Sari direct la conținut

UPDATE Ministerul Comunicatiilor aloca milioane de lei pentru extinderea serviciilor e-licitatie.ro: Unele contracte sunt atribuite direct catre UTI fara anunt de participare, pentru altele se face licitatie/ Vezi ce explicatii dau autoritatile

HotNews.ro
Intreruperi pentru mentenanta in SEAP, Foto: Captura SEAP
Intreruperi pentru mentenanta in SEAP, Foto: Captura SEAP

Luna octombrie aduce doua noi contracte dedicate „dezvoltarii” portalului e-licitatie.ro, sistemul electronic vital pentru achizitiile publice si a carui functionare deficitara a fost semnalata adesea de utilizatori. Astfel, marti, 4 octombrie 2012, Ministerul Comunicatiilor a atribuit catre grupul UTI prin negociere fara anunt de participare un contract de 933.000 de lei (fara TVA), finantat din fonduri publice, iar pe 5 octombrie 2012 a aparut un anunt nou pentru organizarea unei licitatii deschise pentru extinderea sistemului.

Informatii de context:

  • Ministerul Comunicatiilor a alocat din vara anului trecut si pana in prezent milioane de lei (fonduri publice) pentru extinderea serviciilor Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP), unele contracte fiind atribuite direct catre grupul UTI fara un anunt de participare, iar in cazul altora, unde sunt in joc fonduri UE, prin organizarea unor licitatii deschise. Justificarea alegerii procedurii de atribuire directa fara o licitatie este ca: „Lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”. SEAP a fost dezvoltat si implementat in 2002 de un consortiu format din UTI Systems, HP, Microsoft si Total Soft si a costat la vremea respectiva 4,5 milioane euro. Ironia este ca in pofida atator investitii in acest sistem, acesta ramane foarte greu de accesat si cu dese intreruperi pentru lucrari de intretinere.

Doua noi licitatii in 2012:

Astfel, marti 4 octombrie 2012, Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a atribuit catre grupul UTI prin negociere fara anunt de participare un contract de 933.000 de lei (fara TVA), fonduri publice, un contract de „dezvoltare SEAP”, potrivit unui anunt de atribuire postat vineri, 12 octombrie, in SEAP.

  • „Activitatea de dezvoltare a Sistemului Electronic de Achizitii Publice presupune efectuarea operatiilor necesare care sa asigure actualizarea acestui sistem la prevederile legislative aflate in vigoare. Totodata s-a identificat necesitatea dezvoltarii SEAP astfel incat sa ofere ANRMAP facilitati tehnice care sa usureze activitatea de verificare a documentelor de achizitie precum si adaptarea software-ului conform legislatiei in vigoare. Totodata, tinand cont de prevederile Hotararii 1000/2011 privind parteneriatul public privat este necesara implementarea de functionalitati tehnice care sa raspunda necesitatilor UCCPPP”, se mentioneaza in anuntul de atribuire.

Justificarea alegerii procedurii de atribuire directa este: „Lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”.

Un alt anunt de participare postat in SEAP pe 5 octombrie 2012 implica tot servicii de extindere a acestui sistem electronic de achizitii publice. Mai exact, Centrul national de Management pentru Societatea informationala (CNMSI), care este in subordinea MCSI si gestioneaza SEAP-ul, a lansat o licitatie deschisa pentru „achizitie servicii de extindere S.E.A.P. prin trecerea la un sistem dinamic si oferirea facilitatii de interoperabilitate pentru utilizatorii sistemului”. (Vedeti detalii in caietul de sarcini atasat acestui articol).

Valoarea estimata fara TVA a acestui contract este de 3.393.000 lei, insa finantarea implica si fonduri UE.

Obiectivele specifice ale proiectului (conform Caietului de Sarcini) sunt :

1. Eficientizarea fluxurilor de de lucru prin implemetarea unui platforme de management documente si fluxuri de lucru.

2. Extinderea serviciilor oferite de catre sistemul electonic de achizitii publice.

Indeplinirea acestor obiective se va putea urmari prin realizarea urmatoarelor rezultate:

1. Implementarea unei infrastructuri de magement a documentelor si fluxurilor de lucru

2. Extinderea servicilor oferite pe sistemul SEAP

3. Instruirea utilizatorilor din cadrul CNMSI pentru utilizarea si mentenanta sistemului.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente in aceasta licitatie deschisa este 19 noiembrie 2012, iar termenul limita pentru primirea ofertelor este 21 noiembrie 2012. In aceeasi zi va avea loc si deschiderea ofertelor.

  • Ce s-a intamplat in 2011 la e-licitatie.ro

Un alt contract de extindere a serviciilor din SEAP a fost atribuit tot direct catre UTI fara un anunt de participare anul trecut. Astfel, HotNews.ro scria in luna noiembrie 2011 ca Ministerul Comunicatiilor a atribuit prin negociere fara anunt de participare catre UTI Systems un contract de peste 3,5 milioane de lei (fara TVA), fonduri publice, pentru extinderea sistemului electronic de achizitii publice – SEAP. Motivul invocat: Lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate.

Din anuntul acestui contract publicat la acea data in SEAP reiesea faptul ca extinderea acestui sistem avea la baza, printre altele, si aparitia unor noi reguli la achizitiile publice prin SEAP, in urma carora o licitatie nu mai poate fi anuntata pana ce documentatia de atribuire nu primeste avizul ANRMAP.

HotNews.ro a solicitat vineri, in jurul orei 12:30, Ministerului Comunicatiilor sa explice de ce in cazul unui contract de extindere a serviciilor din SEAP s-a organizat o licitatie deschisa (contractul din 5 octombrie 2012), iar in alta situatie care presupunea tot o extindere a serviciilor din SEAP, contractul a fost atribuit direct catre grupul UTI (cazul din august 2011). HotNews.ro a solicitat de asemenea si prezentarea drepturilor de exclusivitate ale UTI in cazul SEAP. Aceleasi intrebari au fost adresate si oficialilor UTI si vor fi publicate imediat ce vom obtine niste raspunsuri.

UPDATEConducerea CNMSI a explicat pentru HotNews.ro ca primul contract din 4 octombrie a fost atribuit direct catre UTI pentru ca era vorba de o dezvoltare a unor functionalitati deja existente, pe cand in cazul contractului din 5 octombrie era vorba de extinderea sistemului cu functii noi, fapt pentru care s-a organizat licitatie deschisa. CNMSI nu explica de ce, atunci, in cazul contractului din august 2011, cand s-a extins sistemul cu noi functii, acesta a fost atribuit direct catre UTI si nu prin licitatie.

  • Redam mai explicatiile CNMSI, semnate de Marian Ion seful acestui centru national aflat in subordinea MCSI:

„Cu privire la solicitarea dumneavoastra de informatii privind SEAP, adresata prin e-mail astazi catre MCSI, va rog sa imi permiteti sa va transmit informatiile de mai jos:

Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) funcţionează în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare, ale normelor generale de aplicare şi ale celor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică prin mijloace electronice.

Sistemul SEAP este considerat un instrument necesar modernizării administraţiei publice, care asigură transparenţa mecanismelor de achizitii publice, motiv pentru care el trebuie dezvoltat în permanenţă în vederea oferirii utilizatorilor săi a unui sistem performant adaptat în permanenţă cerintelor şi nevoilor lor, precum si a unui sistem in permanenta conformitate cu prevederile legale la nivel comunitar si national.

Astfel solicitarea de dezvoltare SEAP atribuita prin negociere fara publicare catre firma UTI Systems a avut la baza urmatoarele justificari:

· prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 76/2010 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii,

· proprietatea CNMSI asupra codului sursa al sistemului dezvoltat in vederea implementarii sau extinderii SEAP, in conformitate cu prevederile contractului nr. 2719/2004, semnat in urma unei licitatii publice intre IGCTI si UTI Systems pentru implementarea SEAP, precum si in conformitate cu contractele ulterioare,

· proprietatea exclusiva a UTI Systems asupra librariilor criptografice si librariilor apartinand framework-ului, parti integrante din SEAP dar dezvoltate si utilizate de catre implementator si pentru realizarea altor sisteme informationale, motiv pentru care se aplica prevederile art. 122 lit. B din OUG 34/3006 (cu toate modificarile ulterioare) privind posibilitatea aplicarii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare “atunci când, din motive tehnice, ….. sau pentru motive legate de protectia unor drepturi de exclusivitate, contractul de achizitie publică poate fi atribuit numai unui anumit operator economic”,

Alegerea procedurii pentru proiectul “Extindere SEAP prin trecerea la un sistem dinamic si oferirea facilitatii de interoperabilitate pentru utilizatorii sistemului”, respectiv licitatie deschisa offline cu faza finala de licitatie electronica, asa cum din titlu reiese face referire la o extindere a sistemului informatic cu noi functionalitati ce nu au legatura cu cele deja implementate si nu la o dezvoltare a functionalitatilor existente. Toate cerintele tehnice solicitate fac referire la functionalitati noi pentru SEAP ce vin ca o completare, fara a modifica functionalitatile existente. In acest sens, pentru a asigura si transparenta atriburii contractelor cu bani europeni s-a ales procedura mentionata anterior”

  • UPDATE 2: Conducerea CNMSI a transmi luni, 15 octombrie, catre HotNews.ro noi precizari: „Dezvoltarea SEAP din anul 2011 s-a bazat pe modificarea modulelor existente la acea data in sistem, avand si un termen de implementare extrem de scurt ca efect al unor modificari legislative specifice achizitiilor publice”.
  • Nota: In pofida atator investitii de imbunatatire a SEAP, acest sistem care este deosebit de important prin natura informatiilor puse in circulatie este extrem de greu de accesat. Este foarte dificil sa cauti o informatie legata de o anumita licitatie, in conditiile in care sunt extrem de multe filtre impuse la cautare.
  • Daca totusi ai reusit sa deschizi un anunt de licitatie de care erai interesat, si vrei sa te intorci in aplicatie pentru a cauta altceva, nu poti sa dai „back” din fereastra browser-ului, cum fac cei mai multi dintre noi, ci trebuie sa apesi pe butonul „Inapoi” care se afla tocmai in josul paginii.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro