Sari direct la conținut

UPDATE Guvernul va impozita piscinele si va mari taxele pentru proprietati multiple – Liviu Voinea, secretar de stat. Cum ocolesc grecii acest impozit

HotNews.ro

Guvernul va impozita piscinele si are in vedere majorarea taxelor percepute pentru oamenii care au mai multe proprietati, a declarat joi, pentru agentia Mediafax, Liviu Voinea, secretar de stat in Ministerul de Finante.

El a precizat aratat ca peste doua saptamani va efectua o vizita in Suedia, unde va studia, pe langa normele privind TVA la incasare, sistemul de taxare a proprietatii si masurile de stimulare a incadrarii in munca a tinerilor si persoanelor de peste 55 de ani.

„Ca un exemplu de scutiri, noi impozitam casa, impozitam terenul, dar nu impozitam piscina. Dupa parerea mea, ar trebui, si se va introduce un impozit pe piscina. Ma repet, o reforma a bazei de taxare a proprietatii, care sa vizeze reducerea exceptiilor si principiul solidaritatii nu va afecta cetateanul de rand”, a mentionat secretarul de stat.

Emil Stoica scrie, pe blogul lui, ca si in Grecia exista au aceasta masura de foarte multi ani, insa piscinele figureaza in acte ca rezervoare de apa pentru a fi folosite in caz de incendiu, mai ales ca verile sunt foarte calduroase. Rezervoarele de apa nu sunt impozitate.

Liviu Voinea a precizat ca reforma impozitarii proprietatii va pune un accent mai puternic pe principiul solidaritatii, care presupune taxe mai mari pentru persoanele cu proprietati multiple, si nu afecteaza cetateanul mediu si veniturile curente, potrivit gandul.info.

„Vrem sa fie mai pregnant principiul solidaritatii, adica impozitez mai puternic stocul de bogatie. Nu impozitez fluxul actual de venituri, il las 16%, dar il impozitez mai mult pe cel care are mai multe case, mai multe proprietati, fara sa fie afectat cetateanul mediu, care are in proprietate, de regula, 60 de metri patrati”, a explicat Voinea.

„Noi avem deja in lucru (impozitarea si mai mare pentru proprietati multiple – n.r.), dar Suedia este cunsocuta pentru taxarea severa a celor cu mai multe proprietati”, a continuat oficialul MFP.

„La reforma proprietatii ne intereseaza in primul rand sa reducem exceptiile, de fapt si la impozitarea proprietatilor, si la venituri si profit, si la TVA. Incepem cu proprietatea si vedem pe urma”, a explicat Voinea, care a adaugat ca, desi sistemul de impozitare a proprietatii a fost modificat de mai multe ori in ultimii ani, veniturile colectate la buget din aceasta sursa raman inca reduse.

„Cred ca reforma proprietatii este foarte importanta. Noi colectam 0,7% din PIB, pe cand Polonia colecteaza 1,1% din PIB, iar media europeana este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptari in Romania”, a mai spus oficialul MFP.

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri, majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar.

In cazul populatiei, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,1% la valaoarea impozabila a cladirii, care se stabileste in functie de tipul cladirii, rangul localitatii si zona in care se situeaza imobilul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro