Sari direct la conținut

UPDATE RCS&RDS a introdus internet mobil la viteze de pana la 14,4 Mbps si o retea de hotspot-uri Wi-Fi in mai multe orase din Romania

HotNews.ro
Reteaua de internet mobil RCS&RDS, Foto: Hotnews
Reteaua de internet mobil RCS&RDS, Foto: Hotnews

RCS&RDS si-a dezvoltat reteaua de internet mobil care are in prezent o acoperire de circa 68% din populatia din Romania si, incepand din aceasta luna, permite in anumite orase viteze de transfer de date de pana la 14,4 Mbps, a declarat joi Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al operatorului de comunicatii prin cablu. Acesta a anuntat si lansarea in aceasta luna a unei retele de puncte de acces la internet wireless (Wi-FI), pentru clientii de internet fix si mobil ai companiei, unele astfel de hotspot-uri fiind deja instalate in anumite zone de pe litoral.

Upgrade-ul de retea care practic dubleaza viteza de internet mobil oferita pana acum de RCS&RDS vizeaza orasele: Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Timisoara, Arad, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Sibiu, Brasov, Ramnicu-Valcea, Pitesti, Craiova, Ploiesti, Bucuresti, Buzau, Galati, Braila, Constanta, Bacau si Iasi. In unele din aceste orase reteaua a fost deja dezvoltata, iar in celelalte se va produdce si pe parcursul lunii viitoare, potrivit directorului RCS&RDS.

Potrivit oficialilor RCS&RDS, pentru a beneficia de aceasta dezvoltare a retelei de date mobile, utilizatorii au nevoie de un modem 3G sau de telefoane mobile cu modem-uri 3G incorporate care sa permita viteza de 14,4 Mbps, pretul abonamentelor de internet mobil ramanand neschimbate. La acest operator, serviciul de internet mobil (independent de orice alt serviciu) costa 15 lei pe luna (inclusiv TVA).

UPDATE: RCS&RDS instaleaza gradual in tara puncte de acces la internet wireless (Wi-Fi)

Valentin Popoviciu a mai anuntat dezvoltarea in tara a unei retele de hotspot-uri Wi-Fi, disponibila pentru clientii de internet fix si mobil ai operatorului.

  • „Venim in aceasta luna cu un serviciu nou, pe care il vom oferi clientilor nostri de internet fix si mobil – hotspoturi Wi-Fi, care se vor chema Digi WiFi, ce se vor gasi in anumite zone si vor fi disponibile clientilor nostri in conditii speciale. Credem ca va fi un serviciu complementar si va raspunde unei nevoi reale din piata. Gradual vom creste constant aria de acoperire cu hotspot-uri Wi-Fi, pe masura ce avem acorduri sa instalam in anumite zone din tara. Vrem sa instalam si in spatii publice in parcuri, gari, aeroporturi. Deja avem un numar de hotspoturi inclusiv pe litoral in anumite zone, nu vrem sa spunem inca cifrele”, a spus joi Valentin Popoviciu, la evenimentul Ziua Comunicatiilor 2011.

Lansarea acestui serviciu este motivata de Popoviciu de viteza de transfer de date pe care o are o retea Wi-Fi, care este „mai mare decat orice alta viteza de internet a oricarui operator de internet mobil”. Cat va costa? Directorul RCS&RDs a precizat ca Digi Wi-Fi va fi oferit ca un serviciu suplimentar clientilor de internet mobil si fix, in unele situatii acesta urmand sa fie gratuit.

  • „Vor fi diverse combinatii de servicii in care clientii vor putea beneficia pe langa internetul 3G sau fix si de internetul Wi-Fi acolo unde avem hotspot-uri. Spre exemplu, utilizatorul de Fiber Link 2 va avea acces gratuit. Clientul de Fiber Link 1 nu va avea acces gratuit la Digi Wi-Fi dar poate sa-si faca upgrade si sa aiba si acest serviciu suplimentar”, a spus Valentin Popoviciu, cu mentiunea ca mai multe detalii vor fi furnizate in perioada urmatoare.

Numarul conexiunilor de internet mobil a crescut cu 21% pana la 4 milioane de conexiuni in al doilea semestru din 2010

Potrivit datelor colectate de la furnizori si prelucrate de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), in a doua parte a anului 2010 serviciile de acces la internet au continuat sa inregistreze cresteri, cu toate ca ratele de crestere au fost inferioare celor din semestrul precedent.

Conexiunile de acces la internet la puncte mobile in banda larga au crescut cu 21%, ajungand la 4 milioane de conexiuni, dintre care aproape 1 milion il reprezinta conexiunile prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB (+31% in semestrul anterior).

Rata de crestere de 2% a conexiunilor de acces la internet la puncte fixe se situeaza la jumatatea ratei de crestere inregistrate in primul semestru al anului 2010, numarul acestora ajungand la 3 milioane. In functie de suportul utilizat, conexiunile prin xDSL (9%) si cablu UTP/FTP (1%) au inregistrat cresteri, in timp ce conexiunile prin celelalte suporturi au inregistrat scaderi.

Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet la puncte fixe la 100 locuitori a ajuns la 14%, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii a crescut la 36,8%. Dupa cresteri in ultimele trei perioade de raportare, conexiunile la puncte fixe instalate persoanelor juridice au scazut cu 6% in a doua jumatate a anului 2010, comparativ cu o crestere de 3% a celor instalate persoanelor fizice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro