Sari direct la conținut

UPDATE Guvernul a aprobat Strategia privind Agenda Digitala pentru Romania 2020: Necesarul de investitii IT&C este de 3,9 miliarde de euro

HotNews.ro

Guvernul a anuntat marti ca a aprobat printr-o Hotarare, Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania – 2020, aceasta fiind una dintre conditiile ex-ante impuse de Comisia Europeana pentru accesarea de catre Romania a celor peste 30 de miliarde de euro fonduri structurale si de coeziune care i-au fost alocate pentru perioada 2014-2020. Guvernul anunta ca o implementare completa a viziunii strategice asupra sectorului TIC in Romania va duce la investitii totale de aproximativ 2,4 miliarde euro pana in 2020, in conditiile in care in versiunea finala supusa dezbaterii publice se mentiona un necesar de investitii de peste 3,9 miliarde euro.

  • „O implementare completa a viziunii strategice asupra sectorului TIC in Romania va duce la investitii totale de aproximativ 2,4 miliarde euro. Impactul direct si indirect asupra economiei poate fi tradus intr-o crestere a PIB de 13%, cresterea numarului de locuri de munca cu 11% si reducerea costurilor administratiei cu 12% in perioada 2014-2020″, se arata in comunicatul Guvernului.

Pe de alta parte, in documentul final cu Strategia Nationala pentru Agenda Digitala, supus dezbaterii prublice in februarie 2015 pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI), era mentionat urmatorul lucru:

  • „O implementare completa a viziunii strategice pentru sectorul TIC in Romania care va indeplini obiectivele specificate pentru Romania va necesita o investitie totala de peste 3,9 miliarde de Euro. Impactul direct si indirect asupra economiei, calculat in conformitate cu bunele practici din alte tari europene care au facut investitii similare poate fi tradus intr-o crestere PIB de 13%, cresterea numarului de locuri de munca cu 11%, si reducerea costurilor de administrare cu 12%  pana in anul 2020″, se preciza in versiunea finala a Strategiei privind Agenda Digitala pentru Romania, aflata in dezbatere publica pe site-ul MSI (vezi documentul atasat).

Redam mai jos integral comunicatul de presa transmis marti, 7 aprilie, de Guvern:

Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania – 2020. Documentul preia si adapteaza la situatia tarii noastre elementele Agendei Digitale pentru Europa, una dintre cele sapte initiative pilot ale Strategiei Europa 2020. Agenda Digitala defineste rolul major pe care utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) va trebui sa-l joace in realizarea obiectivelor Europa 2020.

Strategia Nationala privind Agenda Digitala defineste patru domenii de actiune, dupa cum urmeaza:

1. e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetica, Cloud Computing si Social Media – domeniu prin care se vizeaza cresterea eficientei si reducerea costurilor din sectorul public din Romania prin modernizarea administratiei;

2. TIC in educatie, cultura si sanatate – domeniu prin care se vizeaza sprijinul acestor tehnologii la nivel sectorial;

3. TIC in e-comert, precum si cercetarea, dezvoltarea si inovarea in TIC – domeniu ce vizeaza avantajele comparative regionale ale Romaniei si sprijina cresterea economica in domeniul privat;

4. Broadband si servicii de infrastructura digitala – domeniu ce vizeaza asigurarea incluziunii sociale.

O implementare completa a viziunii strategice asupra sectorului TIC in Romania va duce la investitii totale de aproximativ 2,4 miliarde euro. Impactul direct si indirect asupra economiei poate fi tradus intr-o crestere a PIB de 13%, cresterea numarului de locuri de munca cu 11% si reducerea costurilor administratiei cu 12% in perioada 2014-2020.

Masurile concrete prevazute in Strategie vor duce la:

– asigurarea accesului cetatenilor si organizatiilor la servicii publice electronice (servicii de e-Guvernare);

– imbunatatirea accesului la internet prin cresterea gradului de acoperire a retelelor de comunicatii electronice de mare viteza in banda larga;

– cresterea gradului de utilizare a internetului;

– promovarea comertului electronic;

– cresterea numarului serviciilor publice electronice transfrontaliere;

– sporirea continutului digital si dezvoltarea de infrastructuri TIC in domeniile educatiei, sanatatii si culturii;

– sprijinirea cresterii valorii adaugate generate de sectorul TIC prin sustinerea cercetarii-dezvoltarii si inovarii in domeniu.

De asemenea, Strategia fixeaza, pentru Romania anului 2020, atingerea urmatorilor indicatori:

– cel putin 35% dintre cetateni sa utilizeze sistemele de e-Guvernare;

– cel putin 60% dintre cetateni sa utilizeze cu regularitate internetul;

– cel putin 30% dintre cetateni sa faca achizitii on line;

– o acoperire cu retele de comunicatii in banda larga (peste 30 Mbps) de minim 80%.

Strategia Nationala privind Agenda Digitala defineste cadrul pentru o structura institutionala care va oferi o viziune unitara, va gestiona centralizat si coordonat toate aspectele legate de informatizarea serviciilor publice si de realizarea interoperabilitatii la nivel european.

  • UPDATE Ulterior comunicatului de la Guvern, Ministerul pentru Societatea Informationala anunta intr-un comunicat: „Necesarul total de investitii pentru implementarea completa a viziunii strategiei este de 3,9 miliarde euro”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro