Sari direct la conținut

Valeri Zalujnîi, propus ca ambasador al Ucrainei în Marea Britanie

HotNews.ro
Zelenski si Valeri Zalujnii strangandu-si mainile inainte de anuntul demiterii sefului Fortelor Armate, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Zelenski si Valeri Zalujnii strangandu-si mainile inainte de anuntul demiterii sefului Fortelor Armate, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Fostul comandant-șef ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi, înlocuit la începutul lunii februarie, a fost numit ambasador în Marea Britanie, un aliat-cheie al Kievului în războiul său împotriva Rusiei, a anunțat joi Ministerul ucrainean de Externe, citat de AFP..

„Președintele a aprobat candidatura lui Valeri Zaloujnîi pentru postul de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Regatul Unit”, a precizat ministerul într-un comunicat, la o lună după această schimbare majoră la conducerea armatei ucrainene, decisă de președintele Zelenski.

  • știrea se actualizează

De ce l-ar fi demis Zelenski pe fostul comandant-șef al armatei ucrainene

Între Zelenski și Zalujnîi ar fi apărut disensiuni încă din primăvara anului trecut, când publicații ucrainene și occidentale scriau, citând surse de la Kiev, că generalul ar fi dorit să își retragă trupele de la Bahmut, o mutare împotriva căreia președintele s-a opus vehement.

Neînțelegerile dintre cei doi au erupt în public însă abia înspre finalul anului trecut, după ce Zalujnîi a lăsat de înțeles într-un interviu acordat The Economist la începutul lunii noiembrie că ofensiva de vară a Kievului a eșuat.

Cancelaria prezidențială a lui Zelenski a criticat imediat aceste comentarii, președintele ucrainean afirmând la rândul său ulterior că ofensiva nu a „intrat în impas”, așa cum afirmase generalul. Timpul avea însă să arate că Zalujnîi a avut dreptate.

„Problema constă în faptul că noi vedem tot ce face inamicul, iar ei văd tot ce facem noi. Pentru a ieşi din acest impas, avem nevoie de ceva nou”, afirma Zalujnîi, subliniind necesitatea unui „salt tehnologic” în înzestrarea armatei sale pentru a putea să avanseze.

Potrivit surselor ucrainene, aceste comentarii ale sale l-ar fi convins pe Zelenski să îl demită, liderul de la Kiev considerând că ele sunt în măsură să submineze încrederea Occidentului în capacitatea Ucrainei de a înfrânge armata rusă și, implicit, asistența militară pentru Kiev.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro