescu si pe greul Chitoiu, seful domnului Vulpescu. Secretarul de stat Remus Vulpescu e mai tare decat Victor Viorel Ponta, Chitoiu, Georgescu la un loc. Asa a decis el. Pentru ca asa a vrut muschiul lui de ninja OPSPI. Si asa a facut – a treia parte din sistemul de energie a Romaniei a intrat in faliment, zeci de banchieri care s-au trezit cu credite neperformante au fumegat ca e afectata siguranta sectorului bancar, guvernatorul Mugur Isarescu a fost atat de preocupat incat a preluat problema (vezi detaii aici http://www.zf.ro/companii/dosarul-hidroelectrica-si-consecintele-pentru-banci-au-ajuns-si-in-birourile-de-la-bnr-9778150 ) , insa ce conteaza toate aceste detalii. Domnul Vulpescu, secretar de stat, decide el, fara a se consulta cu nimeni. Sau ca sa il citam direct pe impricinat: “Eu am propus Consiliului de Administratie sa luam aceasta hotarare. Dezbaterile au durat ore. In Consiliul de Adminsitratie nu a fost niciun vot contra, au fost trei membri prezenti”,

Tarasenia se pare ca s-a petrecut simpatic, convocand intr-o vineri dupa-amiaza, in minister, doi tovarasi din consiliul de administratie, dintre care unul reprezentand Fondul Proprietatea, desi ulterior Fondul Proprietatea a depus un document stupefiant la BVB in care spune ca “a aflat de portalul instantelor de judecata din Romania” despre episod. (Vezi aici http://www.bvb.ro/infocont/infocont12/FP210612_ro.pdf )

Decizia, conform unor surse Hidroelectrica, s-a luat fulgerator, in mai putin de trei ore, cu doar trei oameni prezenti. Inca doi membri ai consilului de administratie dadusera un mandat vag, sustinand ca au stiut doar ca se discuta situatia contractelor bilaterale, nicidecum intrarea in insolventa a Hidroelectrica – si oricum nu erau prezenti fizic. Directorul societatii a fost pus in public in postura penibila de a afla de la jurnalisti de insolventa companiei. La final, sursele mele imi spun ca dl Vulpescu ar fi sunat la Hidroelectrica pentru a cere antet – altfel era imposibil de depus documentele crosetate de domnia sa (doua pe fata- doua pe dos) in instanta. Culmea, documentele au ajuns in instant in aceeasi ultraperformanta zi de vineri, registratura instantei a functionat in mod magic dupa-amiaza.

Desi ministerul propunea in urma cu ceva vreme management privat, IPO partial si selectare intermediar pentru a realiza tranzactiile respective, pana la urma s-a gandit ca e mai sanatos o insolventa (vezi aici http://opspi.minind.ro/pdf/anunt_hidroelectrica_ro_01022012.pdf)

2. “Nu stiu cum e posibil ca energia produsa aici sa se plimbe prin Cipru si sa ajunga la Piatra Neamt. Daca s-a intamplat, a fost posibil” Detalii mai jos:

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-12563481-live-text-remus-vulpescu-semnat-cererea-insolventa-hidroelectrica.htm

Observati ca domnul Vulpescu nu stie, dar nici nu cerceteaza. Ministerul Economiei are corp de control – domnia sa poate cere un control daca nu intelege ceva anume. Sintagma “s-a intamplat” este tipica functionarilor din ministere – carevasazica, la fel cum a ploua s-a intamplat ca aproape un miliard de euro sa fie jefuiti in ultimii ani din cel mai mare producator de energie al tarii, sub nasul ministrilor, ai sefilor OPSPI si in final pe sub nasul domnului Vulpescu. Nu se stie ce s-a intamplat. Sau cum de s-a intamplat. Sau cine a decis sa se intample. Sau daca intamplarea nu are ceva chiar cu seful OPSPI si predecesorii sai in acea pozitie. Aceasta stupefianta pozitie publica a fost sustinuta in pofida maldarului de informari specializate care ii vin snop, cum imi veneau si mie, cand eram presedintele AVAS. In pofida reprezentarii directe in conducerea companiei si conducerea practic a tuturor deciziilor importante. In pofida faptului ca este el insusi administrator special al societatii dupa declansarea insolventei si presedintele CA inainte de insolventa. Halucinant, tulburator.

