UPDATE Virusul chinez a ajuns în alte 11 țări, inclusiv din Europa. Ultimul bilanț: 41 de morți, peste 1.300 de cazuri / China interzice excursiile de grup în țară și în străinătate
Numărul deceselor provocate de coronavirusul chinez a sărit sâmbătă de la 26 la 41, autoritățile de la Beijing luând măsuri de limitare a călătoriilor populației și anulând numeroase adunări publice, transmite Reuters. Două cazuri de infectare cu noul coronavirus chinez au fost confirmate în Franța, fiind primele de acest tip din Europa. Peste 1.300 de oameni sunt infectați la nivel global, iar autoritățile sanitare din toată lumea încearcă să prevină o pandemie.
Cele mai importante informații de sâmbătă, LIVETEXT pe HotNews.ro:
17:05 China confirmă un total de 1.372 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, respectiv 41 de decese, înregistrate la nivel național până sâmbătă la ora locală 18.00, potrivit televiziunii de stat CCTV, citează Reuters.
16:50 Guvernul chinez va suspenda excursiile organizate în China și în străinătate, a anunțat televiziunea publică, citată de AFP.
Începând de luni, agențiile chineze de turism nu vor mai putea vinde rezervări de hoteluri.
15:56 Epidemia de pneumonie virală „se accelerează” și plasează China într-o „situație gravă”, a afirmat președintele Xi Jinping, care a cerut întărirea autorității regimului comunist (AFP).
15.39 Moscova este în discuții cu autoritățile chineze pentru scoaterea cetățenilor ruși din Wuhan. Franța are și ea în plan evacuarea cetățenilor săi, pe care vrea să-i ducă în Changsha, provincia Hunan.
15.03Operațiune specială a SUA, care îi va scoate cu un avion pe cei 230 de americani din Wuhan
14.40 Capitala Beijing va opri, începând de duminică, toate cursele de autobuz către alte provincii
13.42 Un spital din Hong Kong a plasat din greşeală o pacientă cu coronavirus, în vârstă de 62 de ani, în alt salon decât trebuia, riscând să răspândească infecţia.
12.05 În Hong Kong a fost declarată stare de urgență din cauza virusului. Școlile și Universitățile vor fi închise până pe 17 februarie, zborurile și cursele de tren către Wuhan sunt suspendate, iar toate vizitele oficiale în China continentală pentru sărbătorile de Anul Nou au fost anulate.
11.32Orașul Wuhan va construi un al doilea spital dedicat tratării pacienților cu coronavirus. În orașul aflat în centrul epidemiei a început deja ridicarea unui spital cu 1.000 de paturi ce trebuie finalizat în doar câteva zile.
Australia a anunțat confirmarea celui de-al patrulea caz din țară și se așteaptă la creșterea acestui număr pentru că este o destinație populară pentru turiștii chinezi.
11.06 Stocul de produse medicale din Wuhan este foarte limitat, a declarat un oficial al provinciei Hubei, acesta făcând apel la producătorii interni și internaționali pentru furnizarea de provizii, în special măști și costume de protecție. (Reuters)
10.44 Japonia a confirmat al treilea caz de infectare cu coronavirus. Este vorba de o femeie de 30 și ceva de ani ce trăiește în Wuhan, aceasta venind în arhipelagul nipon pe 18 ianuarie. (Reuters)
09.34 În total, 450 de medici şi alt personal sanitar al Armatei Populare de Eliberare au ajuns cu avionul la Wuhan (centrul Chinei) pentru a participa la lupta împotriva noului coronavirus, a anunţat sâmbătă agenţia Xinhua, preluată de AFP. Unii dintre aceştia au experienţă în lupta împotriva virusului Ebola şi SARS. (Xinhua, Agerpres)
––––
Televiziunea chineză de stat CGTN a anunțat sâmbătă, pe Twitter, că un doctor ce trata pacienți în Wuhan, Liang Wudong (62 de ani) a murit din cauza virusului. La acest moment nu este clar dacă moartea sa este inclusă în bilanțul oficial de 41 de decese, dintre care 39 s-au consemnat în provincia Hubei, unde este și orașul Wuhan.
Wuhan, un oraș cu 11 milioane de locuitori, este practic închis de joi, aproape toate zborurile fiind anulate, iar la ieșirile din oraș fiind instalate puncte de control. Autoritățile au implementat restricții de transport în toată provincia Hubei, ce are o populație de 59 de milioane de oameni.
Sâmbătă, în Beijing, lucrători în costume de protecție verifică temperatura pasagerilor ce intră în stații de metrou, iar unele curse feroviare din regiunea deltei fluviului Yangtze au fost suspendate.
Numărul cazurilor confirmate în China este de 1.287, potrivit Comisiei Naționale de Sănătate. Virusul a fost depistat și în Thailanda, Vietnam, Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Nepal, Malaezia, Franța, Statele Unite și Australia.
–––––-
Coronavirusul pare să fi plecat dintr-o piață din Wuhan în care se vindea, ilegal, și carne de animale sălbatice.
Virusul, care nu are tratament și se poate răspândi prin aer, creează panică din cauza numărului de necunoscute, la acest moment încă nefiind clar cât de periculos este și cât de ușor se răspândește. Printre simptome se numără febra, dificultățile de respirație și tusea. Trei echipe de cercetători vor începe dezvoltarea de potențiale vaccinuri, intenția fiind de a avea unul până în luna iunie.
Organizația Mondială a Sănătății a fost, joi, din nou divizată în ceea ce privește declararea unei urgențe de sănătate publică la nivel internațional în cazul virusului chinez. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat că „este o urgență în China”, dar nu a devenit încă o urgență la nivel mondial, „deși poate deveni una”.
De unde a venit virusul? Un studiu publicat miercuri de 4 cercetători chinezi în revista Journal of Medical Virology arată spre șerpi. Mai exact, spre cele două specii de șerpi des întâlnite în sud-estul Chinei (unde a apărut focarul): Bungarus multicinctus și Naja atra, sau cobra chineză, scriu autorii studiului.