UPDATE Tranzactie uriasa pe OPCOM: ArcelorMittal a cumparat de la Nuclearelectrica o cantitate foarte mare de energie, la un pret avantajos pentru combinatul siderurgic
Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a reusit sa cumpere de la Nuclearelectrica o cantitate de peste 1,86 milioane MWh de energie, la pretul de 181 lei/MWh. Pentru aceasta tranzactie, ArcelorMittal a depus o oferta de cumparare pe bursa OPCOM (piata centralizata a contractelor bilaterale), licitatia avand loc joi, 21 februarie. Pretul maxim cerut a fost chiar de 181 lei/MWh, iar singurul vanzator dispus sa ofere aceasta cantitate a fost Nuclearelectrica. Valoarea totala a tranzactiei este de peste 337 milioane lei. Cele doua parti au mai incercat sa realizeze o astfel de tranzactie si in urma cu un an, fapt care a starnit o serie de controverse din cauza pretului prea mic. Licitatia de atunci a fost anulata.
Trebuie precizat ca tot pe 21 februarie, Hidroelectrica a vandut 10 pachete de energie la pretul de 191 lei/MWh, cu 10 lei/MWh mai mult decat a vandut Nuclearelectrica.
Perioada de livrare a energiei catre ArcelorMittal va fi martie 2013-septembrie 2014. ArcelorMittal a mai incercat de doua ori in aceasta luna sa cumpere o cantititate de 1,9 milioane MWh la pretul maxim de 182 lei/MWh, insa licitatiile au fost anulate. Interesant este ca Nuclearelectrica nu a raspuns la cele doua oferte, ceva mai avantajoase din punct de vedere al pretului.
Nuclearelectrica este al treilea producator de energie din Romania, dupa Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia, detinand o cota de piata de 19%. Cele doua reactoare nuclearele de la Cernavoda produc impreuna, anual, in jur de 11 milioane MWh.Practic, prin tranzactia de joi, Nuclearelectrica a vandut cam 16% din productia sa catre ArcelorMittal. Restul, in mare parte, ajunge pe piata reglementata.
UPDATE ArcelorMittal Galaţi a transmis un comunicat de presa prin care isi exprima „mulţumirea că a fost plasată o ofertă pe platforma OPCOM, care a răspuns cererii” combinatului. ArcelorMittal mai spune ca fiind o companie intens consumatorare de energie, este „în continuare, îngrijorată de preţul final al energiei”.
„ArcelorMittal Galaţi îşi desfăşoară activitatea într-o industrie afectată de criza din Europa, compania fiind forţată să implementeze rapid decizii drastice, dar necesare pentru a rămâne competitivă pe piaţă. În ciuda mediului de afaceri foarte dificil, am continuat să investim pentru îmbunătăţirea productivităţii, pentru reducerea costurilor fixe şi am crescut flexibilitatea forţei de muncă. La sfârşitul anului 2011, am finalizat una dintre cele mai mari investiţii din România, modernizarea Furnalului 5, în valoare de 80 de milioane de Euro”, se arata in comunicat.
ArcelorMittal mai arata ca a făcut eforturi majore, în ultimele luni, pentru a putea asigura cantitatea de energie necesară operării şi a plasat oferte de cumpărare pe bursa de energie (OPCOM).
„Ne exprimăm mulţumirea că a fost plasată o ofertă pe platforma OPCOM, care a răspuns cererii noastre. Cu toate acestea, fiind o companie intens consumatoare de energie şi printre cele mai mari unităţi industriale din România, ArcelorMittal Galaţi este, în continuare, îngrijorată de preţul final al energiei, cu toate costurile adiţionale: transport, distribuţie, certificate verzi, taxe de cogenerare, costuri de echilibrare şi accize. Suntem extrem de îngrijoraţi de creşterea explozivă a costurilor cu energia, din cauza măsurilor de acordare de subvenţii pentru energia regenerabilă şi de liberalizare a preţului gazului din producţia internă. Pentru noi, aceste evoluţii necesită o re-echilibrare urgentă, pentru a nu pierde sustenabilitatea activităţilor noastre industriale din România”, se mai precizeaza in comunicat.
Anul trecut, in martie, ArcelorMittal a depus pe OPCOM o cerere de oferta pentru cumpararea a 3.149.460 MWh (3,15 TWh), pretul urmand sa fie de 170 lei/MWh, in urma aplicarii unei formule de calcul. In acea perioada, pretul mediu pe OPCOM era de 225 lei pe MWh. Societatea civila a cerut, atunci, oprirea acestui contract, din cauza pretului dezavantajos pentru Nuclearelectrica.In cele din urma, licitatia a fost anulata.
In 2011, ArcelorMittal a avut un contract cu Hidroelectrica pentru 1,7 TWh energie in valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro). Insa, contractul a expirat la inceputul lui 2012. Atunci, ArcelorMittal a contractat 1,75 milioane MWh la un pret de 130 lei/ Mwh, in conditiile in care pretul mediu pe OPCOM era de peste 170 lei/Mwh.