3. “In calitate de membru al Consiliului de Administratie al societatii Hidroelectrica am constatat o anumita situatie a acestei companii. Ma intereseaza ca situatia sa fie imbunatatita. Cum? Nu este strict de apanajul meu”

Vezi Video : http://www.youtube.com/watch?v=hr_KcoOS8EM&feature=related

Alo, domnu’ sef, nu erati membru ci erati presedinte al Consiliului de Administratie si ramane de vazut daca un Consiliu de Administratie poate pe propria barba sa decida intrarea in insolventa, fara o imputernicire speciala de la Minister si fara o AGA. Sau, daca citim povestea Hotnews alaturata, ne crucim si mai tare: domnul Vulpescu are, conform Hidrosind, niscaiva probleme legale suplimentare. (vezi aici : http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-12643933-remus-vulpescu-fost-numit-administrator-special-hidroelectrica.htm)

4. “Hotararea privind cererea de intrare in insolventa a fost luata de Consiliul de

Administratie al societatii SC Hidroelectrica SA, iar MECMA, in calitate de actionar, nu

interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societatile

comerciale cu capital de stat pentru a nu influenta in niciun mod instantele de judecata.”

http://www.minind.ro/presa_2012/iunie/INFO_HE_insolventa_18062012.pdf

Acesta a fost chiar comunicatul de presa al Ministerului Economiei, in lunea de dupa vinerea cu insolventa.Ar trebui sa fie lipit pe toate gardurile ce imprejmuiesc active Hidroelectrica si trimis la fiecare salariat al societatii, la pachet cu fluturasul de salariu. Ati inteles ceva din ce se explica aici? Carevasazica actionarul, statul nu interfereaza in procedurile judiciare cu companiile de stat. Eu, de exemplu, in anul cat am fost presedinte AVAS am stat degeaba pana la doua noaptea zile in sir sa semnez documente de imputernicire pe fiecare actiune din cadrul procedurilor de insolventa ale companiilor de stat detinute de AVAS, puteam foarte bine, iata, sa dau un comunicat destept de patru randuri in care sa spun ca “statul nu interfereaza”. Chestiunea asta este un non-sens juridic pentru oricine stie putina carte si putina procedura. Daca esti creditor sau actionar principal, ai in mod evident o raspunderea directa in administrarea unui bun al statului care, conform unor estimari, valoreaza intre 2 si 4 miliarde de euro, curatat de contractele actuale. Intrucat doar domnul Vulpescu si inca doi oamein au decis totul – directorul nu stia, minsitrul nu stia, pe premier a declarat ca nu l-a informat – si acest comunicat de presa trebuie sa fi fost impins catre fluxurile de stiri tot din pixul domnului Vulpescu. E logic ca daca doar el stia, nu putea sa informeze altcineva, nu? Va mai aduc aminte un amanunt dragut: situatia Hidroelectrica a fost pusa si pe ordinea de zi a CSAT-ului, insa a fost scoasa de acolo. Nu se stie nici cine a introdus-o si nici ce discutii au avut loc. A aparut doar la presiunea Ziarului Financiar un comunicat de presa de la Cotroceni care comunica destul de scurt ca “Guvernul nu a dorit sa includa insolventa Hidroelectrica pe agenda CSAT”. Totusi, presedintele este si seful CSAT – daca doreste, poate sa introduca pe agenda ce doreste si ce pofteste, atata vreme cat se incadreaza in legile de functionare ale organismului. Domnul Vulpescu nu este, asadar, mai tare decat Ponta, el este finalmente chiar mai tare decat Basescu. El a decis, el a a executat – a centrat, a dat cu capul, nu a avut mandat nici de la Guvern, nici de la minister. Si probabil nu discuta nici cu CSAT-ul. – in scihmb are CV beton, cica a fost in Corpul de Control al Premierului – https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2012-06-21-12583475-0-lui-remus-vulpescu.pdf

5. “Ca o parere personala, toate companiile de stat ar trebui sa treaca prin purgatoriul procedurii de insolventa, pentru ca prin asta s-ar rasturna o paradigma, anume ca societatile de stat nu genereaza decat pierderi si arierate, si intr-o oarecare masura este adevarat, pentru ca lasa loc de manevra”, a spus Borza.

Parerea de mai sus este a partenerului coordonator al firmei Eurosol, specializata in insolventa si potezata de tribunal administrator judiciar al Hidroelectrica. Intrucat aceeasi firma care se ocupa de o treime din sectorul de energie al Romaniei se mai ocupa si de marele caz al falimentului Plafar, vedem cum problema poate sa semene putin cu un ceai de levantica. Cu un ceai de levantica si putin curaj, conform acestui administrator judiciar , sprijinit de minister si de OPSPI putem baga in faliment toate companiile de stat, asa , folosind parerea personala a domniei sale. Putem incepe voios cu Hidroelectrica, iar apoi sa trecem la Oltchim, CFR Marfa, CFR Calatori, Termelectrica, Transgaz si apoi sa continuam cu voiosie cu toate cele peste 500 de societati inca detinute intr-o oarecare masura de stat. Poate le explica cineva acestor deosebiti ca, atunci cand au o calitate publica sau o calitate procesuala intr-un dosar, parerile lor personale si le pot exprima in baie, in timp ce se rad dimineata, dar in afara, orice vorba are consecinte. Consecinte juridice prin ceea ce pot cere ca daune “baietii destepti”, folosind vorbele acestor clovni. Consecinte prin valoarea la bursa a Fondului Proprietatea, care evident ca a variat in functie de acteste declaratii aiuritoare. Consecinte asupra admisibilitatii sau neadmisibilitatii ulterioare a unor reclamatii in instanta, si asa mai departe.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro