Variola maimuței nu reprezintă o urgență de sănătate globală în acest moment, spune OMS
- Redactia Hotnews
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat sâmbătă că epidemia globală de „variola maimuței” reprezintă o amenințare pentru sănătate care evoluează într-un mod foarte îngrijorător, dar nu a atins încă stadiul de urgență sanitară globală, potrivit AFP.
„Deocamdată, evenimentul nu constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS”, a declarat directorul general al agenției ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat emis după o reuniune a experților pe această temă.
Ministerul Sănătății anunță joi seară, într-un comunicat, că un al șaselea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România.
- Rafila, despre variola maimuţei:Trebuie să rămână în vigoare recomandarea de precauţie în alegerea partenerilor
Cum se transmite variola maimuței și care sunt simptomele
Care sunt semnele clinice care indică prezența infecției? „Semnele clinice sunt reprezentate de erupție – aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului, chiar și sifilisului – febra, cefaleea (durerea de cap), dureri de spate, ganglioni limfatici umflați – un semn foarte important – frisoare, oboseală accentuată”.
Cum se transmite variola maimuței: prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate. Dar nu se transmite ușor.
Variola maimuței, explicată de dr. Florin Roșu, medic ATI, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași: