UPDATE Ședință fulger la Palatul Victoria pentru îndreptarea unei erori în Ordonanța care compensează facturile la energie și gaze: Ce greșeală s-a corectat
Guvernul s-a întâlnit miercuri, de la 15:45, într-o ședință fulger, în format online, pentru a îndrepta o eroare materială – neconcordanță între conținutul corpului principal și anexă, în conformitate cu noile plafoane la gaze naturale, din Ordonanța care stabilește noile prețuri și compensări la energia electrică și gaze naturale, potrivit unui anunț de ultimă oră al Executivului. La 15:56, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că ședința s-a terminat și a precizat și ce anume s-a corectat.
- UPDATE Mai multe surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro că „vinovat pentru eroarea din OUG cu plafonarea pare să fi fost găsit Radu Chiurtu, secretarul general al Ministerului Energiei, care e posibil să răspundă cu postul, deoarece era responsabilitatea sa să verifice conținutul acestei Ordonanțe și a Anexei aferente.”
- UPDATE 2 (20:43) Cum s-a ajuns de la o limită de consum de 1500 metri cubi la 1320 de metri cubi la gaze naturale?
Întâi de toate trebuie spus că în actuala lege 259/2021 prin care s-a aprobat Ordonanța de urgență 118/2021 privind schema de compensare la energie și gaze, este prevăzută o limită maximă a consumului la gaze naturale de 1000 de metri cubi pentru perioada de aplicare a Ordonanței: lunile noiembrie 2021-martie 2022.
Mai exact în lege scrie următoarele:
„(1) Limita maximă a consumului pentru perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, pentru clienții prevăzuți la art. 1 alin. (1) lit. a), este:
– a) 1.500 kWh energie electrică, alocat în tranșe lunare, conform anexei;
– b) echivalentul în kWh a 1.000 m^3 de gaze naturale la un factor de conversie de 10,6 kWh per m^3, alocat în tranșe lunare, conform anexei.
– (2) La limitele prevăzute la alin. (1) se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensației prevăzut la art. 1 alin. (2) lit. a) de maximum 10%.”Astfel, acest consum maxim de 1000 metri cubi împărțit la 5 luni ar fi dat o limită de 200 metri cubi în fiecare lună.
Ulterior, sub presiunea facturilor mari și eronate, Guvernul a vrut să majoreze limita de consum la 1500 metri cubi, fapt care apare și în proiectul de Ordonanță de urgență aflat în dezbatere publică.
Intenția autorităților, spun sursele HotNews.ro, a fost practic ca limita de consum să crească de la 200 metri cubi pe lună la 300 metri cubi pe lună, pentru că și cei 1500 metri cubi ar fi fost tot pentru perioada de 5 luni dintre noiembrie 2021 și martie 2022.
Problema a fost însă că Ministerul de Justiție a spus că legea care va fi schimbată nu se poate aplica retroactiv.
Așa că Ordonanța adoptată marți, 25 ianuarie, de Guvern, se aplică doar pentru lunile februiarie și martie, limita de consum urmâand a fi de câte 300 de metri cubi de gaze naturale în fiecare lună. Pentru lunile noiembrie 2021-ianuarie 2022, limita de consum lunară ar fi de câte 200 de metri cubi, ceea ce s-ar duce la un total de 600 de metri cubi.
Cu alte cuvinte, limita maximă de consum pentru noiembrie 2021-martie 2022 va fi de 1200 de metri cubi.
La aceasta însă ar trebui să se adauge și abaterea de maxim 10% în favoarea beneficiarului, abatere care este menționată și în legea veche, și ar însemna alți 120 metri cubi, deci un total de 1320 de metri cubi.
Potrivit surselor HotNews.ro, greșeala care a apărut în Anexa la ordonanța aprobată marți de Guvern a fost că nu s-a ținut cont de abaterea de 10%, astfel că limitele de consum la gaze naturale ar fi fost altele și ar fi putut ieși din nou un mare scandal.
- UPDATE (23:45) Ordonanța corectată privind plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze a fost publicată în Monitorul Oficial, iar Radu Chiurtu, secretarul general al Ministerului Energiei, a fost eliberat din funcție în urma acestei erori.
CITEȘTE AICI INTEGRAL ORDONANȚA PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL
Guvernul a anunțat cu puțin timp în urmă că o nouă ședință în format online va avea loc la palatul Victoria de la ora 15:45.
- „Tema: îndreptare eroare materială – neconcordanță între conținutul corpului principal și anexă, în conformitate cu noile plafoane la gaze naturale, din OUG pentru modificarea și completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea OG nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei Delta Dunării, proiect aprobat în cadrul ședinței Guvernului din 25 ianuarie 2022.”, a anunțat Guvernul.
Ulterior, la 15:56, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că ședința s-a terminat și a precizat și ce anume s-a corectat:
- „Îndreptarea erorii din Anexă a vizat majorarea volumului total de consum gaze naturale de 1000 mc plus max zece la suta de la 1100 la 1200 plus o abatere 10 la suta, în total 1320 mc”, a declarat Dan Cărbunaru.
Aceasta este probabil și explicația pentru care deși Guvernul a anunțat marți că a adoptat această ordonanță de urgență, actul nu a fost publicat încă în Monitorul oficial.
Guvernul Ciucă a adoptat marți, 25 ianuarie, prin Ordonanță de Urgență noile măsuri privind compensarea facturilor la energie.
- „Începând cu 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic pentru toți consumatorii casnici, pentru toti românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kilowat la 80 de bani pe kilowat la energia electrică și de la 37 de bani pe kilowat la 31 de bani pe kilowat (n.a. la gaze naturale), indiferent cât consumă.
- Dacă în plus, față de acest lucru, consumă 500 de kilowați lunar și 300 de metri cubi lunar atunci beneficiază de o compensare suplimentară și practic vor plăti 68 de bani pentru energia electrică și circa 22 de bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.”, a declarat marți Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern.
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a spus că Ordonanța prevede și ca ANPC să poată aplica amenzi între 20.000 de lei și 200.000 de lei furnizorilor care nu aplică noile plafoane.
Acesta a mai spus că Ministerul de Justiție a transmis marți în ședința de Guvern că legea nu va putea fi aplicată retroactiv, și pentru luna ianuarie 2022, spre exemplu.
„Am întrebat în ședința de Guvern de ianuarie, nu am mai intrebat și de noiembrie și decembrie, pentru că dacă se putea, extindeam mai departe. Și răspunsul a fost nu, pentru că suntem deja în data de 25 ianuarie și nu putem aplica pentru ce este în spate.”, a spus ministrul.
- Ce prevede proiectul de Ordonanță de Urgență scos în dezbatere publică
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seară că s-a ajuns la un consens în Coaliție iar Guvernul va da o ordonanță de urgență prin care va plafona din nou prețul la electricitate și gaze. Astfel, prețul pentru electricitate va fi de 68 bani/KW pe oră, la gaze – 0,31 lei/kwh iar plafonul de consum va crește. OUG va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie, iar impactul bugetar va fi de 3 miliarde de lei. De asemenea, facturile emise greșit de furnizori vor fi recalculate fără ca oamenii să fie debranșați.
”Am reuşit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei/kw. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
Acesta a precizat că, de asemenea, pentru IMM-uri, pentru consumatorii economici mari prețul va fi plafonat la 1 leu/kW.
Proiectul de Ordonanță de urgență a fost scos în consultare publică vineri, 21 ianuarie.
”(1) În perioada aplicării dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii finali prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. a), după cum urmează:
- a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh;
- b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh.”, se arată în proiectul de OUG.
Ce mai arată proiectul pus în dezbatere publică:
În perioada 1 februarie – 31 martie 2022 preţurile pentru energie electrică şi gaze naturale se plafonează pentru clienţii non-casnici, excepţie fiind clienţii non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare, după cum urmează:
a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.
Plafoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse: a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA; b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA. (3) Componenta de preţ al energiei electrice prevăzută la alin. (1) lit. a) şi componenta de preţ al gazelor naturale prevăzută la alin. (1) lit. b) nu includ TVA.