Sari direct la conținut

Utile: Fumatul in masina, mai daunator ca gazele de esapament; De ce ingrasa sucurile cu 0% zahar; De unde luam vitaminele pentru alimentatia copiilor; Obezitatea, mai frecventa in randul femeilor nefumatoare

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

Fumatul in masina, mai daunator ca gazele de esapament. Inhalarea fumului de tigara intr-un spatiu mic, cum este masina, afecteaza sanatatea intr-o masura mai mare decat gazele de esapament eliberate de automobil. „In masina, concentratia particulelor toxice din aer este de 27 de ori mai mare decat in casa unui fumator si de 20 de ori mai mare ca intr-un bar. In aceste conditii este mai sanatos sa avem teava de esapament in interiorul masinii decat sa fumam o tigara”, sustin medici britanici. Douglas Noble, un expert in sanatate al Asociatiei Medicale Britanice a propus colegilor sai inasprirea legislatiei tutunului si alcoolului. Membrii asociatiei au votat in favoarea restrictionarii fumatului la volan si introducerea unui pret minim impus pentru alcool, scrie EVZ.

De ce ingrasa sucurile cu 0% zahar. Alimentele dietetice, considerate o solutie de catre persoanele care vor sa scape de kilogramele in plus, fac de fapt mai mult rau. Aceasta este concluzia unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Texas, care sustin ca sucurile cu 0% zahar ingrasa. Dupa ce au monitorizat timp de zece ani un grup de 500 de persoane, jumatate femei si jumatate barbati, oamenii de stiinta au constatat ca bauturile dietetice nu au facut decat sa creasca nivelul de zahar din sange. De asemenea, s-a mai constatat ca aceste bauturi maresc de trei ori apetitul, fapt ce duce inevitabil la luarea in greutate. Pe parcursul studiului s-a mai constatat ca acest tip de bautura, chiar daca este bauta in cantitati mici, se afla in stransa legatura cu grasimea abdominala, anunta Gandul.

Cum ne hidratam corect vara. Pentru a recupera sarurile minerale pierdute prin transpiratie, este indicat sa consumam cat mai multe sucuri de fructe, ceaiuri si supe de legume. Conform recomandarilor generale, ar trebui sa bem doi litri de apa pe zi. Specialistii spun ca este important si cum ne hidratam, adica in cantitati mici si cu lichide la temperatura camerei. Organismul uman este alcatuit in proportie de 65% din apa. De aceea, necesarul de lichide al fiecaruia dintre noi difera in functie de greutatea corpului. Aportul de apa se calculeaza si conform varstei, gradului de activitate fizica, tipului de alimentatie si temperaturii mediului in care traim. Si cum vara pierdem o cantitate considerabila de apa prin transpiratie, este esential sa avem grija sa realimentam rezervele de apa ale organismului, informeaza Adevarul.

De unde luam vitaminele pentru alimentatia copiilor? Alimentatia celor mici este deosebit de importanta pentru a asigura o crestere sanatoasa si armonioasa, iar sursele de vitamine necesare organismului se gasesc in cele mai variate alimente. Vitamina A se gaseste in produsele animale, de obicei in asociere cu lipidele (de exemplu, in produsele lactate si ficat), dar si in margarina. Precursorii vitaminei A (carotenoizii) se gasesc in plantele colorate (fructele si legumele galbene si rosii). Vitamina D poate fi gasita in uleiul din ficat de cod, pestele gras (macrou, hering, somon, sardine), drojdia de bere. Cantitati variabile se gasesc in unt, ficat, oua, laptele uman si cel de vaca si in preparatele fortifiate cu vitamina D (lapte, cereale, margarina), scrie Libertatea.

Dovedit stiintific: cafeaua tine Alzheimerul la distanta. Cofeina din cafea blocheaza productia de beta-amiloida, o proteina care „infunda” creierul bolnavilor si duce la aparitia Alzheimerului. In plus, cafeaua stimuleaza productia altei substante implicate in regenerarea axonilor, structuri care leaga celulele nervoase. Cercetatorii de la „Florida Alzheimer’s Disease Research Center” au testat eficienta cafelei pe soareci sanatosi, dar si pe soareci cu Alzheimer. Experimentul este asemanator celui efectuat pe bolnavii cu Alzheimer, anunta EVZ.

Obezitatea, mai frecventa in randul femeilor nefumatoare. Femeile care nu fumeaza prezinta un risc crescut de a deveni obeze si de a muri din cauza unei afectiuni asociate obezitatii, este concluzia unui studiu realizat pe un esantion de 8.000 de femei, cu varsta cuprinsa intre 45 si 64 de ani. Oamenii de stiinta, coordonati de dr. Dr Laurence Grue, de la NHS Health Scotland, au constatat ca 60% dintre nefumatoare erau obeze, spre deosebire de 40% dintre femeile care erau dependente de nicotina si aveau un indice al masei corporale trecut de 30 (nr. valoare ce este specifica obezitatii). Cercetatorii au precizat ca rata de obezitate in randul nefumatoarelor era mai crescuta in randul femeilor care aveau venituri mici. Potrivit datelor, dintre acestea, 70% erau obeze sau supraponderale, informeaza Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro