Sari direct la conținut

V-au pacalit si pe voi sa accesati fonduri europene?

HotNews.ro

Astazi, 05.12.2014, ma aflam la o trezorerie din Bucuresti si imi asteptam randul undeva pe la orele 11 trecute fix. Si cum asteptam la coada, aud o discutie la un ghiseu alaturat: doi domni incercau sa convinga 2 doamne inspector ca au nevoie de o stampila si o semnatura pe un FIF, scrie Ciprian Nicolae pe blogul sau.

Ce e FIF? Pai, e acronimul de la Formular de Identificare Financiara – un document ce contine informatii despre conturile unui organizatii si care se cere cu insistenta la dosarul de proiect (si la depunere, uneori, cat mai ales dupa aprobarea finantarii nerambursabile). Cine il cere? UE! cica…

Cum ziceam, doi domni de la firma X completasera documentul in cauza si voiau acum stampila si semnatura de la trezorerie. Pe buna dreptate, erau suparati ca Ministerul Fondurilor Europene i-a trimis aici, iar doamnele inspector nu voiau sa semneze si sa stampileze. Ziceau dansele ca nu pot pune semnatura si stampila decat pe documente cu antetul propriei organizatii, trezoreria, iar nu pe documente cu antetul altora¬ Si dansele aveau dreptate.

O fraza magica spusa de unul dintre domni mi-a atras atentia: „Uniunea Europeana cere acest formular” (n.r. fisa de identificare fiscala ¬ FIF).

Cum va fraiereste statul

Este adevarat ca Uniunea Europeana (de fapt e vorba despre Comisia Europeana) a stabilit niste reguli de utilizare a fondurilor, dar e fals ca cere FIF pentru proiectul domnilor X si Y. La nivelul UE exista regulamente de accesare a fondurilor structurale si de coeziune, iar Comisia Europeana negociaza cu statele membre modul de respectare a acestor regulamente. Asa se fac tot felul de proceduri pentru gestionarea fondurilor, dar procedurile sunt initiate de statele membre. In cazul nostru de ministerele din Romania…

Ca trebuie FIF sau nu fiecare minister decide. Si cum e si normal in tara asta de 25 de ani, tot ministerul schimba regulile din cand in cand. De ce? In cele mai multe cazuri raspunsul are legatura cu schimbarea oamenilor care lucreaza acolo si cu modul in care cred ei ca trebuie sa se intample lucrurile.

De ce zic ca va fraiereste statul? Pai e simplu: trezoreria este institutie publica, adicatelea de stat. Deci daca ar vrea, Ministerul Fondurilor Europene ar putea verifica daca firma X sau Y are cont si care e acesta, daca are popriri pe conturi etc. Dar nu, mai bine sa mearga fraierii sa ne aduca o hartie stampilata si semnata, care musai sa aiba formatul Z.

Citeste articolul integral pe cipriannicolae.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro