Utile: Topul celor mai periculoase virusuri; Cum decurge prima intalnire cu parintii partenerului; Lista neagra a bauturilor care taie efectul medicamentelor; Lipsa vitaminei D, factor major de risc cardiac
Topul celor mai periculoase virusuri. Virusul hepatitic B si HIV sunt cele mai de temut, din cauza complicatiilor pe termen lung. In Romania exista 9.327 de persoane infectate cu HIV si un milion de bolnavi de hepatita B, potrivit datelor oficiale. Insa medicii apreciaza ca numarul bolnavilor este mult mai mare. Virusul gripal reprezinta si el un pericol pentru sanatate, insa acesta intra in top mai ales prin gradul mare de contagiozitate, doar intr-un singur sezon afectand un numar mare de persoane. Integral in Adevarul.
Lansarea a 26 de medicamente noi a fost amanata. Romanii nu vor mai beneficia de tratamente noi, incepand de anul viitor, au anuntat, ieri, reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor de Medicamente (ARPIM). Lansarile a peste 26 de medicamente noi au fost amanate, intrucat, in scurt timp, preturile la medicamente ar putea suferi modificari, asa cum prevede un proiect al MS. „Nu mai stim cum sa ne derulam afacerile in Romania, cadrul legislativ s-a ingreunat si nu mai avem niciun fel de predictibilitate in piata, in conditiile in care ordinele MS privind preturile la medicamente se tot modifica”, a spus, ieri, Simona Melnic, reprezentant Novartis. Integral in EvZ.
Cum decurge prima intalnire cu parintii partenerului. Oricate argumente logice ti-ai aduce si oricum ai incerca sa te incurajezi, prima intalnire cu parintii partenerului iti provoaca o teama similara cu cea a aruncarii in gura lupului. Nu este un test pe care sa-ti doresti sa-l treci pur si simplu, ci unul la care vrei sa iei nota maxima. In esenta, prima intalnire cu parintii ei/lui este o insiruire de zambete incurajatoare, discutii politicoase si subiecte lejere, care ascund un mecanism intreg de scanare reciproca. Emotii sunt si de o parte si de alta, fiecare vrea sa dea bine, insa marea testare se centreaza pe cel/cea care a pus stapanire pe inima copilului. Integral in EvZ.
Lista neagra a bauturilor care taie efectul medicamentelor. Cu toti stim ca nu este bine sa bem alcool atunci cand urmam un tratament cu antibiotice, dar la intrebarea de ce, raspunsul nu este unul clar. Prof. dr. Ion Fulga, seful catedrei de farmacologie si farmacoterapie a Universitatii de Medicina si farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, explica de ce exista o incompatibilitate intre medicamente si anumite alimente. Astfel, persoanele care urmeaza un tratament medicamentos cu antibiotice, precum penicilina, trebuie sa evite sa bea alcool pe tot parcursul terapiei, deoarece alcoolul duce la inactivarea antibioticelor, scrie Gandul.
Lipsa vitaminei D, factor major de risc cardiac. Carenta de vitamina D este asociata cu un risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare si a atacurilor cerebrale, informeaza un studiu al medicilor americani, potrivit AFP. Cercetarea a fost intreprinsa pe un esantion reprezentativ de aproximativ 28.000 de persoane, cu varsta de pana la 50 de ani si fara antecedente cardiovasculare, care au fost monitorizate timp de un an de zile. Studiul a relevat faptul ca voluntarii cu cele mai mici concentratii de vitamina D in organism se confruntau cu un risc de deces prematur cu 77% mai mare fata de persoanele cu un nivel obisnuit al acestei vitamine in organism. Integral in Gandul.
EKG-ul poate oferi rezultate false in diagnosticarea unor boli de inima. Fie ca este vorba de un control de rutina, fie ca se efectueaza in regim de urgenta la camera de garda, electrocardiograma este o masura de diagnostic folosita frecvent de medici. Insa acuratetea informatiilor oferite de EKG este pusa la indoiala, conform unui nou studiu prezentat in aceste zile in cadrul conferinte anuale a Asociatiei Americane de Cardiologie, desfasurata in perioada 14-18 noiembrie, in orasul Orlando, din centrul Floridei. Potrivit cercetatorilor de la Henry Ford Hospital, rezultatele obtinute prin EKG pot induce adesea in eroare medicii in ce priveste diagnosticarea unor boli de inima, precum hipertrofia ventriculara stanga (HVS). Integral in Romania Libera.
Ciubotica-cucului, eficienta in bolile respiratorii. Datorita substantelor din compozitie, saponine, acid salicilic, saruri minerale si un compus aromatic asemanator camforului, ciubotica-cucului este indicata intr-o varietate de afectiuni. Aceasta planta regleaza metabolismul, grabeste vindecarea virozelor si afectiunilor pulmonare, contribuind la eliminarea secretiilor din alveole. Planta s-a dovedit si un protector al inimii, cu efect benefic in inflamatia miocardului si in tendinta spre apoplexie, scrie Adevarul.