Sari direct la conținut

UPDATE: Comisia Europeana a sistat platile pe programul SAPARD pe 2008 si a cerut un plan de masuri autoritatilor de la Bucuresti. Expertii agentiei de plati fac verificari pe teren si in documente

HotNews.ro

Comisia Europeana a trimis autoritatilor romane o scrisoare, in 9 iulie 2008, in care anunta sistarea platilor pentru programul SAPARD pe anul 2008, aproximativ 200 de milioane de euro, din cauza unor deficiente ale sistemului de management si control, arata o scrisoare a executivului european intrata in posesia HotNews.ro. Comisia a cerut un plan de masuri pentru remedierea acestora, pana la 31 august.

Scrisoarea, semnata de directorul general Jean Luc Demarty si adresata lui Alice Batu, ofiter de autorizare din Ministerul Finantelor, anunta sistarea platilor pentru 2008 pe programul SAPARD, in urma unor deficiente semnalate de misiunea de audit care s-a aflat in Romania in perioada 3-10 iunie.

Scrisoarea Comisiei indica un dialog intensificat in ultimele luni intre Directia Generala Agricultura si autoritatile de la Bucuresti. Inca din 5 martie 2008, printr-o scrisoare similara, Comisia recomanda o conformare stricta a Agentiei SAPARD la criteriile de acreditare si protejarea intereselor financiare ale UE in implementarea a doua masuri din program: Masura 1.2. Imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate, veterinar si fitosanitar, pentru calitatea produselor alimentare si pentru protectia consumatorilor si Masura 3.3. Masuri de agromediu.

La doua luni distanta, in 5 mai 2008, Comisia anunta sistarea platilor pentru cele doua masuri din program, in suma de peste un milion de euro (mai exact 1.010.093,44 de euro) pentru Masura 1.2 si alte 136.000 de euro (mai exact 136.656,42 de euro) pentru Masura 3.3. Mai mult, autoritatile europene au cerut explicatii privind implementarea celor doua masuri si au solicitat Bucurestiului sa nu mai ceara rambursarea sumelor aferente cheltuielilor facute in cadrul celor doua masuri vizate.

Scrisoarea din iunie adresata autoritatilor romane le anunta ca in urma auditului desfasurat de DG AGRI in Romania in perioada 3-10 iunie 2008, Bucurestiul trebuie sa prezinte un plan de actiune care sa remedieze deficientele descoperite in managementul si sistemul de control al Agentiei SAPARD si anunta sistarea fondurilor pentru 2008, aici fiind inclusa si decontarea a 28,3 milioane de euro, cheltuielile aferente primului trimestru al anului 2008, pentru care Romania a facut aplicatie pentru decontare.

Comisia Europeana a precizat pentru HotNews.ro ca au fost suspendata decontarea platilor pe primul trimestru al acestui an – 28,3 milioane de euro -, dar daca deficientele din sistem sunt rezolvate, platile catre beneficiarii finali sunt posibile, adica plata a 276,3 milioane de euro care mai ramasesera de platit la 12 iunie 2008. Aceasta suma trebuie platita pana la finele anului 2008.

Daca in Bulgaria este vorba despre coruptie, in Romania, remarca CE, intr-un document pus la dispozitia HotNews.ro, este vorba despre o slabiciune a sistemului de management si control. In 9 iulie Comisia a cerut autoritatilor romane sa intocmeasca un plan de actiune pentru a remedia deficientele, iar Bucurestiul trebuie sa trimita documentul la Bruxelles pana la 31 august. Potrivit unui ofiter de presa din cadrul DG Agri, Romania a trimis Comisiei acest plan de masuri in 31 iulie 2008, insa Bruxelles-ul a cerut imbunatatiri ale documentului.

Lista cu deficientele care trebuie rezolvate prin planul de actiune este destul de lunga, indica Bruxelles-ul, care enumera doar doua dintre ele:

  • deficientele in managementul masurilor finantate prin programul SAPARD, care au fost detaliate pentru partea romana, astfel ca ele sa poata fi repede remediate, iar astfel de masuri ar fi prevenirea efectuarii platilor de doua ori, organizarea de controale sau separarea atributiilor
  • Comisia mai recomanda ca anumite proiecte sa fie reevaluate

De fapt, in scrisoarea adresata autoritatilor romane, acestora li se recomanda sa nu mai solicite decontarea cheltuielilor facute prin programul SAPARD, iar o eventuala reluare a platilor va fi luata in considerare numai dupa ce Bucurestiul demonstreaza ca planul de actiune este implementat adecvat, iar o autoritate de audit independenta confirma acest lucru.

