UPDATE Guvernul a aprobat un memorandum privind programul "O comună, o ambulanţă"
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că, în şedinţa de Guvern de joi, vor fi adoptate două acte normative în domeniul Sănătăţii: programul ”O comună, o ambulanţă” şi o serie de reglementări privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei medicale comunitare.
UPDATE Guvernul a aprobat un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru Programul „O comună – o ambulanţă”.
„O măsură pe care o luăm astăzi pentru sprijinirea comunităţilor locale este programul „O comună, o ambulanţă”, prin care asigurăm servicii medicale de urgenţă în toate localităţile României. Adoptăm un mecanism de sprijin, prin care medicii de familie vor primi finanţare să achiziţioneze şi să doteze o ambulanţă pentru urgenţe. Este vorba despre o schemă de ajutor de până la 200.000 de euro pentru fiecare beneficiar, banii pot fi folosiţi atât pentru achiziţia şi dotarea ambulanţelor, cât şi pentru cheltuieli de întreţinere, plata salariilor şi pentru dotarea cabinetelor medicale. Programul se va aplica în perioada 2019 – 2020 şi va avea un buget total de 2,5 miliarde lei”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.
Ea a adăugat că pentru a veni în sprijinul asistenţei medicale comunitare vor fi adoptate joi reglementări detaliate privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea acestei activităţi.
„Este important să asigurăm furnizarea acestor servicii în mod integrat cu cele de asistenţă socială şi prevenirea abandonului şcolar. Astfel, oferim accesul la servicii sociale unui număr mare de persoane vulnerabile din comunităţile rurale sărace. În plus, România va putea beneficia de oportunităţile de finanţare din fonduri europene în valoare de 355 milioane de euro”, a arătat premierul.
PSD a promis, în campania electorală din anul 2016, că va achiziționa 5.000 de ambulanțe pentru satele din România.
Finanţarea se face sub formă de schemă de ajutor de minimis, respectiv granturi, până la maxim 200.000 euro, pentru cheltuielile necesare în vederea asigurării în fiecare localitate, îndeosebi rurală, a cel puţin unei ambulanţe dotate corespunzător.
Schema de ajutor de minimis are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire până în anul 2022, în funcţie de validitatea Regulamentului Comisiei Europene în ceea ce priveşte schemele de minimis. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022.
Sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli:
- achiziţia de ambulanţe şi dotarea acestora cu echipamentul medical necesar;
- cheltuielile cu carburanţi şi întreţinerea acestora;
- cheltuielile de personal (conducător auto şi personal medical);
- cheltuieli pentru dotarea cabinetelor medicale.
Bugetul estimat pentru întreaga perioadă este de 2,5 miliarde lei, din care 1 mld. lei în anul 2019, sub formă de credite de angajament.
Pot aplica pentru acest program medicii de familie. Numărul estimat al beneficiarilor este de circa 2800 de medici de familie, respectiv câte un beneficiar pe fiecare comună care nu dispune de ambulanţă.
Măsura privind dotarea localităților cu ambulanțe, în vederea asigurării transportului pacienților în condiții optime la unitățile medicale, este prevăzută în Programul de guvernare 2018-2020.