Sari direct la conținut

UPDATE Mai multe ONG-uri acuza presiuni ale conducerii Radioului public asupra ziaristilor incomozi/ SRR, despre acuzatii: Actiuni de denigrare a institutiei si de manipulare a opiniei publice

HotNews.ro

Mai multe organizatii neguvernamentale au transmis presedintelui, premierului si sefilor comisiilor de cultura din Parlament o scrisoare deschisa in care atrag atentia asupra unor presiuni puse de „administratia Miculescu” de la Radio Romania Actualitati asupra mai multor ziaristi incomozi. Ei reclama o procedura de cercetare declansata impotriva a trei jurnalisti, apreciind ca este vorba despre o lezare a dreptului la libera exprimare.

  • UPDATE Reactia Radio Romania: Aceasta scrisoare deschisa face parte din seria actiunilor de denigrare a SRR si de manipulare a opiniei publice (vezi comunicatul la finalul articolului)

Scrisoarea deschisa a ONG-urilor (sursa):

Scrisoare deschisa

Presedintelui Romaniei

Prim-ministrului Guvernului Romaniei

Presedintilor Comisiilor de Cultura din Senat si Camera Deputatilor

Constatam cu surprindere si ingrijorare declansarea unei proceduri de cercetare de catre Consiliul de Onoare al Societatii Romane de Radiodifuziune impotriva a trei jurnalisti ai Radio Romania Actualitati: Mira Gombos, Alexandru Rusu, Catalin Gombos.

Semnalam faptul ca insasi o asemenea declansare a cercetarii inseamna o lezare a dreptului la libera exprimare.

Cei trei jurnalisti au reclamat, in calitate de avertizori publici intr-o dezbatere publica, o campanie de stiri, dezbateri si spoturi audio demarata de catre toate posturile Societatii Romane de Radiodifuziune impotriva unei initiative parlamentare de modificare a Legii 41/1994 de functionare a SRTV si SRR.

Aceasta campanie a fost amendata de Consiliul National al Audiovizualului, in integralitatea ei, printr-o somatie publica aplicata SRR.

In loc sa declanseze o cercetare pentru a identifica cine a dispus si conceput campania, Consiliul de Onoare decide sa cerceteze jurnalistii care au semnalat derapajele profesionale si legale, la sesizarea redactorului sef responsabil de continutul editorial al programelor de stiri invocate.

Cercetarea creaza premisele ca jurnalistii din SRR sa lucreze sub presiunea autocenzurii.

Avertizam asupra faptului ca acest caz nu este unul singular, ci face parte dintr-o politica manageriala a administratiei Miculescu.

Atragem atentia ca rolul si misiunea postului public de radio sunt grav afectate de asemenea practici. Un post public, precum si libertatea jurnalistilor de exercitare a profesiei, libertatea opiniilor si cea de exprimare sunt fundamentale pentru o societate democratica.

Vom urmari cu maxima atentie cazul celor trei jurnalisti din Societatea Romana de Radiodifuziune si ne exprimam disponibilitatea de a-i sprijini si asista in cazul in care asemenea masuri abuzive vor continua.

Va solicitam, avand in vedere calitatea in care ati nominalizat membri in Consiliul de Administratie al SRR, sa identificati formele prin care intreaga activitate a managementului Miculescu sa fie evaluata, iar drepturile fundamentale ale omului protejate.

ActiveWatch

Asociatia Frontline Club Bucharest

Asociatia Pro Democratia

Centrul pentru Jurnalism Independent

Freedom House Romania

Centrul Roman de Politici Europene

APADOR – CH

Centrul de Resurse Juridice

UPDATE: Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) a reactionat printr-un comunicat cu privire la scrisoarea deschisa transmisa de organizatiile neguvernamentale, afirmand ca aceasta „face parte din seria actiunilor de denigrare a SRR si de manipulare a opiniei publice, cu grave consecinte si prejudicii de imagine aduse institutiei noastre”.

Comunicatul integral:

„Precizari privind noi atacuri la adresa Societatii Romane de Radiodifuziune

Referitor la scrisoarea deschisa prin care unele ONG-uri aduc acuzatii grave privind implicarea conducerii Societatii Romane de Radiodifuziune in activitatea unui organism independent – Consiliul de Onoare al jurnalistilor din Radio Romania, facem urmatoarele precizari.

Conform documentelor identitare ale Societatii Romane de Radiodifuziune, publicate pe site-ul SRR (www.radioromania.ro), citam din Statutul Jurnalistului de Radiodifuziune, cap. VI. Consiliul de Onoare, VI.1. Rol si atributiuni:

„Consiliul de Onoare este o instanta interna de arbitraj. Consiliul de Onoare audiaza, analizeaza si mediaza situatiile conflictuale, dand sanse egale partilor implicate sa-si sustina punctele de vedere. In egala masura, Consiliul de Onoare urmareste respectarea normelor editoriale si etice, cuprinse in Legea de functionare a Societatii Romane de Radiodifuziune, in reglementarile CNA, in prevederile Statutului jurnalistului de radiodifuziune si in reglementarile interne ale Radio Romania”.

Subliniem ca rolul si atributiunile Consiliului de Onoare, ca instanta de arbitraj, sunt in concordanta cu prevederile Art. 10, (lit. e) din Legea nr. 41/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin urmare, nu intra in atributiile Consiliului de Onoare efectuarea de cercetari disciplinare si nici luarea / propunerea de masuri administrative care ar putea fi interpretate ca presiuni, acesta actionand doar ca un mecanism intern de arbitraj.

Mai mult decat atat, Consiliul de Onoare este un organism profesional, complet independent, constituit din 7 jurnalisti, care nu pot fi membri ai Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune.

In consecinta, precizam ca nu exista nicio dependenta / subordonare / interferenta intre conducerea SRR si Consiliul de Onoare.

Consideram ca aceasta scrisoare deschisa face parte din seria actiunilor de denigrare a SRR si de manipulare a opiniei publice, cu grave consecinte si prejudicii de imagine aduse institutiei noastre.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro