Utile: Noi moduri de diagnosticare a cancerului; Cum sa amenajam camera de baie; Sfecla rosie scade tensiunea arteriala; Sezonul vacantelor care se termina la spital
Detectarea cancerului in timp record. Societatea DiagnoSwiss din cantonul Valais (sudul Elvetiei) va incepe din luna septembrie sa comercializeze un dispozitiv ce face posibila detectarea mai multor boli infectioase si a catorva tipuri de cancer. Instrumentul face posibila detectarea mai multor boli infectioase, depistarea catorva tipuri de cancer, a bolilor endemice sau efectuarea unor teste serologice. „Si toate acestea in timp record”, subliniaza Joel Rossier, director stiintific la aceeasi societate. Noi propunem un prim panel cu aproximativ zece teste. Rezultatele vor fi eliberate in zece minute, fata de doua pana la sase ore in prezent”. DiagnoSwiss se gandeste sa-si vanda dispozitivul in Elvetia si, de asemenea, in tari in care efectuarea acestor analize nu se face inca prin metode automatizate, ca de exemplu cele din Orientul Mijlociu, America de Sud sau Europa de Est, scrie Romania Libera.
100% feminin. Avand un spatiu ce masoara aproximativ 6 mp, baia prezentata reuseste sa treaca peste constrangerile impuse de suprafata, remarcandu-se prin decorul delicat, 100% feminin. Prima etapa a amenajarii a constat in gasirea unei solutii in vederea alegerii si amplasarii optime (in functie de spatiul avut la dispozitie) a dotarilor si obiectelor sanitare. Din acest motiv, a renuntat la ideea initiala de a pozitiona pe latura lunga a incaperii o cada, deoarece spatiul ar fi fost ingustat. A apelat, in schimb, la o cabina de dus ce valorifica foarte bine un intrand de pe partea laterala a baii, obtinut in urma mascarii cu gips-carton a coloanei de scurgere. In plus, nisa deja existenta a furnizat trei dintre laturile cabinei. Practic, investitia proprietarilor a constat doar dintr-o cuva mica patrata si doua panouri glisante care inchid perimetrul, afirma Romania Libera.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Medicala din Exeter spun ca sucul de sfecla rosie consumat in mod regulat duce la scaderea tensiunii arteriale si previne aparitia bolilor de inima, datorita continutului de potasiu si acid folic. In acelasi timp, sucul de sfecla rosie are si un continut ridicat de vitamine, fapt ce ajuta la imbunatatirea metabolismului, combaterea anemiei si imbunatatirea functiei ficatului, pe care il ajuta sa distruga grasimile depozitate. Cercetatorii spun ca un pahar cu suc de sfecla are 80 de kilocalorii, 3,4 grame fibre, 1,7 grame de carbohidrati, 136 mg acid folic, 131 mg sodiu, 519 mg potasiu, care previne si trateaza afectiunile cardiace. Continutul de magneziu din aceasta leguma este recomandata de specialisti in restabilirea echilibrului psihic, relateaza Gandul.
Sezonul vacantelor care se termina la spital. Spitalele de Boli Infectioase din Bucuresti si din tara sunt asalatate de pacienti cu enterocolite. „Incepand din luna iunie, am tot avut astfel de cazuri. Sute de pacienti pe luna”, precizeaza medicul Emanoil Ceausu, de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes”, din Capitala. Medicii spun ca numarul cazurilor ar putea fi chiar mai mare, avand in vedere ca in spatele unui caz diagnosticat se ascund alte cinci nedepistate. Enterocolitele sunt afectiuni digestive care se manifesta prin diaree, varsaturi, febra, greata, frisoane, stare generala proasta. Acestea pot fi determinate de infectii diverse, cu bacterii, virusuri, ciuperci, paraziti. „Clientii” vin mai ales din vacante cu enterocolite, scrie Evenimentul Zilei.