UPDATE USR București a inițiat o petiție prin care cere Primăriei Capitalei și Primăriei Sector 1 să renunțe la drumul care taie în două Pădurea Băneasa
USR București a inițiat o petiție initulată ”Salvați Pădurea Băneasa!” prin care cere Primăriei Capitalei și Primăriei Sector 1 să renunțe la planul de a construi un drum public către cartierul Greenfield, drum care practic taie pădurea în două. Inițiatorii petiției spun că o dată cu drumul public vor veni și noile dezvoltări rezidențiale, cartiere întregi care vor pune la pământ și puținul rămas din foștii Codri ai Vlăsiei.
Petiția poate fi semnată aici.
”Pădurea Băneasa este în pericol. Autoritățile, împinse de mari interese imobiliare private, sunt pe cale să construiască un drum care va tăia Pădurea pe din două. O dată cu drumul public vor veni și noile dezvoltări rezidențiale, cartiere întregi care vor pune la pământ și puținul rămas din foștii Codri ai Vlăsiei”, a declarat Roxana Wring, președinte USR București și consilier municipal.
Accesul în cartierul Greenfield s-a făcut până la începutul anului trecut atât pe Aleea Teișani (o stradă cu o bandă pe sens) cât și pe drumul forestier din Pădurea Băneasa. La începutul lui 2017 însă, drumul forestier a fost închis în urma unei decizii definitive a instanței, care a decis că drumul forestier rămâne drum forestier. Situația a dus la blocaje severe pentru locuitorii din Greenfield, însă situația a fost parțial rezolvată.
Trebuie spus că, în momentul în care a obținut autorizația pentru construirea cartierului, dezvoltatorul s-a angajat că va face încă o intrare din Șoseaua de Centură, în plus față de Aleea Teișani. Însă acest angajament nu a fost respectat. De altfel, au fost nenumărate nereguli legate de acest cartier, multe din ele fiind vehement criticate de Fundația EcoCivica și de alte asociații de profil.
În 2017, dezvoltatorul cartierului Greenfield a anunțat că a găsit mai multe soluții pentru rezolvarea problemelor de acces în cartier. Una era construirea unui nou drum spre Șoseaua de Centură cu trecere la nivel peste calea ferată, iar alta era lărgirea la două benzi pe sens a actualei căi de acces dublată de îmbunătățirea intersecției cu DN1. Terenurile au fost deja achiziționate, certificatele de urbanism au fost emise, procesul fiind în faza aprobărilor și avizelor. O a treia variantă era construirea unui drum de acces din Aleea Teișani pe sub pasajul centurii București către DN1, spre ambele direcții, atât către Otopeni cât și spre București.
Cu toate acestea, Primăria Capitalei a insistat cu soluția transformării drumului forestier în drum public. În acest sens, a delegat către Primăria Sectorului 1 dreptul de a întreprinde demersurile pe relația cu Romsilva.
Recent, Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a recunoscut că face demersuri pentru transformarea drumului forestier în drum public și că în vara acestui an se va putea circula legal prin Pădurea Băneasa.
Redăm mai jos textul petiției:
Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 1 și câțiva rechini imobiliari vor să taie pe din două Pădurea Băneasa pentru a continua defrișările și pentru a construi noi cartiere în această zonă protejată.
Sub pretextul rezolvării problemelor cu care se confruntă locuitorii din cartierul Greenfield, autoritățile vor cu orice preț să preia de la Romsilva drumul forestier folosit ca rută alternativă de acces în zonă și să-l transforme în drum public. Numai că problema pe care vor să o rezolve autoritățile nu mai există (sau cel puțin are alte soluții decât traversarea pădurii). În numeroase declarații publice, dezvoltatorul Greenfield a arătat că este în curs de soluționare a problemei, punând la dispoziția locuitorilor din zonă trei soluții de îmbunătățire a accesului spre și dinspre oraș.
Prin urmare adevărata miză este cu totul alta, și anume dezvoltarea de noi zone rezidențiale în interiorul pădurii. O dată ce va exista (încă) un drum public, proprietarii din Pădurea Băneasa vor putea construi în voie. Iar dacă ne uităm la cine sunt cei care dețin suprafețe mari de teren în zonă, vom vedea că insistențele autorităților nu sunt deloc întâmplătoare. Marii proprietari de pădure sunt, așa cum presa a relatat în numeroase rânduri, personaje controversate, cu un bogat istoric de retrocedări dubioase și afaceri imobiliare de zeci și sute de milioane de euro.
În aceste condiții, USR București inițiază petiția ”Salvați Pădurea Băneasa” pe care vă invităm să o semnați.
Cu cât vom fi mai mulți, cu atât sunt mai multe șanse ca Pădurea Băneasa să supraviețuiască. După elanul comunist a venit acum urgia imobiliară pesedistă. Sub pretextul rezolvării unei probleme, autoritățile pregătesc însă marea defrișare. Așa că semnați petiția și Salvați Pădurea Băneasa!
UPDATE O asociație de proprietari din cartierul Greenfield cere USR și EcoCivica să nu îi amestece „în lupta lor politică”.
Iată mai jos poziția acestei asociații de proprietari:
„În urma articolului legat de petiția inițiată de USR, publicat de dumneavoastră în ziua de 07.05.2018, solicitam un drept la replică.
Dacă acest demers aparține USR, considerăm că este normal să fie cunoscut și punctul de vedere al cetățenilor simpli, neimplicați politic, reprezentați de Asociațiile de Locatari din cartierul Greenfield. Dorim să facem cunoscută și poziția noastră în legătură cu posibilitatea redeschiderii drumului Vadul Moldovei, redeschidere la care Uniunea Salvați România filiala București se opune printr-o petiție semnată, la o privire fugară, și de oameni din Timișoara, Bacău sau Mangalia.
Credem că suntem în măsură să apreciem obiectiv „pericolul” în care se află pădurea Băneasa, deoarece noi chiar locuim aici și străbatem zilnic potecile sale.
De exemplu, duminica trecută, atunci când câțiva dintre noi am participat la o acțiune de curățare și ecologizare a unei zone din pădure, nu am zărit pe nimeni de la USR să ne sară în ajutor. Nici vreun membru de ONG salvator de mediu nu a călcat prin bălării alături de noi să „culeagă” urmele lăsate de vizitele bucureștenilor iubitori de natură și aer curat. Probabil erau ocupați cu formularea petiției care, în opinia noastră, are și un scop electoral.
De când locuim în acest cartier, nu am văzut vreodată copaci tăiați pentru a face loc vreunei construcții, iar când am observat camioane încărcate cu trunchiuri de copaci, tot noi, locuitorii, am alertat autoritățile. Unde erau vajnicii apărători de mediu atunci? Unde erau consilierii USR?
Nu știm de unde își ia doamna Wring informațiile și de unde știe domnia sa că „autoritățile sunt împinse de mari interese imobiliare private” sau că (cităm cu tot cu greșelile gramaticale) „Odată cu drumul public vor veni și noile dezvoltări rezidențiale, cartiere întregi care vor pune la pământ și puținul rămas din foștii Codri ai Vlăsiei”.
Dorim să-i aducem la cunoștință doamnei Wring că, într-adevăr, autoritățile sunt împinse de la spate de noi, locuitorii din Greenfield, dar probabil ocupată cu scrierea petițiilor, doamna consilier nu mai are timp să citească și cererile noastre, a celor peste 4.000 de cetățeni ai Sectorului1. Noi suntem cei care cerem cu insistență și îndârjire redeschiderea unui drum care există și deja „taie pădurea în două” de zeci de ani.
În ceea ce privește construcția unui alt drum de acces din Centura Bucureștiului (altul decât Aleea Teișani), se știe că dezvoltatorul a cumpărat deja terenul necesar pentru construcția lui și se află în cursul procesului de autorizare, proces care, din păcate, poate dura între 9 și 12 luni. Trebuie luate foarte multe avize și aprobări. Uneori, trebuie obținute și de câte trei ori aceeași aprobare. Noi, locuitorii din Greenfield, încercăm să înțelegem situația generată de acest hățiș birocratic. Din repetatele noastre întâlniri cu dezvoltatorul și cu autoritățile știm că funcționarii municipalității lucrează cât de repede pot, respectând normele legale. Discutăm despre un sistem legislativ extrem de încărcat, care impune foarte multe avize și aprobări. Însă, din momentul în care se vor primi autorizațiile, ni s-a comunicat că pentru construcția drumului vor fi necesare două luni. Poate ne ajută consilierii USR cu acest aspect.
Tot în materialul prezentat de dumneavoastră se reiau aceleași „nenumărate nereguli legate de cartier” semnalate de către EcoCivica. Am vrea să precizăm și noi următoarele:
– ele apar săptămânal în viziunea EcoCivica. Frecvența cu care sunt semnalate „anomaliile” din cartier decredibilizeazaă puternic acțiunile EcoCivica.
– toate problemele reale apărute au fost semnalate de către noi dezvoltatorului. În mai toate cazurile s-au luat măsuri și s-au găsit rezolvări.
– credem că nemulțumirile locuitorilor legate de cartier sunt probleme pe care nu le poate rezolva EcoCivica, mai ales că reprezentanții lor nu sunt prea activi în afara spațiului virtual.
Tot ce cerem noi, de fapt USR-ului și aliatului lor EcoCivica este ca în lupta lor politică să nu ne amestece și pe noi. Suntem oameni maturi, nu atât de „privilegiați” pe cât ne considera acum ceva timp un distins reprezentant al ONG-ului mai sus amintit, dar ne putem purta singuri de grijă. Avem printre noi oameni cu inițiativă, care atunci când întâmpină o problemă nu fac petiții pe Internet, ci trec la fapte. Câțiva dintre noi au întâlniri periodice cu reprezentanți ai autorităților, suntem la curent cu demersurile dezvoltatorului cartierului nostru, cu stadiile în care se află diferitele planuri de dezvoltare a zonei. Data viitoare când mai doriți să faceți o petiție legată de pădurea Băneasa, ne puteți consulta și pe noi.
Cu stima,
Calin Bogdan – locuitor si vicepresedinte al unei asociatii de proprietari”