Utile: Evitati calatoriile daca sunteti raciti; Unde e mai bine sa lucrezi: la stat sau la privat; Cum te poti imbolnavi de pe internet; Cinci lucruri de evitat in sarcina
Evitati calatoriile daca sunteti raciti! Autoritati in domeniul sanatatii ii indeamna pe cei care au simptome de gripa sa nu calatoreasca, in conditiile in care traficul creste in decembrie. Odata cu cresterea numarului de persoane care calatoresc in perioada Sarbatorilor creste si riscul raspandirii gripei noi, avertizeaza expertii in sanatate publica. Asa ca autoritatile au inceput campanii de informare si ofera noi sfaturi. Comitetul de urgenta al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), intrunit zilele trecute, recomanda sa nu se inchida granitele si sa nu se restrictioneze traficul international de calatori ori comertul. Cei bolnavi, in schimb, sunt sfatuiti sa nu calatoreasca. Integral in EvZ.
Unde e mai bine sa lucrezi: la stat sau la privat? Patronii ofera lefuri mai mari si posibilitati de avansare rapida. La stat, in schimb, locurile de munca sunt mai sigure, mai prost platite, dar programul este mult mai relaxat. Despre cei care lucreaza la stat, credinta generala a romanilor, alimentata de anii comunismului, este ca muncesc „putin si prost”, ceea ce nu e adevarat in toate cazurile. La privat, in schimb, rare sunt situatiile in care cei care nu performeaza sunt tinuti pe post. Joburile la patron au insa dezavantajul ca pot fi extrem de epuizante, scrie EvZ.
Cum te poti imbolnavi de pe internet. Accesul rapid si foarte usor pe internet la informatiile din domeniul medical ne pot face sa devenim ipohondri si sa traim cu frica permanenta ca suferim de unele dintre cele mai cumplite boli, avertizeaza medicii citati de editia on-line a cotidianului Telegraph. Astfel, cercetatorii au ajuns sa vorbeasca acum de un nou sindrom, si anume „cyberhondria”. Medicii sustin ca usurinta cu care pot fi gasite pe internet tot felul de informatii medicale nu este tocmai in beneficiul celor interesati de astfel de subiecte. Desi unele recomandari medicale ii pot ajuta pe oameni sa se fereasca de anumite afectiuni sau sa se prezinte la medic pentru diverse analize, rezultatele aflate pot duce, adesea, la temeri nefondate in randul utilizatorilor. Astfel, internetul ne face sa devenim ipohondri, concluzioneaza specialistii. Cititi mai mult in Gandul.
Ardeiul rosu si portocalele te feresc de raceala. Luati zilnic 200 de mg de vitamina C, pe care le puteti gasi intr-un ardei rosu, doua portocale, un grepfrut sau 100 de grame de patrunjel. Acesta reprezinta aportul necesar de acid ascorbic, care ne asigura un sistem imunitar puternic pe timp de iarna, spun medicii. In ceea ce priveste cantitatea de vitamina A, aportul zilnic recomandat este de 800 de micrograme, pe care ni le putem procura din morcovi, ficat, peste ou sau unt. „In afara vitaminelor, mineralele de care are nevoie sistemul imunitar sunt zincul si seleniul. 10 mg de zinc pe zi ni le putem furniza din paine si cereale integrale, seminte de dovleac sau fructe de mare. Integral in Gandul.
Cinci lucruri de evitat in sarcina. Indeosebi in primele trei luni de sarcina, e bine sa nu faci sport. Relaxeaza-te, dormi cat mai mult si evita zdruncinaturile. Daca nu obisnuiai sa faci exercitii fizice inainte de a ramane insarcinata, nu e o idee buna sa incepi tocmai acum. Dupa finalul primul trimestru de sarcina, poti sa faci sport. E benefic atat pentru tine, cat si pentru copil, cu mentiunea sa incepi cu miscari usoare si sa te opresti imediat ce simti ca ai obosit. Integral in Click.
Candidoza, cel mai des intalnita afectiune bucala. Candidoza bucala este cea mai frecventa afectiune bucala, produsa de o ciuperca. Aceasta se gaseste in mod obisnuit in gura, dar devine activa numai cand exista factori generali sau locali favorizanti. Dintre cauzele locale pot fi mentionate: scaderea secretiei salivare, tratamente cu corticosteroizi, igiena bucala deficitara, fumatul sau scaderea ph-ului local. Printre factorii generali se numara: tratamentele indelungate cu antibiotice, cu citostatice sau corticosteroizi, scaderea imunitatii organismului, din cauza contraceptivelor orale, in cazul diabetului si al mal nutritiei. Integral in Libertatea.