Utile: De ce orgasmul si drogurile au efecte similare asupra organismului; Care este legatura dintre colesterol si creier?; „Capcana” alimentelor fara grasimi; Exista suflete-pereche?
Exista suflete-pereche? Corul visatorilor va zice mereu: „Exista, cu siguranta, suflete-pereche”, iar pragmaticii vor stramba din nas in fata a ceea ce numesc mit si iluzie. Povestile cu happy- end ale copilariei, lecturile bulversante ale adolescentei, filmele cu personaje ce traiesc iubiri colosale ne fac sa tanjim, la fel ca personajele de poveste ce ne-au marcat de-a lungul timpului, dupa cel/ cea care trebuie sa fie sufletul-pereche. Daca pornim in cautarea partenerului convinsi ca unul singur ne este destinat si ca, odata gasit, compatibilitatea maxima va face ca relatia sa mearga ca pe roate, riscam sa esuam lamentabil. „O relatie fericita nu vine de la sine, nu este o magie care sa dureze la nesfarsit. Ea se construieste prin acceptare si printr-un efort permanent, comun, in care fiecare daruieste si primeste zilnic”, spune psihologul Laura Melniciuc, potrivit EvZ.
„Capcana” alimentelor fara grasimi. Multe dintre alimentele etichetate ca fiind „fara grasimi” au, in realitate, o cantitate insemnata de zahar si carbohidrati, atentioneaza medicii nutritionisti. „Am invatat ca cel mai mare dusman al siluetei este grasimea. Adevarul este ca problema grasimii reprezinta doar o parte din lupta pentru pierderea in greutate. Doar pentru ca un aliment nu contine grasimi nu inseamna, neaparat, si ca el nu are un nivel ridicat de calorii. Multe dintre produsele fara grasimi sunt, de fapt, foarte bogate in zahar si carbohidrati. Iar aceste calorii, consumate in exces, se transforma exact in ceea ce incercam sa evitam, respectiv grasime”, explica dr. Luigi Gratton, medic specialist in Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc, derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA), potrivit Gandul.
Doua milioane de romani au astm si bronsita cronica. Societatea Romana de Pneumologie estimeaza ca in Romania sunt doua milioane de persoane cu astm si bronsita cronica, dar aceasta cifra poate fi mult mai mare intrucat sunt numeroase cazuri nediagnosticate. „Am considerat ca este absolut necesar sa comunicam presei si populatiei datele pe care le avem cu privire la incidenta si costurile celor doua afectiuni in tara noastra. Mai mult decat a atrage atentia, este timpul sa luam masuri”, a declarat, luni, Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, potrivit Romania libera.
Telemedicina de urgenta, ajutor pentru spitalele mici. Dupa succesul de la Targu Mures, sistemul de comunicare intre unitatile de primiri urgente ar putea fi implementat si la Bucuresti, pentru a veni in ajutorul spitalelor mici din apropierea autostrazilor. Intr-o luna si jumatate, de cand a fost inaugurat, sistemul de telemedicina de urgenta de la Targu- Mures a fost solicitat, in medie, pentru trei cazuri pe zi, scrie Adevarul.
Nepregatiti pentru vaccinarea antigripala. Licitatia pentru vaccinul care protejeaza de gripa de sezon nu s-a terminat inca, iar imunizarea contra A/H1N1 incepe abia in decembrie.Desi era programata sa inceapa de la 1 octombrie, vaccinarea contra gripei obisnuite mai intarzie o saptamana, anunta oficialii Ministerului Sanatatii (MS). In alte state, cum ar fi SUA si China, a inceput deja imunizarea contra virusului A/H1N1, scrie EvZ.
De ce orgasmul si drogurile au efecte similare asupra organismului. Orgasmul are asupra organismului uman acelasi efect pe care il au si stupefiantele. Aceasta este concluzia unei cercetari realizate de oameni de stiinta americani de la Universitatea Wisconsin. Ei au analizat comportamentul persoanelor drogate, dupa care au scanat creierul a 18 persoane in timpul actului sexual si al orgasmului. Potrivit profesorului Martie Haselton, autorul acestei cercetari, rezultatele scanarilor semanau cu efectele pe care heroina le produce in organism, scrie Gandul.
Care este legatura dintre colesterol si creier? Stresul si excesul de alimente bogate in grasimi, in special cele de origine animala, sunt considerate de zeci de ani principalele cauze care determina cresterea nivelului colesterolului in sange, raspunzator de aparitia si agravarea bolilor cerebrovasculare si cardiovasculare. Dar, iata ca un nou studiu sustine ca exista si beneficii incontestabile ale colesterolului, cum ar fi de pilda faptul ca el ajuta la formarea celulelor nervoase ale creierului. Potrivit expertilor de la Institutul Medical Karolinska, din Suedia, colesterolul contribuie la productia de dopamina, unul dintre principalii neurotransmitatori de la nivelul sistemului nervos (o substanta implicata in special in controlul motricitatii si stimularea activitatii cardiovasculare), scrie Romania libera.
Talpa gastei, un remediu eficient impotriva depresiei. Datorita substantelor active din compozitia sa (vitaminele A,C si E, taninuri, flavonoizi, glicozide amare, acizi fenolici si leonurina, un compus specific), planta actioneaza ca antidepresiv, calmant cardiac si gastric. Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie, recomanda preparatele din talpa gastei bolnavilor cu aritmii de origine nervoasa (deoarece combat senzatia de sufocare), hipertensivilor (pentru ca regleaza presiunea sangelui), bolnavilor cu ischemie cardiaca si celor anxiosi, scrie Adevarul.