UPDATE Victor Ponta: ANAF ramane la Finante. Eu voi coordona activitatea de combatere a evaziunii
Premierul Victor Ponta a declarat ca ANAF va ramane la Ministerul de Finante, precizand ca, in calitate de prim-ministru, va coordona activitatea de evaziune fiscala nu doar prin ANAF, ci si prin celelalte institutii, avand posibilitatea de a cere informatii de la DGIPI, SRI si SIE, scrie Mediafax.
„ANAF e la Ministerul de Finante. Nu pleaca in alta parte. Facem o alta structura din cadrul ANAF, cum de altfel v-a spus si domnul Chitoiu de fiecare data, in sensul in care Garda Financiara, Controlul vamal, celelalte, sa fie unite intr-o directie antifrauda care sa nu mai aiba ca obiect verificarea tuturor firmelor mici, buticuri si firme care isi platesc taxe si sa se duca, asa cum e in tarile din Occident, exact pe zonele de evaziune fiscala, deci sa fie mult mai eficienta in combaterea evaziunii”, a spus Ponta.
El a precizat ca, in calitate de premier, are posibilitatea sa coordoneze nu doar activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin ANAF, ci si prin celelalte institutii.
„Primul-ministru are ca atributii si posibilitatea sa coordoneze nu doar activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin ANAF, ANAF fiind la Finante, dar si coordonarea cu celelalte institutii, fie ca e vorba de Politie, de serviciile de informatii, care sprijina combaterea evaziunii fiscale, pentru ca e foarte important sa ai informatii si de la DGIPI si de la SRI si de la SIE cand e vorba de spalare de bani si evaziune fiscala trasnfrontaliera. Acest lucru nu-l poate face seful ANAF, ci pot sa-l fac doar eu, pentru ca am aceasta autoritate de a coordona si de a cere informatii de la toate institutiile”, a spus Ponta.
Acesta a aratat ca asteapta de la ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, propunerile in sensul conturarii acestei structuri, aratand ca multe dintre idei ii sunt deja cunoscute si este de acord cu ele.
Daniel Chitoiu: Guvernul va adopta in maximum doua saptamani actul normativ privind infiintarea structurii de Antifrauda vamala si fiscala
Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a anuntat luni ca Guvernul va adopta in maximum doua saptamani actul normativ privind infiintarea structurii de Antifrauda fiscala si vamala, care va functiona in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
„Niciodata nu s-a pus in discutie ca ANAF sau structura de control sa treaca in subordinea Guvernului, ci structura nou-formata prin preluarea atributiilor de la Garda Financiara, Directia de Supraveghere si Control Vamal si Directia de Inspectie Fiscala din cadrul ANAF vor fi preluate de aceasta noua structura de Antifrauda fiscala si vamala. (…) In maximum doua saptamani vom da actul normativ, care este un act normativ cu putere de lege, pentru ca va reorganiza trei institutii ale statului, urmand ca in termen de maximum 45-60 de zile sa putem sa constituim noua structura, care se va constitui la nivel national si regional”, a declarat Chitoiu la sfarsitul sedintei USL de la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.
El a subliniat ca noua structura nu va fi trecuta in subordinea premierului, ci va functiona tot in cadrul ANAF.
Chitoiu a mai aratat ca noua structura va avea rolul de a combate si de a reduce semnificativ evaziunea fiscala.
Saptamana trecuta, Ponta a afirmat ca ANAF, Garda Financiara si Directia de Control Vamal vor fi reorganizate intr-o Directie Antifrauda, care se va ocupa tintit de combaterea evaziunii fiscale la accize, legume-fructe si alte produse, nu de „buticul din colt”.
„Impreuna cu ministrul Chitoiu am discutat ca actuala formula a ANAF va suferi modificari – Garda Financiara, Controlul Vamal vor fi reorganizate in ceea ce functioneaza deja in majoritatea tarilor europene, si anume o Directie Antifrauda care sa nu mai stea toata ziua sa controleze pe buticul din colt si firma care isi plateste impozitele, ci sa mearga tintit acolo unde avem probleme de evaziune fiscala: accize, combustibil, legume-fructe si alte produse”, a spus miercuri Ponta.
El a raspuns astfel intrebat de jurnalisti cum comenteaza o declaratie recenta a vicepremierului Liviu Dragnea, conform caruia, daca ANAF nu prezinta rapid un plan pentru combaterea evaziunii, va fi infiintata o structura in subordinea Guvernului.
Chitoiu a declarat recent ca vor fi restructurate „din temelii” structurile de control pe evaziune si frauda fiscala, fiind dati afara oamenii din aceste institutii si angajati cei „competenti si integri”.
La sfarsitul anului trecut, in contextul negocierilor pentru formarea noului Guvern, Ponta a declarat ca ANAF nu trece in subordinea sa si ca va ramane la Finante.
Surse din USL au declarat insa atunci ca, in pofida acestei declaratii, Ponta ar fi intentionat sa treaca, prin ordonanta de urgenta, ANAF in subordinea sa, ceea ce l-ar fi lasat pe ministrul de Finante, liberalul Daniel Chitoiu, fara o parte din portofoliu.