Utile: Doar jumatate dintre adulti se spala pe maini dupa ce au fost la toaleta; Studiu inedit facut pe creierul a 40 de luptatori de gherila columbieni; Noi reglementari pentru siguranta alimentelor, iar fiecare organ al corpului uman are alta varsta
Cum scapati de balonare. Nu luati masa pe fuga, evitati dulciurile, beti multe lichide, dar nu carbogazoase, si faceti miscare cel putin 30 de minute pe zi. Balonarea abdomenului nu va face doar sa aratati mai grasi, ci provoaca si disconfort fizic. Puteti evita aceasta stare, fara un efort prea mare, apeland la exercitii fizice, dar si daca va oferiti suficient timp pentru a savura mancarea, noteaza EvZ.
Tu stii cu cine dai mana? Doar jumatate dintre adulti se spala pe maini dupa ce au fost la toaleta. Potrivit UNICEF, un banal gest – spalatul pe maini – poate salva anual vietile a mai mult de un milion de copii din lume. Unul din patru adulti nu se spala pe maini dupa ce schimba scutecele sau pampersii sugarilor, mai putin de jumatate dintre persoane se spala pe maini dupa ce ingrijesc un animal (de companie sau din gospodarie) sau dupa ce curata in urma lui. Mai mult, statisticile arata ca doar unul din trei adulti se spala pe maini dupa ce stranuta sau tuseste si unul din sase adulti se spala pe maini dupa ce intra in contact cu bani, desi acestia sunt un purtator major de microbi cauzatori de boala. In acelasi timp, jumatate dintre persoane se spala dupa ce folosesc toaleta, noteaza Gandul.
Fiecare organ al corpului uman are alta varsta. Indiferent de varsta reala pe care o aveti, unele dintre organe au doar cateva zile, pentru ca celulele se regenereaza constant, anunta un studiu american recent. Organele care se regenereaza cel mai rapid sunt: papilele gustative – la fiecare 10 zile, plamanii – la doua, trei saptamani, ficatul – la fiecare cinci luni, unghiile – pana la 10 luni si parul – intre 3 si 6 ani, noteaza Adevarul.
Studiu inedit facut pe creierul a 40 de luptatori de gherila columbieni. Procesul de invatare a alfabetului intareste conexiunile dintre diferitele zone ale creierului, arata unui studiu realizat pe 20 de luptatori de gherila columbieni care au invatat sa citeasca la o varsta adulta. „Izolarea modificarilor induse in creierul uman de procesul de invatare a alfabetului era, pana in prezent, aproape imposibila, din cauza prezentei altor factori perturbatori”, explica Cathy Price, co-autoare a acestui studiu, publicat in revista Nature. Astfel, potrivit specialistului, copiii dobandesc, in acelasi timp cand invata sa citeasca, si o serie de cunostinte noi, scrie Gandul.
Noi reglementari pentru siguranta alimentelor. Sloganul Zilei Mondiale a Alimentatiei, marcate azi: „Securitate alimentara pe timp de criza“. Accentul cade in special pe consumul excesiv de alimente care contin substante toxice pentru organism, ce ar putea favoriza aparitia cancerului. Potrivit directorului general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Margaret Chan, sigurantei alimentare ar trebui sa i se acorde la fel de multa importanta ca si medicamentelor, noteaza Adevarul.
De ce ne cade parul toamna. Ce contraofensiva pregatesc farmaciile. Stresul, poluarea, dietele drastice, inaintarea in varsta si vopseaua de par degradeaza radacina firului. Exista solutii pentru a stopa caderea, ne sfatuiesc farmacistii. Numarul persoanelor care se confrunta cu afectiuni precum caderea parului este in continua crestere toamna, spun specialistii. „Caderea parului este o afectiune sezoniera, astfel ca toamna si primavara tot mai multe persoane vin si ne solicita produse care sa stopeze pierderea firelor de par”, afirma farmacistul Mioara Duglea. Si stresul joaca un rol important in caderea parului, alaturi de inaintarea in varsta, poluarea si administrarea unor medicamente, scrie Gandul.