Va inaspri si mai mult Banca Centrala conditiile de creditare?
Avansul creditarii populatiei si a firmelor dar si riscurile privind supraincalzirea economica sunt elemente care solicita inasprirea politicii monetare in acest an, se arata intr-un studiu BA-CA.
Multumita de procesul de dezinflatie, BNR a pastrat de doua ori in acest an rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75%, dar economistii austrieci estimeaza ca aceasta va creste pana la sfarsitul anului. O majorare a acestei dobanzi se traduce teoretic printr-o majorare a dobanzilor la creditele si depozitele bancilor comerciale.
Analistii economici din Romania spun ca este putin probabil ca BNR sa majoreze aceasta dobanda pana la sfarsitul anului.
Analistii economici din cadrul Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) sunt de parere ca desi pe termen scurt inflatia are o evolutie pozitiva, presiunile generate de cerere si oferta in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana precum si pespectivele unei relaxari fiscale ulterioare ar putea pune in pericol procesul de dezinflatie.
Analistii bancii austriece estimeaza ca in acest an rata dobanzii de referinta va fi majorata la 9%, cu 0,25% fata de actualul nivel.
In scopul reducerii cererilor de creditare si in dorinta de a controla evolutia inflatiei, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis in luna iunie a acestui an majorarea ratei dobanzii de politica monetara de la 8,5% la 8,75% pe an.
Ulterior banca centrala nu a mai majorat aceasta dobanda, iar decizia a fost luata ca urmare a evolutiilor positive ale indicatorilor macroeconomici care releva continuarea procesului de dezinflatie si accelerarea cresterii economice pe fondul sporirii investitiilor.
Analistii economici din Romania: Este putin probabila o majorare a ratei dobanzii pana la sfarsitul acestui an
Florian Libocor, analist economic sef in cadrul BRD Societe Generale, sustine ca este putin probabil ca BNR sa majoreze rata dobanzii politicii monetare pana la finele acestui an.
“Nu exista nici un fel de conditii care sa justifice o astfel de majorare. Procesul dezinflatiei a continuat, iar pe de alta parte rata dobanzii de politica monetara nu este un instrument care sa propage efectele scontate in timp util in economie. Dobanda de politica monetara este un instrument care are inca o putere mica in Romania”, a declarat pentru HotNews.ro, Florian Libocor.
Analistul sustine ca bancile nu reactioneaza imediat si nici la unison atunci cand banca centrala majoreaza rata dobanzii de politica monetara. Teoretic cand acest lucru se intampla dobanzile la credite si depozite la nivelul bancilor comerciale cresc, stimuland pe de o parte economisirea si descurajand creditarea, in conditiile in care creditele devin mai scumpe.
“Fiecare banca isi ajusteaza dobanzile in functie de mai multe criterii, iar majorarea dobanzii de politica monetara nu este neaparat cel mai important criteriu”, spune Libocor.
Nici analistul economic Alin Iacob nu crede ca banca centrala ar avea motive sa majoreze rata dobanzii de politica monetara pana la sfarsitul acestui an.
“Personal ma indoiesc. In conditiile in care inflatia se preconizeaza sa se incadreze in tinta stabilita de 5% (plus sau minus un punct procentual), ba chiar sa fie sub 5,5%, majorarea ratei dobanzii de referinta pare improbabila. Banca Nationala a ramas prudenta si nu vad de ce ar deveni si mai prudenta”, a precizat Alin Iacob.
O abordare anticipativa a BNR ar putea duce la majorarea dobanzii pana la sfarsitul acestui an
Radu Craciun, analist economic sef in cadrul ABN-Amro este mai putin categoric in privinta a ce va face sau nu Banca Nationala.
“Estimarea noastra este ca in sedinta din noiembrie a Bancii Nationale dobanda va ramane neschimbata, dar pe de alta parte noi credem ca exista posibilitatea ca la sedinta BNR din decembrie sa fim martorii unei majorari a ratei dobanzii de politica monetara, generate de faptul ca odata cu aderarea la Uniunea Europeana vor fi ajustari de preturi care ar necesita o abordare anticipativa din partea BNR”, a precizat Radu Craciun.
Analistul spune ca trebuie sa tinem cont si de faptul ca ajustarea preturilor administrate a fost amanata pentru anul 2007 si de faptul ca in prima jumatate a anului viitor este de asteptat sa asistam la presiuni inflationiste.
Alin Iacob nu impartaseste aceeasi opinie. Analistul spune ca experienta altor state a aratat ca inflatia nu a fost atat de afectata.
“In statele din zona euro, momentul trecerii la euro, desi a provocat o dublare a preturilor la multe produse, nu a avut un impact major asupra inflatiei, in sensul ca aceasta nu a suferit corectii majore. Nici aderarea la Uniunea Europeana din 2004 nu a afectat major inflatia din statele respective”, spune Alin Iacob.
Vor scadea sau nu dobanzile bancilor comerciale dupa 1 ianuarie 2007 ?
Analistul economic al BRD, Florian Libocor crede ca da.
“Teoretic ar fi de asteptat sa scada, iar principalul argument in aceasta privinta ar fi cresterea si mai mare a competitiei pe piata bancara. Pana la sfarsitul acestui an ar fi mai probabila o scadere a dobanzilor decat o crestere in cadrul bancilor comerciale”, sustine Libocor.
Radu Craciun, analistul ABN-Amro, estimeaza ca nu vor exista corectii semnificative la nivelul dobanzilor practicate de bancile comerciale pana la sfarsitul acestui an.
“Nu cred ca vor exista miscari semnificative, in sus sau in jos, la nivelul dobanzilor bancilor comerciale pana la sfarsitul acestui an. O scadere semnificativa a dobanzilor dupa aderarea la Uniunea Europeana ar putea fi generata doar sub presiunea intrarii pe piata bancara a unei noi banci care sa practice o politica foarte agresiva in acest sens”, considera Radu Craciun.
Nu in ultimul rand, analistul economic Alin Iacob spune ca este posibila o scadere a dobanzilor dar nu semnificativa.
“Scaderea dobanzilor la bancile comerciale va fi in stransa legatura atat cu reglementarile BNR cat si cu climatul competitional. Ganditi-va ca rata dobanzii de politica monetara a scazut de la 21,25% in 2004, la 8,75% in prezent. O majorare cu 0,25% pana la sfarsitul acestui an nu inseamna mai nimic.
Si dupa aderare este posibil ca dobanzile sa scada dar nu abrupt”, a mentionat Iacob.
Pentru acest an, BNR tinteste o rata a inflatiei de 5% cu un interval de variatie, de un punct procentual in plus sau in minus. Pentru 2007 si 2008, tintele de inflatie sunt de 4% si respectiv 3,8%, cu acelasi interval de variatie.
Si estimarile Fondului Monetar International sunt destul de optimiste. FMI estimeaza o inflatie de 5.7%, nivel care se incadreaza in marja stabilita de BNR. Romania a avut in 2004, pentru prima data dupa anul 1990, o rata a inflatiei de sub 10 la suta, mai precis 9,3 la suta, iar anul trecut rata anuala a inflatiei a fost de 8,6%.