Mai mult, Bruxelles-ul spune ca nu exista garantia ca platile catre beneficiarii finali care au aplicat in cadrul masurilor 1.2. si 3.3 din programul SAPARD sunt facute corect, prin urmare platile catre acestia ar putea fi reluate doar dupa implementarea planului de actiune.

In final, directorul din Comisia Europeana indeamna autoritatile romane sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca astfel de deficiente de management si control nu se vor regasi si in PNDR, planul national de dezvoltare rurala, adica in administrarea fondurilor europene post-aderare.

Suma totala alocata Romaniei prin acest program, pe perioada 2000-2006, este de 1,160 miliarde de euro, dintre care 769 de milioane de euro au fost reja rambursati.

UPDATE: Expertii APDRP fac verificari suplimentare pe teren si la nivel de documente privind cererile de plata, se arata intr-un comunicat al agentiei de plati remis HotNews.ro.

potrivit documentului, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) se afla in faza avansata in implementarea masurilor cuprinse in planul de actiune trimis Comisiei la data de 31 iulie. Comisia a precizat insa pentru HotNews.ro ca a cerut Bucurestiului ca acel plan sa fie imbunatatit.

Potrivit APDRP, misiunea de audit „face parte din procedura de monitorizare pe care serviciile CE o efectueaza anual”.

Misiunea a avut rolul de a face recomandari privind imbunatatirea sistemului de implementare a Programului SAPARD., iar recomandarile Comisiei Europene vizeaza in primul rand intarirea sistemului de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD.

APDRP arata ca in urma acestei misiuni, la solicitarea Comisiei Europene, autoritatile romane au elaborat un plan de actiuni precis care prevede si completarea procedurile legate de autorizarea platilor cu noi elemente de control menite sa reduca posibilitatea aparitiei riscului de a efectua plati incorecte.

Expertii agentiei au facut, in ultimele saptamani, verificari pe teren si in documente.

  • Verificarile pe teren urmaresc o mai buna evidentiere a lucrarilor efectuate de beneficiari, pentru fiecare tip de investitii in fiecare stadiu de executie, cat si in fiecare stadiu de plata. 
  • In privinta verificarii documentelor, in baza recomandarilor expertilor auditori, APDRP a decis ca la nivelul primirii cererilor de plata sa nu fie acceptate dosare incomplete care impiedica evaluarea corespunzatoare a cererilor de plata. In prezent toate cererile de plata incomplete sunt respinse.
  • In plus, Directia de Control si Antifrauda din cadrul APDRP verifica toate proiectele finalizate, nu doar cele prevazute prin esantioanele obisnuite de control. 
  • In acest moment expertii APDRP lucreaza la reverificarea tuturor cererilor de plata din sistem pentru a putea certifica si aproba aceste cereri.

APDRP se afla intr-o faza avansata de implementare a masurilor cuprinse in Planul de actiune transmis catre CE la data de 31 iulie 2008, arata comunicatul agentiei, insa un ofiter de presa al Comisiei europene a declarat pentru Hotnews.ro ca autoritatilor romane li s-a comunicat primirea documentului, dar li s-a transmis ca el are nevoie de imbunatatiri.

Reluarea platilor catre beneficiari se va realiza imediat ce actiunile mai sus prezentate vor fi finalizate, a mai comunicat APDRP. O idee reluata si de un comunicat al Ministerului Economiei si Finantelor.

MEF arata la randul sau ca institutia europeana a suspendat temporar procesarea cererii de plata transmise anterior in valoare de 28,3 milioane euro. Acestea sunt insa, potrivit scrisoarii CE, platile aferente primului trimestru al anului 2008.

Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti confirma, printr-un comunicat, informatiile HotNews.ro si in special faptul ca Bruxelles-ul a transmis Romaniei ca este nevoie de o imbunatatire a planului de masuri, deja pus in practica la Bucuresti.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro