Utile: Optimismul reduce riscul de maladii cardiace; "Nano-albinele" impotriva cancerului; Obiceiuri domestice care imbolnavesc
Optimismul reduce riscul de maladii cardiace Femeile care sunt optimiste prezinta un risc mai mic de a dezvolta maladii cardiace sau de a deceda prematur, arata un studiu american de la Universitatea din Pittsburgh. Aceasta cercetare este in concordanta cu o alta realizata la inceputul acestui an de o echipa de cercetatori olandezi, care demonstrase faptul ca optimismul reduce riscul de aparitie a maladiilor cardiace in cazul barbatilor. Studiul american, la care au participat aproape 100.000 de femei, care au fost monitorizate timp de opt ani, a relevat faptul ca pesimistii au, in general, o tensiune arteriala si un nivel al colesterolului mai mari. Femeile optimiste se confrunta cu un risc de aparitie a maladiilor cardiace, in medie, cu 9 la suta mai mic si cu un risc de deces din alte cauze cu 14 la suta mai scazut. Prin comparatie, femeile cinice, care nutresc uneori ganduri ostile fata de cei din jur sau care, in general, nu au incredere in oameni, sunt cu 16 la suta mai expuse riscului de deces, potrivit aceluiasi studiu, scrie Gandul.
Mecanismul molecular de activare sau de dezactivare a sistemului imunitar ar putea fi folosit cu succes in tratarea cancerului, artrozei, sclerozei si a diabetului, sustin oamenii de stiinta de la Institutul de biologie si medicina experimentala (IBYME) din Argentina. „Am descoperit mecanismul molecular care dezactiveaza sistemul imunitar”, spune Gabriel Rabinovici, seful echipei de cercetatori argentinieni. Aceasta descoperire va permite dezactivarea sistemului imunitar atunci cand acesta continua sa actioneze de o maniera contraproductiva sau activarea lui atunci cand acesta ignora o tumora pe care ar fi trebuit sa o distruga, scrie Gandul.
Uleiul de palmier, o varianta mai sanatoasa pentru gatit Uleiurile vegetale sunt o sursa importanta de acizi grasi indispensabili organismului uman. Comparativ cu grasimile de origine animala, uleiurile vegetale sunt o sursa bogata de vitamina E, care ajuta la reducea riscului de aparitie a bolilor de ficat. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca fiecare ulei vegetal ofera organismului beneficii diferite, scrie Gandul.
„Nano-albinele” impotriva cancerului Un colectiv de specialisti americani a creat „nano-albinele”, celule microscopice inarmate cu ace ce injecteaza doze de venin de albina in celulele canceroase, fara sa afecteze celulele sanatoase din jurul acestora, potrivit unui studiu publicat in Journal of Clinical Investigation. Aceste „nano-albine”, de cateva mii de ori mai mici decat diametrul firului de par uman, au contribuit la micsorarea rapida a tumorilor mamare si din piele. Ele se grupeaza pe celulele canceroase si incep sa pompeze in interiorul acestora veninul, cu ajutorul unor ace. Sunt confectionate din perfluorocarbon, un material folosit la fabricarea sangelui artificial. „Nano-albinele” sunt suficient de mici pentru a trece cu usurinta in fluxul sangvin si a se atasa de celule, dar si suficient de mari pentru a transporta medicamentele in organism. Aceste nanoparticule grupate impiedica veninul sa provoace daune in timpul calatoriei prin organism catre tumoare, impiedicand substanta sa se imprastie in corp, scrie Romania Libera.
Obiceiuri domestice care imbolnavesc Curatarea bucatariei cu bureti de vase sau folosirea de aspiratoare care nu pot retine particulele mici de praf pot cauza boli grave. O buna parte dintre raceli se iau din propria casa. Epidemiologii atentioneaza ca propriile noastre locuinte sunt un mediu deosebit de contagios. Bucataria este descrisa de medici ca fiind unul dintre locurile cele mai murdare si pline de bacterii din intreaga casa. In chiuveta se spala adesea carne cruda, care poate fi purtatoare de bacterii precum Ecoli si salmonella. Cand preparati mancarea, aveti grija sa nu amestecati alimentele din diferite categorii. „De exemplu, morcovul, ceapa, branza si carnea nu trebuie sa stea pe aceeasi masa. Pregatiti-le separat si, dupa fiecare categorie de alimente folosita, igienizati suprafata”, recomanda medicul Marian Negut, seful Catedrei de Epidemiologie de la Facultatea de Medicina „Carol Davila”, din Bucuresti, relateaza EvZ.