Sari direct la conținut

UPDATE Romania TV, amendata cu 30.000 de lei din cauza limbajului injurios al lui Corneliu Vadim Tudor si cu 10.000 de lei pentru denigrarea jurnalistei Andreea Pora

HotNews.ro

CNA a decis, marti, sa amendeze Romania TV cu 30.000 de lei, din cauza limbajului injurios folosit de Corneliu Vadim Tudor la adresa lui Miron Cozma si a lui William Branza, in emisiunea „Editie speciala” din 26 iunie, scrie Mediafax.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de marti, emisiunea „Editie speciala” difuzata pe 26 iunie, de la ora 22.00, pe Romania TV. Emisiunea a fost moderata de Cristina Sincai, iar in studio a fost prezent, printre altii, si Miron Cozma, in timp ce Corneliu Vadim Tudor a intervenit telefonic in timpul emisiunii.

Moderatoarea a citit o stenograma WikiLeaks, in care aparea si numele lui Corneliu Vadim Tudor. Acesta a fost unul dintre subiectele abordate in timpul emisiunii.

Conform monitorizarii CNA, in emisiune, Vadim Tudor i-a spus lui Miron Cozma ca este „derbedeu”, „vagabond”, „analfabet” si „idiot”.

La propunerea membrului CNA Radu Calin Cristea, televiziunea Romania TV a fost amendata cu 30.000 de lei.

„Asistam la un recital incarcat de injurii”, a spus Radu Calin Cristea, precizand ca moderatorul „se face ca este moderator”.

Sanctiunea a fost aplicata cu unanimitate de voturi (Radu Calin Cristea, Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea).

Amenda a fost aplicata pentru incalcarea articolului 34, alineatul 1 din Cod – „(1) Orice persoana are dreptul la propria imagine” – si a articolului 40, alineatele 2 si 3 din Cod – „(2) Moderatorii programelor au obligatia sa solicite ferm interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare sau sa indice, cel putin, probele care le sustin, pentru a permite publicului sa evalueze cat de justificate sunt acuzatiile. (3) Moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta”.

CNA: Romania TV, amendata si cu 10.000 de lei pentru denigrarea jurnalistei Andreea Pora

CNA a mai decis, marti, sa amendeze televiziunea Romania TV cu 10.000 de lei, din cauza emisiunii „Tonomatul lui Ciutacu” din 20 iunie, in care jurnalista Andreea Pora a fost „denigrata” si i-a fost incalcat „dreptul la imagine”, transmite Mediafax.

CNA a analizat, in sedinta de marti, emisiunea „Tonomatul lui Ciutacu” din 20 iunie, la sesizarea membrului Consiliului Narcisa Iorga.

„Consider ca aceasta emisiune a avut rolul de a linsa un ziarist, pe Andreea Pora (…) Aceasta emisiune a avut drept scop stigmatizarea Andreei Pora”, a spus Narcisa Iorga.

Iorga a precizat ca a remarcat si „niste accente misogine discriminatorii evidente” in aceasta emisiune. Ea a facut referire la titluri postate pe ecran in timpul emisiuni, intre care „Politicieni si analisti executati de o femeie” si „Cine e femeia care discrimineaza mai rau decat Basescu”.

„Dar mai sunt si alte replici ale lui Victor Ciutacu care pe mine ma duc la o astfel de interpretare (accentele discriminatorii, n.r.) (…) Practic, daca esti femeie, nu ai dreptul sa iti expui un punct de vedere”, a spus Narcisa Iorga.

Ea a mai spus ca, din punctul sau de vedere, in aceasta emisiune au fost utilizate „cu rea-credinta” numele si imaginea Andreei Pora. „Cred ca a fost utilizata cu rea-credinta imaginea Andreei Pora dintr-o intalnire publica. Imaginile acelea reluate inainte-inapoi cu carnatul in gura sunt foarte sugestive”, a mai spus Narcisa Iorga, referindu-se la un colaj de imagini difuzate in timpul emisiunii, in care Andreea Pora era prezentata in timp ce manca.

Totodata, Narcisa Iorga a spus ca „Victor Ciutacu nu a asigurat impartialitatea dezbaterii”, prezentand „doar imagini de natura peiorativa” si doar punctul de vedere al lui Bogdan Chirieac, aflat in conflict cu Andreea Pora.

Narcisa Iorga a precizat ca Romania TV a incalcat articolul 30 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului, viata privata, onoarea si reputatia, precum si dreptul la propria imagine”, si articolul 40, alineatul 4 din Cod – „Este interzisa utilizarea cu rea-credinta a numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana in programele audiovizuale”.

De asemenea, Iorga a spus ca Romania TV a incalcat articolul 66 din Cod – „(1) In programele de stiri si dezbateri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala sau culturala, trebuie sa respecte urmatoarele principii: a) asigurarea impartialitatii, echilibrului si favorizarea liberei formari a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica; b) evitarea oricaror forme de discriminare. (2) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie se asigura, de regula, in cadrul aceleiasi emisiuni, iar in mod exceptional, in emisiunile urmatoare; in cazul in care cei solicitati refuza sa participe sau sa isi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie mentionat pe post; absenta punctului de vedere al uneia dintre parti nu exonereaza realizatorul/moderatorul de asigurarea impartialitatii”.

Iorga a facut trimitere si la articolul 67 din Cod, potrivit caruia „In exercitarea dreptului lor de a-si exprima opinii sau puncte de vedere in legatura cu subiecte de interes public, prezentatorii si moderatorii trebuie sa asigure o separare clara a opiniilor de fapte si nu trebuie sa profite de aparitia lor constanta in programe intr-un mod care sa contravina exigentelor de asigurare a impartialitatii”.

Pentru incalcarea acestor articole, Narcisa Iorga a propus amendarea televiziunii Romania TV cu 10.000 de lei. Ulterior, Iorga si-a retras propunerea si a sustinut propunerea facuta de un alt membru al CNA, Florin Gabrea, amenda de 50.000 de lei. In schimb, propunerea Narcisei Iorga a fost preluata de membrul CNA Lorand Turos.

Pe de alta parte, Monica Gubernat, membru al CNA, a spus ca i se pare exagerat sa se vorbeasca despre „linsaj mediatic” in acest caz. „Am vazut aceasta emisiune ca pe o radiografie a presei romanesti”, a spus Monica Gubernat. Ea a mai spus ca imaginile cu Andreea Pora prezentate in emisiune sunt „reale”.

In schimb, Narcisa Iorga i-a raspuns ca problema a fost reprezentata de faptul ca imaginile au fost montate astfel incat Andreea Pora sa fie denigrata.

„Sa faci un calup in care sa arati cat de nemernica este aceasta femeie este un linsaj”, a spus si Valentin Jucan. El a remarcat si faptul ca Andreea Pora nu a putut sa isi spuna punctul de vedere in emisiune.

In urma votului membrilor CNA, in doua runde, doar propunerea de amendare a Romania TV cu 10.000 de lei a intrunit numarul necesar de voturi (minimum sase) si a fost aplicata. „Pentru” sanctionarea Romania TV au votat Lorand Turos, Valentin Jucan, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Viorel-Vasile Buda si Laura Georgescu, in timp ce „impotriva” aplicarii acestei sanctiuni au votat Radu Calin Cristea, Cristina Trepcea si Monica Gubernat.

Narcisa Iorga, Florin Gabrea si Valentin Jucan au sustinut amenda de 10.000 de lei, dupa ce propunerea de 50.000 de lei facuta de Gabrea a intrunit doar trei voturi „pentru”, restul membrilor CNA fiind „impotriva”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro