Sari direct la conținut

Utile: Cele mai comune greseli fatale de medicatie; Cancerele vor fi detectate cu ajutorul testelor de sange; Persoanele paralizate ar putea sa mearga cu ajutorul unor stimuli electrici; Cat de greu e sa fii tata de fata?

HotNews.ro

Sudoku si jogging, impotriva Alzheimer. Pentru a fi feriti de dementa, puneti-va mintea la contributie cel putin o ora pe zi. Insomniile si agitatia pot degrada creierul. Memoria poate fi afectata iremediabil in cazul celor care duc o viata agitata, stresanta, se lupta sa fie primii, accepta cu greu sa piarda, sufera de insomnii sau depresie. Probleme au si cei care au trecut printr-un accident vascular cerebral, nu si-au tratat la timp hipertensiunea, colesterolul, diabetul, au avut o viata excesiv de sedentara, scrie EvZ.

Persoanele paralizate ar putea sa mearga cu ajutorul unor stimuli electrici. Soareci paralizati, cu maduva spinarii taiata, au fost facuti sa mearga cu ajutorul stimulilor electrici, in combinatie cu antrenamente regulate si medicamente, in cadrul unei cercetari, ale carei rezultate au fost publicate in revista Nature Neuroscience. Dupa cum scrie Mediafax, experimentul arata ca soareci paraplegici, ale caror fibre nervoase au fost sectionate, pot reincepe sa mearga fara sa se incerce refacerea fibrelor sectionate sau sa se restabileasca circuitul nervos ce leaga maduva spinarii de creier. Rezultatele cercetarii pot fi folosite pentru tratarea pacientilor care au maduva afectata, scrie Romania Libera.

Cat de greu e sa fii tata de fata? E simplu cat timp cea mica imbraca papusi, se impiedica in piruete in costumul de balerina si crede ca cel mai bun print e tata. E greu insa cand intra in scena alti printi. Se spune ca relatia tata-fiica poate fi una speciala cand parintele stie sa interactioneze cu copilul, si ca sentimentul de „fata lui tata” le confera fetitelor un mare grad de siguranta si de mandrie, scrie EvZ.

Cancerele vor fi detectate cu ajutorul testelor de sange. Oamenii de stiinta de la Universitatea de Medicina ECRC Charite si de la Centrul Max-Delbrueck spun ca, in viitor, cancerele la colon si stomac vor putea fi diagnosticate mai rapid cu ajutorul a doua noi teste de sange. Aceasta procedura, potrivit specialistilor, este mai ieftina si mai usor de realizat decat procedurile invazive sau examenele neplacute. Testele folosesc mostre de sange pentru a detecta semnale genetice specifice bolii si pot indica daca tumorile urmeaza sa se raspandeasca. Expertii spun ca mostrele de sange pot fi recoltate de asistente sau medici fara a fi necesare echipamente sau stagii de formare speciale, scrie Gandul.

Macesele ne protejeaza de gripa. Din macese se face, in cele mai multe cazuri, un decoct cu actiune imunostimulatoare, ajutand la combaterea racelilor si altor infectii. De asemenea, acest preparat are efect vasodilatator, antiinflamator si diuretic. De aceea, decoctul de maces este recomandat in tratarea unei varietati de probleme de sanatate, cum sunt avitaminozele, enterocolitele, virozele respiratorii, dar si tulburarile de circulatie periferica, scrie Adevarul.ro

Cele mai comune greseli fatale de medicatie. In fiecare an, 1,5 milioane de oameni se imbolnavesc grav din cauza greselilor de medicatie, iar 100.000 de persoane mor. De ce trebuie sa se intample aceste lucruri, daca pot fi prevenite? Potrivit ziare.com, care citeaza site-ul, Care 2, cele mai comune greseli de medicatie sunt: Confuzia intre medicamente cu nume similare. Acest lucru se poate intampla din foarte multe cauze, fie scrisul doctorului este ilizibil, fie calculatorul farmacistului a dat o eroare, fie farmacistul ia de pe raft medicamentul gresit, deoarece sunt foarte asemanatoare. Potrivit datelor, 25% dintre erorile raportate sunt din cauza confunziei numelor. Roaga medicul sa scrie cat mai citet si dupa ce iti primesti medicamentele, verifica inca o data de pe reteta, scrie Romania Libera.

Bolile rare nu sunt o raritate. In Romania, numarul persoanelor care sufera de afectiuni rare este egal cu cel al bolnavilor de hepatita B, apreciaza specialistii.Un milion de romani sufera de boli cu o incidenta redusa la nivel mondial. Frecventa lor ar putea fi mai mare in realitate, arata statisticile europene. Bolile rare sunt foarte variate, fiind recunoscute la nivel european aproximativ 6.000-8.000 de astfel de afectiuni. Asa se explica de ce, in ciuda faptului ca sunt putine persoane care sufera de o anumita boala, numarul total al pacientilor se ridica la peste 25 de milioane in Europa si la peste un milion la noi in tara, scrie Adevarul.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro